VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Honvédség nemzetközi szerepvállalásának egy kiemelt prioritású feladata a balkáni hadszíntéren folyó misszióban való részvétel, és ennek megfelelően a Magyar Honvédség jelentős képességekkel járul hozzá mind a koszovói KFOR, mind pedig a bosznia-hercegovinai EUFOR Althea-műveletekhez. Ennek a beszámolónak az a célja, hogy az Alaptörvény 47. cikk (4) bekezdésében előírt kötelezettséget teljesítsük.

Az Országgyűlés, korábban a NATO irányítása alatt végrehajtott balkáni katonai békefenntartó műveletekhez történő magyar hozzájárulásról szóló országgyűlési határozatában a kormány a NATO-irányítású balkáni katonai béketámogató műveletekben részt vevő nemzetközi erőkben történő magyar katonai részvételről szóló kormányhatározatában rendelkezett a szerepvállalás kereteiről. Ugyanakkor az Országgyűlés és a kormányhatározatok meghozatala óta eltelt időben a koszovói műveletben való részvétel keretei bizonyos változásokat tettek szükségessé.

A magyar biztonság- és védelempolitikai célkitűzések között a Nyugat-Balkán békéje és biztonsága és a déli kihívások kezelése prioritásként szerepel. Azt gondoljuk, hogy a régió hosszú távú stabilitása a nyugat-balkáni országok sikeres integrációja révén valósulhat meg, de ennek alapfeltétele a biztonsági helyzet stabilizációja, amelyhez a két említett művelet jelentősen hozzájárul.

Hazánk a KFOR-misszió egyik legnagyobb hozzájárulója, és rendszeresen, rotációs alapon ellátja a parancsnokhelyettesi feladatokat is. Az elmúlt egy évben, 2021. október 15. és 2022. október 10. között magyar parancsnok, Kajári Ferenc vezérőrnagy vezette a KFOR-missziót, amelyet jelentős elismerés övezett.

A fentiekre való tekintettel a NATO koszovói békefenntartó műveletében történő magyar katonai szerepvállalásról szóló kormányhatározatok engedélyezték ezt a műveletet, de a 2021-ben hozott határozat mellett indokolt volt, hogy a korábbi, 2008-ban hozott kormányhatározatot és a 2001-ben hozott országgyűlési határozatot hatályon kívül helyezzük, amiről a kormány és az Országgyűlés döntött is.

Ezt tartalmazza az önök előtt fekvő beszámoló, amelynek szeretném kérni az elfogadását. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage