VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Azt gondolom, hogy semmiképpen nem az expozé hossza és a felszólalás hossza az, ami számít percben vagy másodpercben, hanem az, hogy mit mondunk ez alatt az idő alatt.

A Honvéd Vezérkarnak főnöke van, képviselő asszony, nincsen vezérkari főnök. Ön nem olvasta el az előterjesztést. Rosszul használja a kifejezéseket, vezérkari főnökről nincsen benne szó, a Honvéd Vezérkarnak főnöke lesz.

A civil kontrollt sem érti képviselő asszony. A „civil control”, ami egy angol kifejezés (Dr. Vadai Ágnes: Civil control, I know!), egyszerű lefordítása magyarra, az nem azt fejezi ki, amiről szól az eredeti kifejezés, ez civil irányítás. Civil ember a honvédelmi miniszter, és a kormány irányítja a Magyar Honvédséget. Erről szól a civil kontroll, nem pedig arról, hogy a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság civil kontrollt gyakorol a Magyar Honvédség felett. Tehát ez is egy tévedés.

Ön azt gondolja, ha én azt a szót használtam, hogy pimasz, akkor ha ön azt mondja, hogy penetránsan szemtelen, akkor azzal 2:1-re nyert, mivel már két szót használt egy helyett. (Dr. Vadai Ágnes: Ez a válasz? Tényleg?)

A Védelmi Igazgatási Hivatalt és a Katonai Irodát is idekeverték. Ez az előterjesztés nem erről szól. Nacsa Lőrinc képviselőtársam már elmagyarázta önöknek, hogy sem irányításról, sem vezetésről nincs szó abban a szövegben, ami a Katonai Iroda létrehozásáról szól. Ez a miniszterelnök munkáját segítő iroda, az ő döntéseit készíti elő, hiszen ő a kormány feje, és a kormány döntéseit ő készíti elő. A Védelmi Igazgatási Hivatal pedig a közigazgatással kapcsolatos feladatokat végzi. Ez sem irányítja és ez sem vezeti sem a Honvédelmi Minisztériumot, sem pedig a Magyar Honvédséget.

Ha ezt a számháborút ön folytatta vagy felidézte, ki költött többet vagy kevesebbet: a 2010 előtti időben a honvédelmi költségvetésnek része volt azon katonák nyugdíja, akik korábban mentek nyugdíjba. Ez az összeg benne volt a honvédelmi költségvetésben, 2010 után pedig nem tartalmazta a honvédelmi költségvetés ezt az összeget. Így tehát nem nagyon meglepő, hogy a 2010 előtti szám nominálisan is nagyobb lehet, mint a 2010 utáni szám. De még egyszer hangsúlyozom, hogy az önök 2010 előtti tevékenysége nyolc év, aminek ön része volt, hiszen ön a parlamenti többségnek is tagja volt országgyűlési képviselőként és a kormányzásnak is tagja volt államtitkárként. Tönkretették ezt az országot, ezért volt 2010 után, 2015-ig a költségvetés pontosan annyi, amennyit ön felsorolt.

Egyébként azzal, hogy ezt a költségvetést azon a szinten tartottuk, amit ön felsorolt, a szövetségeseink között igen nagy elismerést vívtunk ki, mert számtalan ország a NATO-szövetségen belül csökkentette a költségvetését, mi pedig szinten tartottuk egészen 2015-ig, amikor lehetőség volt a költségvetést emelni. És az általunk kitűzött célnál előbb elérjük a GDP 2 százalékát, 2023-ban, és ez is egy elismerésre méltó teljesítmény, el is ismerik azok, akik értenek hozzá. Mint ahogy elismerik a misszióban szolgáló katonák tevékenységét, munkáját, szolgálatát. Ezt tették mindig és minden alkalommal; amikor nekem személyesen lehetőségem van, mindig meg is köszönöm a katonáink munkáját és szolgálatát. Volt olyan amerikai miniszter, aki azt mondta, ha egy misszióba látogat, és ott látja a magyar zászlót lobogni, akkor ő nyugodt, mert tudja, hogy jó kezekben van a misszió.

Nem mondtam azt, képviselő asszony, hogy ütőképes lesz a Magyar Honvédség attól, hogy Honvéd Vezérkarnak fogják hívni a Honvéd Vezérkart.

(22.30)

Azt mondtam, hogy a bürokrácia csökken, és a döntések gyorsaságát fogja elősegíteni, mint ahogy az „átalakítás” szó is igaz, hiszen az eddigi Magyar Honvédség Parancsnoksága helyett létrejön egy Honvéd Vezérkar, és létrejönnek a haderőnemi parancsnokságok alatta középirányítói szinten. Ez egy átalakítása a Magyar Honvédség Parancsnokságának, és lesz Honvéd Vezérkar, amely a stratégiai irányításért felel, és lesznek alatta operatív haderőnemi parancsnokságok, amelyek gyorsítják a döntéshozatalt, gyorsítják a döntések meghozatalát. Mindösszesen ennyit mondtam, és azt hiszem, hogy ezt tartalmazza az előterjesztés is.

Még egyszer szeretném hangsúlyozni, nem attól lesz egy felszólalás vagy expozé jó, hogy hosszan tart, hanem attól, hogy a lényegről beszélünk, és az előterjesztés pedig ön előtt is ott van, és elolvashatta.

Azt kérem képviselőtársaimtól, hogy támogassák a szavazáskor ezt az előterjesztést. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage