DR. VADAI ÁGNES (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Szomorú vagyok, de ki kell mondanom: Nacsa képviselő úr hazudott, egész egyszerűen hazudott. (Nacsa Lőrinc: Szerintem nem!) Ez engem szomorúsággal tölt el, mert én úgy tudtam, hogy az önök világában csak az olyan hazaáruló, internacionalista, sorosista zsoldosok szoktak hazudni, mint amilyennek engem tartanak. (Vargha Tamás: Jól tetszett mondani!) Maguk, akik ilyen rendes keresztény emberek, akik a sportot is szeretik, akik a nemzeti büszkeségre apellálnak, sosem hazudnak. Magának pedig, képviselő úr, az a nagy helyzet, hogy minden egyes mondata, ami 2002-2010-re vonatkozott, az nettó hazugság volt. (Nacsa Lőrinc: Nem!)

Nézzünk egy-kettőt, jó? Már csak azért is, hogy tisztázzuk. Azért, hogy ilyen nagyra becsüli az én államtitkári tevékenységemet, én nagyon hálás vagyok, de azért szeretném mondani (Nacsa Lőrinc: Máskor is, szívesen!), hogy itt azért olyan személyek segítették a mi munkánkat, mint Benkő Tibor, ő volt az összhaderőnemi parancsnok. Az más kérdés, hogy mondjam, hogy nem mondanám, hogy továbbtanult, hanem az önök kormányában lett miniszter. Vagy Tömböl László, ő volt a vezérkari főnök, biztosan emlékszik rá, leváltották, és aztán legnagyobb meglepetésünkre, sokakéra Maróth Gáspárnál kötött ki.

(22.10)

És még tudnék sorolni: Kovács tábornok úr, aki szintén szakmailag segítette a munkánkat, aztán hirtelen ő is a miniszterelnök mellett találta magát államtitkárként, öltönyben. És még tudnék ilyeneket sorolni.

De Vargha államtitkár úrnak is volt fontos feladata annak idején, bár az lehet, hogy nem a mi időnkben. Ön kiválóan beszél angolul, ebben az egyben talán hasonlítunk, ha másban nem is igen. Ön a saját tevékenységével hozzájárult természetesen a Honvéd Vezérkar fejlődéséhez, fejlesztéséhez, és erre mindannyian nagyon büszkék vagyunk, hozzátette azt, ami szükséges volt, és kell is, hogy a Magyar Honvédség továbbfejlődjön. (Nacsa Lőrinc: Hol hazudtam? Tételesen!)

Azt hangsúlyozni szeretném, hogy azok a missziók, amelyekben a Magyar Honvédség részt vett nem 2002-ben, hanem jóval előtte, amikor lehetősége volt rá, rendkívül jó, hasznos, a Magyar Honvédséget építő missziók voltak, és nagyon büszkék vagyunk azokra a katonákra. Hihetetlen módon nekem ez is a nemzeti büszkeség részét képezi, de nem gondolom azt, hogy nekem személyesen közöm volt azokhoz a missziókhoz. Támogattam, amikor lehetett és kellett, ezeket fontosnak tartottam, a Magyar Honvédség katonái nagyon kiváló munkát végeztek.

Ámde amit ön állított, hogy mi vadonatúj T-72-es tankokat adtunk át (Nacsa Lőrinc:10 éves!), arra szeretném önnek mondani, hogy ezek a T-72-es tankok Kalocsán voltak, hadrendből kivont tankok voltak, ezeket amerikai pénzből újították fel, és 2005-ben a NATO szállította Irakba, és mit ad isten, az önök kormányzása idején derült az ki, hogy esetleg lehetséges, hogy az Iszlám Állam kezébe kerültek. Tehát akkor most vonjuk le azt a következtetést, hogy az önök kormányzása idején került ez az Iszlám Állam kezébe, tehát akkor önök a felelősek ezért? Ilyeneket tudunk mondani. (Nacsa Lőrinc közbeszól.)

A létszám tekintetében a következőt szeretném önnek mondani: 2000-ben 48 776 fő volt a Magyar Honvédség létszáma, 2002-ben 45 ezer, tehát már itt volt egy csökkenés. Ön elfeledkezett egy dologról, és lehet, hogy nem is az volt a probléma, hogy nem mondott igazat, hanem elfeledkezett róla, hogy 2004-ben megszűnt Magyarországon békeidőben a sorkatonai szolgálat. Ugyan önök nem szerették volna, az ön frakcióvezetője nem támogatta, de miután a magyar állampolgárok úgy gondolták, hogy nem szeretnének békeidőben sorkatonai szolgálatot, végül megszavazták.

Ön azt mondta, hogy 2010-ben 29 280 volt  nem ennyit mondott, de ez volt a létszám 2010-ben  a teljes létszám. (Nacsa Lőrinc: Tehát igazat mondtam!) Várjon! 29 280! (Nacsa Lőrinc: A 45-ről!) 2011-ben 28 830, 2012-ben 28 355. (Nacsa Lőrinc: Tehát igazat mondtam!) Képviselő úr, kevesebb volt az önök idejében! Ön mit állított? Ön mit állított? (Nacsa Lőrinc: Az önök idejében 17 ezerrel csökkent!) De az önök idejében még ennél is többel csökkent! (Nacsa Lőrinc: De akkor igazat mondtam!) Nem, nem mondott igazat, és azért nem mondott igazat, mert nem mondta el, hogy 2004-ben Magyarországon megszűnt a sorkatonai szolgálat. (Nacsa Lőrinc: Megszüntették!) Ön úgy állította be ezt, mintha azért csökkent volna a létszám, mert ezek a katonák, ezek a helyek úgy szűntek meg, hogy a Magyar Honvédség felszámolódott, tehát ön hazudott. (Nacsa Lőrinc: Felszámolták!) Ezt csinálták az önök képviselői, az ön frakcióvezetője konkrétan megszavazta, ugyan kényszer hatására; akkor még az ellenzéki kényszer is rajta volt, hogy megszüntessék békeidőben a sorkatonai szolgálatot. (Nacsa Lőrinc: Felszámolódott!)

Ön azt állította, hogy önök többet költöttek minden tekintetben a Magyar Honvédségre, hiszen a GDP magasabb volt. Mondanék önnek számokat: 2011-ben 248 milliárd, 2012-ben 230 milliárd, 2013-ban 241 milliárd, ugyanennyi 2014-ben, 2015-ben 260 milliárd. Az első év, amikor 300 milliárd forint fölé került a honvédelmi költségvetés az önök kormányzása idején, 2016 volt. (Nacsa Lőrinc: 2006-ban mennyi volt?) 2006-ban 283 milliárd volt. Az önök kormányzása idején, 2011-ben 248 milliárd. Én nem megyek önnel közös matematikafakultációra, mert láthatóan a matematikai alapfogalmakkal nincsen tisztában.

Tehát abban a nyolc évben, amelyről ön állít ilyeneket, egyébként olyan személyek szolgálták a Magyar Honvédséget, mint Tömböl László, mint Benkő Tibor, és nyilvánvalóan szolgálták a hazát, feltételezem tisztességgel, és olyannak ismertem meg őket, akik, ha kritikájuk volt, azt megfogalmazták. (Nacsa Lőrinc: Nekem a politikai vezetéssel volt…) Hát, csak hallgattak, az a nagy helyzet, csak hallgattak! Annak a tárcának a vezetője nem én voltam, ugyanakkor örömmel veszem magamra annak az édes terhét, hogy mindenért engem tesz felelőssé 2002 és 2010 között. Nem zavar különösebben, rengeteg szép sikert értünk el, például 2009-ben, Pápán. Szeretném emlékeztetni Pápára, biztosan tudja, hogy mi történt ott: többek között annak a két országnak a részvételével valósult meg a C-17-es program, amely két ország NATO-csatlakozását önök konkrétan nem támogatják. (Nacsa Lőrinc: De, támogatjuk!) Nem támogatják! (Nacsa Lőrinc: De, támogatjuk!) Hát, ebben is hazudnak nyilvánvalóan, tehát ebben is nyilvánvalóan hazudnak.

Összességében azt látjuk  és a törvényjavaslat kapcsán vált igazán világossá , hogy az önök számára jelen pillanatban a legfontosabb feladat a Magyar Honvédséggel kapcsolatosan az, hogy a Magyar Honvédség Parancsnoksága újra Honvéd Vezérkar legyen. Ez nem átalakítás szerintem  Harangozó képviselő úrnak teljesen igaza van, önök még ezt is elírták a törvényjavaslatban , ugyanis önök nem alakítják át, hanem egész egyszerűen átnevezik, és ezt vezetik át végig nagyon sok törvényen keresztül.

Én őszintén azt gondolom, hogy az, ahogyan a honvédelmi tárca államtitkára, ellentétben egyébként más tárcák államtitkárával, akik ennél talán kevésbé fontos törvények esetén is, ha kell, hosszan  nem feltétlenül értek vele egyet, mármint hogy a tartalmával  és korrekten elmondják az expozéjukat…  itt az államtitkár úrtól azt hallgattuk, hogy a Magyar Honvédség képességei szempontjából mennyire fontos ez a törvényjavaslat.

Szerintem szemtelen a Magyar Honvédséggel szemben azt állítani, hogy a Magyar Honvédség parancsnokságának Honvéd Vezérkarrá való átnevezésétől lesz a Magyar Honvédség ütőképes. A Magyar Honvédség nem attól lesz ütőképes. A Magyar Honvédség attól lesz ütőképes, ellenállóképes, ha egyébként a legmodernebb, XXI. századi technológiával szereljük föl, ha a területvédelem mellett végre olyan kérdésekkel is foglalkoznak, mint a kibertérből érkező kihívások  mert ezek igen fontosak , ha végre azt látjuk, hogy a szövetségesi elkötelezettségünket nem ássák alá folyamatosan. Az önök minden külpolitikai lépése, akár Keletre, akár Nyugatra mennek, aláássa Magyarország európai uniós és NATO-szövetségesi elkötelezettségét, és mind a kettő azért fontos, mert a következő törvényjavaslatnál éppen két fontos misszióról fogunk beszélni, az egyik NATO-, a másik európai uniós keretben történik. Én őszintén azt szeretném javasolni, hogy ezt az egész javaslatot így, ahogy van, szerintem felejtsék el, tehát hagyjuk, mert ez így igazán kínos.

Ha önök a Magyar Honvédséggel …  ugye, az a címe: „A Magyar Honvédség működésével kapcsolatos egyes törvények módosításáról” szóló törvényjavaslat, tehát ha önök ezzel kapcsolatosan szeretnének benyújtani ide egy törvényjavaslatot, akkor először kérdezzék meg a Miniszterelnök Katonai Irodájának a vezetőjét, mert ő fogja megadni önöknek az iránymutatást. És lehet itt azzal jönni, képviselő úr, hogy irányítás meg felügyelet, szerintem a lényeg a hadiipari befektetések tekintetében a vezetői szándék, és ez szerepel a Magyar Közlönyben, a vezetői szándék, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség feladatainak végrehajtásával és működésével kapcsolatosan pedig nyomon követés. Nyomon követés! Magyarul: mi történik? A politikai vezetés, amelyik már az előző ciklusban se túlságosan számított, ez teljesen világos volt, tehát nem számított, hogy ki a miniszter; mostanra megpróbálják gyámság alá helyezni a Magyar Honvédség katonai vezetését.

(22.20)

Én nem osztom egyébként azoknak az aggodalmát, ezt szeretném hangsúlyozni  nem az alaptörvény-módosítással kapcsolatos aggodalmakat, azt rajtam kívül és nálam sokkal képzettebb alkotmányjogászok figyelik aggodalommal , akik azt gondolják, hogy a Magyar Honvédség vagy a magyar rendőrség tagjai szembeszállnának ma a tüntető állampolgárokkal. De nem azért nem osztom ezt az aggodalmat, mert én azt gondolom, hogy önök nem képesek erre, önök bármire képesek. (Nacsa Lőrinc: Ugyan!) Azért nem osztom ezt az aggodalmat (Nacsa Lőrinc: Csak az önök idejében volt ilyen!), mert a Magyar Honvédség állománya a hazára esküszik fel. Önök ugyan szeretik magukat összekeverni a hazával, ezt igen gyakran tapasztalom (Nacsa Lőrinc: Kardlapozás, szemkilövetés!), és mások is tapasztalhatják, különösen, amikor a magyar miniszterelnök Magyarországként emlegeti saját magát, és Magyarországként utal magára, de a Magyar Honvédség katonái és a magyar rendőrség állománya a hazára esküszik fel. (Nacsa Lőrinc: Azért volt csúnya, hogy emberek ellen vezényelték őket!) És maguk nem jelentik a hazát, a haza mindannyiunkat jelent, és éppen ezért én nem osztom azok aggodalmát, akik attól félnek, hogy az önök politikai és permanens veszélyhelyzeti státusza, amit önök nagyon kedvelnek, ez a fajta… Nem tudom megmagyarázni, hogy miért akarnak mindig veszélyhelyzeti vagy valamilyen rendkívüli jogrendi helyzetet megteremteni. Valószínűleg a miniszterelnöküknek van ezzel kapcsolatosan ilyen olthatatlan vágya. Ő, ahogy korábban is jeleztem, ő a Karmelita-kormányzást kedveli egyedül, és önöket csak arra tartja, hogy megnyomják a gombot akkor, amikor ez szükséges. Enélkül is nagyon jól el lehetne irányítani az országot.

Egyébként pedig kétharmaduk van a parlamentben, köszönhetően annak, hogy úgy alakították át a választási törvényt, hogy ez folyamatosan kétharmadot eredményez önöknek 2014 óta. (Nacsa Lőrinc: A választóknak köszönhetjük!  Vargha Tamás: A választók, nem a törvény!)

De egy dolgot akkor sem szabad elfelejteniük: önök felelősek azért, hogy a magyar rendőrség és a Magyar Honvédség állománya a hazához legyen hű. (Nacsa Lőrinc: 2006!  Vargha Tamás közbeszól.) Önök nem használhatják, akkor sem, ha politikai igényük van rá (Nacsa Lőrinc: Szemkilövetés!), és van rá politikai igényük, a Magyar Honvédséget arra, hogy hazai földön bevessék őket.

Abban számtalan sok vitát lefolytattunk, hogy például a Magyar Honvédség határon túl történt bevetése alkotmányjogilag helyes volt-e. Nem, mert a magyar rendőrségnek kellett volna azt a feladatot ellátni, a magyar rendőrség dolga lett volna. De nem önökön múlik az, és nem az önök politikai józanságán, csak és kizárólag a Magyar Honvédség állományán múlik az, hogy olyan problémákkal, én őszintén remélem, nem kell majd szembesülni, amiről egyébként Harangozó képviselő úr beszélt. (Nacsa Lőrinc: Vagy amit 2006-ban láttunk!)

Még egyszer azt szeretném mondani önöknek, a honvédelmi tárca sajnálatos módon elveszítette politikai jelentőségét. (Nacsa Lőrinc: Ön meg az idejét!  Nevetés a Fidesz és a KDNP mögötti páholyban.) A honvédelmi miniszter… (Közbeszólás: Az ideje is lejárt!) Az öné is le fog nemsokára! (A Fidesz és a KDNP mögötti páholyból az elnök felé mutatnak.) A honvédelmi miniszter, a vezérkari főnök (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) és a Magyar Honvédség parancsnoka a miniszterelnök, ő mondja meg maguknak, hogy mit csináljanak.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage