DR. VADAI ÁGNES, a DK képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Szóval, azt azért nem gondoltam volna, hogy körbe kell néznem így este 21 óra 12 perckor az Országgyűlésben, hogy kandi kamera vane, és ez valamilyen valóságshow-nak a részee, amit a honvédelmi tárca képviseletében az államtitkár úr és a kormánypárt, nagyobbik kormánypárt képviselője, Simon képviselő úr itt előadott.

Képviselőtársaim! Önök az előbb azért szidtak le engem, mert én a Magyar Honvédség és a honvédelmi tárca tevékenységéről, illetve most már elvett tevékenységéről beszéltem, és önök arról beszéltek itt nekem, hogy na, majd a következő törvényjavaslatnál, majd a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség átalakításával kapcsolatos nagyon fontos kérdésekről fogunk beszélni. Hát, vissza kell vonnom azt a megállapításomat, hogy államtitkár úrnak nehezére esik a sportról beszélnie, mert pont 48 másodperccel többet beszélt a sportlétesítményes törvényről, mint az egyébként portfóliójába tartozó honvédségi törvényről.

Én nagyon fontosnak gondolom, hogy ezekről a kérdésekről komolyan beszéljünk, de ne haragudjanak, amit önök itt előadtak, az maga volt a burleszk. Tehát ilyet én még nem tapasztaltam, pedig higgye el, hogy az elmúlt húsz évben, hát, ültek már abban a székben, és különösen az elmúlt 12 évben ültek abban a székben olyan államtitkárok, akik, hogy mondjam, csak ha megszólaltak, és feltettek egy kérdést, az önmagában burleszk volt. Azt gondolom, hogy amit ön itt előadott, államtitkár úr, ennek a törvénynek az előterjesztőjeként, az egész egyszerűen kritikán aluli.

Azzal kezdte a mondandóját, hogy ez a mostani törvényjavaslat és ez a módosítás azért kiemelten fontos, mert a szomszédunkban háború dúl, és hogy a Magyar Honvédség a tevékenységét még jobban el tudja látni, ezért önök a Magyar Honvédség Parancsnokságát átnevezik Honvéd Vezérkarra. Hát, most ezt komolyan gondolja, államtitkár úr? Szeretném felhívni a figyelmét egy apró, de annál fontosabb dologra. Úgy hívták: Honvéd Vezérkarnak, és vezérkari főnöknek hívták. Csak az önök előző kormányában a korábbi miniszter idejött, és azt mondta, hogy az nem jó. És ezért átnevezte a Magyar Honvédség Parancsnokságának meg parancsnokának, és megszüntette az integrált vezérkart, a Honvédelmi Minisztériumba integrált vezérkart. Ön elkezdett beszélni itt a civil kontrollról  önök pont ezt számolták föl, amikor megszüntették.

Most a következő történt: 2022 júliusában a „Don” vezénylő tábornok kiadta a parancsot, hogy ismét felállítjuk a Honvéd Vezérkart. És mivel önök tudták, hogy a miniszterelnök némiképp tévedésben van ezekben a dolgokban, mert honvéd vezérkar van, csak nem az a neve, most bejöttek ezzel a törvényjavaslattal ide, és előadják, hogy ez valami orbitálisan fontos dolog, hogy átnevezzék a Magyar Honvédség Parancsnokságát Honvéd Vezérkarnak, mert ezáltal a Magyar Honvédség sokkal ellenállóbb lesz az orosz agresszióval szemben, amivel az oroszok elfoglalták, megtámadták Ukrajnát. De most ne haragudjon, államtitkár úr, de azért én szívesen beszélgetek a Magyar Honvédség dolgairól még önnel is, de azért ezt én méltatlannak tartom a honvédelmi tárcához és a Magyar Honvédséghez is. Különösen a Magyar Honvédséghez.

Hozzáteszem: azt talán Nacsa képviselő úrral kell megvitatnia, mert tudomásom szerint az ő frakcióvezetőjének volt kifejezetten fontos kérése, hogy nevezzék vissza Honvéd Vezérkarrá, és ne Magyar Honvédség Parancsnoksága legyen. Tehát van egy KDNP-s frakcióvezetői kívánalom, majd júliusban van egy miniszterelnöki parancs, és önök idejönnek, és megpróbálják előadni, hogy hát ez már majdnem, nem tudom én, olyan hatalmas program, olyan hatalmas fejlesztés, ezzel az elnevezéssel, átnevezéssel a galaktikus háborút meg tudja vívni a Magyar Honvédség. Egészen felháborító, és nem is tudom mondani, penetránsan szemtelen ez a hozzáállás.

Ráadásul, szeretném jelezni önöknek, hogy ez nagyon jó, hogy most átnevezik Honvéd Vezérkarrá a Magyar Honvédség parancsnokát, csak hamarosan érkezik egy új főnök, az pedig a Miniszterelnök Katonai Irodájának vezetője lesz. Mert ő lesz az, aki a valódi katonai vezető lesz, a politikai vezető pedig már régen nem a honvédelmi tárcánál van, ugye, ezt jeleztem az előző törvényjavaslatnál, és szépen levezettem: önök az elmúlt években ültek, és a legnagyobb nyugalommal, már-már beletörődve nézték azt, hogy hogyan veszi el, szervezi ki maga köré a miniszterelnök a honvédelem szempontjából, a haza védelme szempontjából fontos szervezeteket és egységeket.

Katonai beszerzés: említettem a civil kontrollnak a megszüntetését, és hiába mondja államtitkár úr, hogy ez bürokráciacsökkentő, nem így van, és ezt ön is tudja. Székesfehérváron duplikáció van pont azért, mert ezt a szétválasztást megcsinálták, mert ott is mindenki főnökösködni akar, főleg a vezetés akar főnökösködni, éppen ezért elindult az a duplikáció, amit korábban éppen az összevonás  megjegyzem, azt akkor önök is támogatták , az összevonás ezt a bürokráciát csökkentette. A civil kontroll pedig lényegében felszámolódott, már az előző ciklusokban azzal, hogy önök a Honvédelmi és Rendészeti Bizottságnak soha semmilyen lényegi információt nem voltak hajlandók átadni, a bizottság kormánypárti tagjai ott csak kezet emelgettek, és nem gombot nyomogattak mindenre, bármit eléjük tettek, merthogy úgy gondolták, hogy meg sem kell kérdezni, hogy jóe vagy rossze az a beszerzés.

A Védelmi Igazgatási Hivatal a Rogán Antalhoz került, most már az országbiztonság fokozása is ott van, miközben korábban nyilván ezzel is a honvédelmi tárca foglalkozott, ott van a Nemzeti Eseménykezelő szintén Rogán Antalnál, ő is rendkívüli módon ért ezekhez a dolgokhoz. Azt most nem tudjuk megmondani, hangsúlyozni szeretném, hogy hol vannak a hadiipari fejlesztések, mert eddig a Palkovics miniszter úrnál voltak, de már nem tudjuk, hogy vane Palkovics miniszter úr. Azt sem tudjuk, hogy vane még minisztériuma, de hát, előbb-utóbb majd kiderül. De a tegnapi döntés a Miniszterelnök Katonai Irodájával, őszintén szólva, zárójelbe tesz minden ilyet. Önök már régen politikai gyámság alá kerültek, és mostanra azzal, hogy egyébként egy olyan irodát állít föl a miniszterelnök, amely a Magyar Honvédség feladatai végrehajtásának követésével is foglalkozik, lényegében a katonai vezetés is gyámság alá került.

Azt szeretném hangsúlyozni, hogy az valóban nagyon fontos, és ezt Simon képviselő úrnak szeretném mondani, hogy a Katonai nemzetbiztonsági Szolgálat állományába tartozó honvédelmi alkalmazottak igazolványt és jelvényt kapnak.

(21.20)

Azt szeretném megkérdezni, hogy ez eddig miért nem jutott az eszükbe. Ez alap! Az az igazság, hogy ez a módosítás ebben a törvényjavaslatban az önök szokásos hanyag és inkompetens törvényalkotását mutatja.

Önök csak így tudnak kodifikálni ilyen ügyekben is, miközben legalább azt gondolom, hogy a haza védelmével kapcsolatos kérdésekben egyszer kellene egy rendes, jó törvényt megalkotni, esetleg nemzeti alapon, bár ezt nem várom el önöktől, hogy önök bennünket is a nemzet részének tekintsenek, mert nem szoktak, nem is érdekli önöket a véleményünk. Korábban is odahívták az ellenzéki frakciókat egyeztetni, aztán az lett a vége, hogy mikor mi nem támogattuk a javaslatot, akkor önök azzal érveltek, hogy de hát ott voltunk a beszélgetésen. De beszélgetni és egyébként érdemben befolyásolni törvényjavaslatot két különböző dolog.

Önök benyújtottak egy törvényjavaslatot, amiről ön, államtitkár úr, előadta, hogy e nélkül a törvényjavaslat nélkül itt nem fog működni a Magyar Honvédség. Ez, tudják, miről szól? Átnevezik a Magyar Honvédség Parancsnokságát vagy visszanevezik Honvéd Vezérkarra, a Magyar Honvédség parancsnokát vezérkari főnökre, a KNBSZ-es honvédelmi alkalmazottak kapnak egyébként jelvényt és igazolványt, amit érthetetlen módon eddig nem kaptak, és Rogán Antal Eseménykezelő Központját pedig szépen még finomítgatják és intézgetik.

És aztán ezt önnek kell itt előadnia  nem hosszan, láthatóan nem sikerült olyan hosszan, mint a sportlétesítményeknél  három perc kettő másodpercben. Még egyszer: itt szeretném hangsúlyozni, egyébként teljesen mindegy, hogy milyen ilyen típusú módosítást nyújtanak be, a miniszterelnök tegnapi döntése felülír mindent. Mindent!

A miniszterelnök különleges Katonai Irodája  különleges, nem ez a neve, de különleges katonai iroda… Érdekes módon népjóléti irodája nincsen, oktatási irodája nincsen, egészségügyi irodája nincsen, környezetvédelmi irodája nincsen, de Katonai Irodája van.

Ez a Katonai Iroda egyfelől a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium tevékenységével kapcsolatos, feladataival kapcsolatos végrehajtás és működés nyomon követését fogja végezni, magyarul ellenőrzi azt, hogy maguk végrehajtjáke a feladatokat, amiket kiadtak maguknak. Illetve ez a Katonai Iroda ellenőrzi a haderő- és védelmi ipari fejlesztési stratégiák és programok vezetői szándék szerinti megvalósulását.

Ez utóbbiról érdemes lenne beszélni, mert rettenetesen kíváncsi lennék, de nyilván nem önöktől kell megtudnom, mert önök semmit sem tudnak, de rettenetesen kíváncsi lennék arra, hogy vajon mi a vezetői szándéka a miniszterelnöknek. Nem nagyon értem, hogy azon kívül, hogy bele kíván szólni és ellenőrizni kívánja a Magyar Honvédség és a honvédelmi tárca működését, hogy minek oda akkor miniszter meg államtitkár, de mit szeretne ez a Katonai Iroda a vezetői szándékként, vagy a miniszterelnöknek mi a vezetői szándéka a védelmi ipari fejlesztési stratégiát illetően. Mert ha erről a kérdésről beszélgetnénk, és ebben az ügyben lenne itt egy törvényjavaslat, az egy érdemi beszélgetés lenne a Magyar Honvédség tevékenységéről és működéséről és a honvédelmi tárca működéséről.

De az, hogy önök keresztaput játszanak  és most nem a doni értelemben, nem a Don Corleone-i értelemben gondolom azt, hanem hogy  átneveznek intézményeket, meg visszaneveznek intézményeket, a Magyar Honvédség Parancsnokságát visszanevezik Honvéd Vezérkarnak, és erről beszélünk a magyar Országgyűlésben, és valami  hogy mondjam?  elég groteszk módon adták ezt elő, ezt nem nagyon értem.

És azt sem nagyon értem, hogy Rogán Antal tevékenységét miért a honvédelmi tárca államtitkárának javaslata segíti elő. Miért nem jön ide Rogán Antal, hogyha ő akar valamit a Nemzeti Eseménykezelő Központ tekintetében, ugyanis az nem önökhöz tartozik, államtitkár úr! Ez sem önökhöz tartozik.

Korábban a honvédelmi tárca  tudja, abban a nyolc évben, bár ön akkor még biztosan nem olvasta a honvédelmi tárca működésével kapcsolatos javaslatokat meg elképzeléseket meg szmsz-eket , egy kicsit másféleképpen működött. És mivel ön a zárszavában arról beszélt, hogy abban a nyolc évben mennyi-mennyi szörnyűség történt, és én személyesen miért vagyok felelős, el szeretném önnek mondani, államtitkár úr, hogy 2010-15 között  és itt ne hallgassanak Nacsa képviselő úrra, mert ő nem volt annyira jó matematikából  a GDP 1 százaléka alatt költöttek a Magyar Honvédségre, és az kevesebb volt, az 1 százalék  0,9, sőt 0,88. A 0,88 kevesebb, mint az 1,2.

Én tudom, hogy ez bonyolult, az önök orbáni világában borzasztó nehéz ezeket megérteni, és olyan törvényjavaslatokat adnak be, ahol keresztelő van, ahol visszaneveznek szervezeteket, ahol jelvényt osztanak, szabályoznak a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatnak  még egyszer szeretném hangsúlyozni , azért, mert trehány, nemtörődöm és alkalmatlan a jogalkotási eljárás. Hozzáteszem: a HM és a BM azért még a jobbak közé tartozik. Ha valaki megnézi más tárcák ilyen típusú törvényjavaslatait, azt látja, hogy van olyan törvényalkotási bizottsági ülés, de ültem sajnos már honvédelmi bizottsági ülésen is, ahol órákon keresztül helyesírást javítottunk, mert ezt sem tudták megoldani. Van olyan, amikor nemzetközi szerződésben kodifikációs probléma van, mert ezt sem tudják megoldani. De az, hogy önöknek nem jutott eszébe, hogy a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatnál egyébként dolgoznak civilek is, és ezt nem szabályozták, én ezt nem mondanám, képviselő úr  Simon képviselő úrnak mondom, bár ő nyilván a Honvédelmi Bizottság alelnökeként rendkívül nagy rálátással bír erre a területre , de azért ez mégsem egy érdekes dolog, tudja? Ez nem egy érdekes dolog!

Nagyobb rálátással bír, hiszen én nem vagyok tagja a Honvédelmi és Rendészeti Bizottságnak, nem kell azon megsértődni, hogy egyébként most éppen pozitívan nyilatkoztam, de ha ez gond, akkor nem nyilatkozom sem Simon képviselő úrról, sem önről. Meg is kellett magam erőltetni, őszintén szólva, hogy ezt tegyem.

Összességében tehát azt tudom mondani: ez a törvényjavaslat és amit önök ketten itt előadtak, egészen felháborító, és külön az előadásmód és a tartalom, amit mondtak. Ez egy átnevezés. Simicskó frakcióvezető úr kérésének, a miniszterelnök utasításának megfelelően egy keresztelő. A Magyar Honvédség parancsnoka mostantól kezdve honvéd vezérkari főnök lesz újra, ezzel semmi nem változik. A struktúra ugyanolyan marad, semmi nem változik, ugyanaz marad. Ugyanúgy nem lesz civil kontroll. Egy pozitívuma lesz a dolognak: a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat honvédelmi alkalmazottai kapnak egy jelvényt, hogy ők a KNBSZ állományába tartoznak.

Hát, szégyen, amit önök ketten bemutattak, és biztos vagyok benne, hogy Nacsa képviselő úr is csatlakozni fog... (Nacsa Lőrinc szólásra emelkedik.)  már föl is állt ehhez a szégyenhez. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage