NOVÁK ELŐD, a Mi Hazánk képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Altábornagy Úr! Sajnos, az Országgyűlés 2019-ben megszüntette a Honvéd Vezérkart, helyette lett Magyar Honvédség Parancsnoksága, most visszanevezik Honvéd Vezérkarnak. Ez azonban olyan elképesztő pótcselekvés, ami közben nem értjük, hogy miért nem foglalkoznak inkább a honvédség létszámhiányával, a toborzással, amit évek, évtizedek óta nem tudnak például megoldani, és sorolhatnám még a válságos területeit a honvédségnek, de talán mégsem volna ezeket jó itt mindenki füle hallatára, titkosszolgálatok legnagyobb örömére is kivesézni.

Arról viszont beszélhetünk, ami itt előttünk fekszik már így is, úgy is, hogy milyen siralmas az, hogy még hadkötelezettség bevezetése után is opcionális lehetőség lenne e javaslat szerint a honvédelmi alkalmazottaknak a tényleges katonai szolgálat. Valóban itt van előttünk, hogy a honvédelmi alkalmazott önkéntesen vállalhatja, hogy a hadkötelezettség bevezetését követően tényleges katonai szolgálatot teljesít. És ha ez még nem volna elég abszurd, úgy folytatódik, hogy ebben az esetben a honvédelmi alkalmazott a katonai szolgálathoz szükséges kiképzésen is köteles részt venni, ami, azt gondolom, hogy azért is abszurd, mert miért a hadkötelezettség bevezetése után kapják csak meg azt a kiképzést, amiről egy honvédelmi alkalmazott esetében talán feltételezhetné az ember, hogy megvan már eleve, de ezek szerint nincs. Ez tulajdonképpen ennek a nyílt beismerése.

Egy másik rázós terület, ugyanis azt terjesztik elő, hogy a végrehajtók és a közjegyzők automatikusan mentesüljenek a honvédelmi kötelezettségeik alól. Ez az, amivel viszont abszolút nem értek egyet. Úgy fogalmaz a javaslat, hogy a polgári védelmi kötelezettségét munkaköre ellátásával, közmegbízatása gyakorlásával teljesíti, mások mellett a közjegyző és a bírósági végrehajtó. Egyébként az is abszurd, hogy mindkettő hivatalos személy úgy, hogy mind a kettő magánvállalkozóként működik valójában. Szerintem igenis legyenek behívhatók a végrehajtók és a közjegyzők is. Semmi sem jogosítja fel őket, hogy kivételezzenek velük. Ráadásul a végrehajtómaffia-botrány kirobbanása után sem állt meg a világ attól, hogy jó pár iroda vezetője úgymond eltűnt, megoldották helyettük a helyettesek, alkalmazottak az ügyek vitelét. Bár mondjuk, a Mi Hazánk Mozgalom ugyebár kérte a végrehajtó-maffia felfüggesztését, de ez nem történt meg.

Most viszont továbblépve azt is kezdeményezzük, hogy minősített helyzetben árveréseket új ingatlanokra ne lehessen kitűzni, és általános jelleggel vezessék be a kilakoltatási moratóriumot is. Egyébként gondoljunk bele, hogy hadiállapotban elviszik, mondjuk, a családfenntartót vagy csak az ingatlan tulajdonosát a frontra, közben meg a bank elviszi a házat ilyen vagy olyan ok miatt. Úgyhogy azt gondolom, hogy ez szakmailag is abszolút indokolható volna.

És akkor beszéljünk egy kicsit, ha már kivételesen a tábornoki kar ilyen magas rendfokozatú illusztris személye is megtisztelte a vitánkat részvételével, arról, hogy a honvédségben sajnos e törvényjavaslat sem biztosítja ennek a Covid-őrületnek a felszámolását. Hiszen a rendőrséggel szemben, ahol már megszűnt az oltási kötelezettség, a honvédségnél még mindig fennáll, ami teljesen abszurd. Képzeljük el, csak mondjuk, az Ukrajnában zajló amerikai-orosz háborút, hogy ott egy ukrán katonára azt mondanák, hogy alkalmatlan, mert nincsen beoltva?! Egészen elképesztő ez, miként egy kibúvási lehetőség is ez akkor a hadkötelezettség alól, ha valaki nem vállalja az oltást? Különösen abszurd pedig az, hogy a fizetés nélküli szabadságra küldött honvédek esetében leszerelési tilalmat is bevezettek. Tehát kvázi haljanak éhen, mellette más munkát sem vállalhattak, ez volt talán az egész Covid-diktatúrának a legdurvább botránya, ami konkrétan a Magyar Honvédségben történt, hogy nem elég, hogy fizetés nélküli szabadságra küldték, a megélhetésüktől, hivatásuktól, élethivatásuktól eltiltották őket, de emellett még leszerelési tilalommal is súlyosbítva, mellékállás vállalásának tilalmával súlyosbítva gyakorlatilag azt mondták, hogy haljanak éhen azok, akik nem kívánnak ezzel élni.

Sajnos megint nem látjuk, hogy a honvédség foglalkozna egy másik nagy problémával, ez pedig a hazafiak kirekesztése a Magyar Honvédségből. Hiszen sajnos a szocialista kormányzatok után a jelenlegi kormányzat is folytatta azt a gyakorlatot, hogy nemzetbiztonsági kockázatnak minősítette, ha valaki előéletében a Magyar Gárda tagja volt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, és sorolhatnánk még ezeket a Facebookhoz hasonlóan még csak leírni sem mert tilalmakat, ugyanakkor kiszivárgott hírek szerint tudjuk, hogy már például 2017-ben is a tartalékosoknak, konkrétan tudom, hogy nemzetbiztonsági kockázatként oktatták a HVM-et mint hazafias szervezetet  pedig hosszasan méltathatnánk , egy bejegyzett, törvényesen működő szervezetet.

(22.00)

Nagyon általános az a gyakorlat, és sajnos Benkő miniszter úrnak is korábban hiába jeleztük írásbeli kérdésben konkrét példák kivizsgálását, és ajánlva azt, hogy nemzeti radikálisokat csak azért, mert egy LMBTQP-ellenes felvonulásra kimentek korábban tüntetni, vagy hasonló bármilyen nemzeti megnyilvánulás miatt egyszerűen mintegy nemzetbiztonsági kockázatnak tekintve kirekesztenek a honvédségből. Ez a mai napig sajnos általános gyakorlat. És amikor ilyen létszámhiánnyal küzd a honvédség, akkor épp hogy inkább be kellene fogadja ezeket a kitűnő hazafiakat, és nem pedig kirekessze azokat. Ezért én kérem mind altábornagy urat, mind államtitkár urat ismételten, hogy ezeket az ügyeket kivizsgálni szíveskedjenek. Ha kell, szívesen mondok olyan konkrét eseteket is, akiket kivizsgálhatnak név szerint is, hogy miért utasították el. Teljesen nyilvánvaló, hogy még mindig, a mai napig is üldözik sajnos a hazafiakat.

És végül, mivel Harangozó Tamás megint olcsó riogatásba kezdett, ezért a honvédség jó hírnevének védelme érdekében is, ha már államtitkár úr nem nyomott gombot, lehet, hogy már szóra sem érdemesnek sem tartja, de mivel nem először ismételi meg, és mivel azért ezek terjednek… Olyannyira terjednek, hogy több ezren megosztották például idén azt a valótlan rémhírt, hogy ötvenfős tüntetésre automatikusan egy szakasznyi katonát vezényelnek ki a jövőben. Ezt idén több ezren megosztották, százezrekhez jutott el ez a rémhír. Én már akkor is felhívtam a figyelmet, hogy az akkor még úgy volt, hogy 2023. július 1-jén hatályba lépő törvénymódosítások, amik egyébként most végül november 1-jén előrehozottan hatályba léptek, korántsem eredményezik, vagy most már mondhatjuk, hogy eredményezték ezt. Tehát mi tegnap is tüntettünk a kormányfő hivatala előtt, az államfő hivatala előtt a megszorítások ellen, a kormányzati hazugságok ellen, nyilvánvalóan többen voltunk, mint ötvenen, és nem lőttek ránk természetesen.

Egyébként az MSZMP jogutódjának minősülő MSZP képviselőjeként sem szégyellt Harangozó Tamás azzal riogatni a parlamenti vitában még tavaly ennek az említett törvényjavaslatnak az elfogadása során, amit lényegében most is valahogy így ismételt meg, de hadd idézzem az akkorit a jegyzőkönyvből. Szó szerint: „Gyakorlatilag lehetővé teszik, hogy a Magyar Honvédséget békeidőben civil állampolgárokkal szemben is rendszerszerűen be lehessen vetni.” (Dr. Harangozó Tamás: Így van, folytasd tovább!) Pedig hát önöknek volt miniszterelnökük a magyar forradalmárokra fegyvert fogó pufajkás Horn Gyula, úgyhogy nem kell olyan messzire szaladni, és nem kell ezzel a honvédséget gyanúsítani.

A Mi Hazánk honvédelmi kabinetje egyébként nyomon követi a honvédség esetleges túlkapásait is. Így tártuk fel például azt a visszaélést, hogy több helyen parancsmegtagadásnak minősítik az oltás elutasítását, parancsmegtagadásnak. Ezt jegyzőkönyvvel bizonyítottan is megmutattuk.

Az új törvények alapján egyébként a kormány elrendelheti a honvédség közreműködését a kapcsolódó rendőrségi feladatok ellátásában, így például a különösen veszélyes személyek elfogása immár honvédségi feladat is lett, ami egyébként felveti a jogos kérdést, hogy hol van ilyenkor a TEK.

Persze, egyébként eddig is volt számos példa a honvédség belföldi rendvédelmi bevetésére rendőrségi irányítással, tehát ne tegyünk úgy, mintha ez valami egészen abszurd dolog volna. A határvédelem a legismertebb, ahol a rendőrökkel együtt járőrpárban szolgálnak, és jelenleg is minden esetben a járőrpár rendőr tagja a járőrparancsnok, függetlenül a rendfokozattól.

De azért a honvéd bajtársak védelme érdekében mondjunk ki és nézzünk néhány olyan konkrét példát, mint például a vörösiszap-katasztrófa. Bár a katasztrófavédelem állítólag tökéletesen működik, de azért a honvédség csak kellett a mentéshez. A bizonyos márciusi elhíresült hóhelyzet: bár az OMSZ és a magyar közútkezelő állítólag nagyon szuper, azért a honvédségre mégis szükség volt ott is. (Nacsa Lőrinc: Persze, ez helyes!) Vagy az árvíz: bár a vízügyi igazgatás és a katasztrófavédelem állítólag nagyon ott van, de a honvédség nélkül azért ez sem ment. A déli határ kérdése: bár a rendőrség állítólag gond nélkül átvette a határőrség szerepét, de a honvédség nélkül mintha még mindig nem sikerülne, pedig miniszterelnök úr már nem tudom, hány hónapja mondta, hogy a katonáknak a laktanyákban és másutt kellene gyakorlatozniuk, nem pedig a határt védeniük a jelenlegi, szomszédos országban zajló háborús helyzetre való hivatkozással is. Vagy a Hableány roncsainak megtalálása és kiemelése: a katasztrófavédelem és a TEK állítólag tökéletesen irányította a műveletet, de mintha a honvédség nélkül ez se ment volna. Vagy a Covid: az egészségügy és az oltás állítólag nagyon működött, mégis kellett a honvédség a vírus ellen. Jó, hát ezt már nehéz persze egészen komolyan venni. De mondok még komoly ügyeket, amiket viszont a kormányzat sem mert fölvetni. Olaszliszka, Jászapáti, Csenyéte: állítólag két hét alatt rend lett, de azért, ha a Mi Hazánk Mozgalmon múlna, kapna még feladatot a honvédség az úgynevezett no-go zónákban.

Szóval, nem ördögtől való gondolat Harangozó Tamás előbbi felvetésével szemben is a katonaság bevetése polgári ügyekben. (Nacsa Lőrinc közbeszól.) Ne riogassunk! Nagyon sokszor az állam működésének fenntartásánál katasztrófavédelmi feladatok ügyében szükség volt a honvédségre.

Az más kérdés, hogy a jelenlegi kormányzat már most is és eddig is olykor politikai megfélemlítésre használta a rendőrséget. Például egy személyes példa, amikor tavaly a rendőrség egy gépkarabélyos honvéddel megerősített ötfős egységgel próbálta megakadályozni a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlésiképviselő-jelöltjét bemutató sajtótájékoztatómat Zalaegerszegen. Ezeket fényképekkel is illusztráltuk. Egyébként abszurd módon megtiltották a Mi Hazánk Mozgalom irodája előtti nyilatkozatot, a párthelyiségben viszont már nem intézkedhettek.

Tehát a Mi Hazánk Mozgalom mindent megtesz azért, hogy a sajnos afganisztáni, iraki és hasonló megszállásokon szocializálódó honvédség ne népellenes pártpolitikai célokat szolgáljon, hanem a nemzet ügyét. Köszönöm figyelmüket.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage