DR. VADAI ÁGNES (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Nacsa képviselő úrnak szeretném mondani, hogy most már bizonyíték kell, nem ígéret. Önök mindig elmondják, ahol csak lehet, hogy mennyire támogatják Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, ami, azt gondolom, hogy Magyarország biztonsága szempontjából kiemelt fontosságú, hogy a keleti szárnya a NATO-nak megerősödjön. De az elmúlt hónapokban, egészen pontosan a júliusi madridi csúcs óta semmilyen konkrét lépést nem tettek annak érdekében, hogy az ott elfogadott, minden NATO-tagállam által elfogadott döntést a parlament megerősítse. Elutasították a Külügyi Bizottságban a javaslatainkat ezzel kapcsolatban, a Házbizottság ülésén nem támogatták a javaslat napirendre tűzését, immár talán a harmadik alkalommal.

(23.10)

Novemberben még egy alkalom lesz, amikor az Országgyűlés tudja tárgyalni, aztán december elején véget ér az ülés. Nyilván készülnek a katari foci-vb-re, ezért nem érnek rá ülésezni, pedig lenne miről.

Azt javaslom, hogy akkor a lehető leghamarabb támogassák azt, hogy napirendre tűzzük még novemberben Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálását. Ez egy fontos dolog.

Még egyszer szeretném hangsúlyozni, mert egy nagyon fontos beszámolóról van szó, amely a tavalyi évről datálódik, de nyilván nem volt idejük, hogy ezt napirendre tűzzék. Nagyon hálásak vagyunk azért a munkáért, amit a Magyar Honvédség elvégez, és mi büszkék vagyunk azokra a katonákra, akik a világ különböző pontjain szolgálták a hazát, és mindig a hazát szolgálták. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage