BENCZE JÁNOS, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Tisztelt elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Miniszter Úr! Itt van nálunk egy rég várt dokumentum, a KAP 2023, a közös agrárpolitikából a magyar gazdáknak jutó támogatások. Jogászt kérdeztem meg a dokumentumról, ő azt mondta, hogy tökéletes, ez teljesen a mai magyar viszonyokra van írva, tehát ennél szebben, ennél jobban nem lehet megfogalmazni. Egy aprócska fogást jeleztek a számomra, amit lehet rajta találni, ez a transzparencia, az átláthatóság. Tehát az lenne az igazi, az lenne a legjobb, ha az agrártámogatások végig nyomon követhetők lennének a lehető legapróbb részletekig lebontva, hogy a végén kinél landolnak, kinél kötnek ki.

Magában a dokumentumban ennyi hibát találtunk, mondjuk így, de ennek ellenére fedi a magyar valóságot, és ez a legnagyobb hiba, hogy eljutottunk 1990-től a mai magyar mezőgazdasági valóságig. Ma Magyarországon ezek a támogatások, ezek a támogatási rendszerek a nagybirtokszerkezetnek kedveznek elsősorban, ugyanis 1990 óta azok az ígéretek, amik elhangoztak, és elhangoztak 2010-ben… Személyes vitám volt a kampány során erről Schmitt Pállal, ő megígérte anno ott, mindenki előtt, hogy Magyarországon soha nem fog az bekövetkezni, hogy a kistermelők ellehetetlenülnek, és nagybirtokszerkezet jön létre, illetve külföldiek fognak földtulajdonhoz jutni; 2010.

2010 óta mi történt? Igenis, az EU-belföldi is belföldi, akadályokkal, de földhöz juthat. Miniszter úr az előbb tett ígéretet arra, hogy a Zala megyei ügynek utánanéz, de számtalan ilyen van, és külföldiek kezén vannak földterületek, és kerülnek is hozzájuk, ezeket jelezni is fogjuk.

A másik a birtokszerkezet. 2010 óta folyamatosan elhangzik az az ígéret, hogy a magyar föld, a magyar anyaföld a magyar vidéki megmaradásnak lesz az alapja, hogy lesznek szövetkezetek, lesz szövetkezeti rendszer, ami szintén a vidéki megmaradást szolgálja. Itt állunk 2022-ben, végig kell menni a magyar vidéken, végigmenni Somogyon, Tolnán, Baranyán, máshol. Igen, vannak kirakatberuházások, vannak térköves piacterek, el tudom önöket ilyen helyekre vinni, ahol nincsenek őstermelők. El tudom önöket olyan falvakba vinni, amelyek teljesen elnéptelenedtek, és ha megnézzük a környékükön a földtulajdon szerkezetét, nevezzük úgy, vagy egy vörös, vagy egy narancsos agrárbáróhoz köthető. Hát, kérem, ezt hozta Magyarországra a 2022-es valóság, ezen kellene most valahogy javítani! Ezek a támogatások ezt a javulást nem fogják szolgálni a mi véleményünk szerint, ezek csak tovább erősítik a nagybirtokrendszert.

A másik, amit a gazdák elmondtak élőben  itt utalva képviselőtársamra, hogy szabálytalanságot nem nagyon találnak , ezek fegyverek. Fegyverek a támogatások, fegyver a támogatások ellenőrzése a gazdákkal szemben. Az a gazda, aki elégedetlenkedni mer, aki felemeli a szavát a jelenlegi rendszerrel szemben, nagyon gyorsan kap egy ellenőrzést öt évre visszamenőleg, és nagyon gyorsan kap büntetést. Mindenki tud hibát elkövetni, és mindenki tud hibázni. S ezt üzenik önöknek a magyar gazdák, akikkel beszélünk, hogy igenis vannak problémák a rendszerben bőven, és ezeken javítani kéne, és meg kéne szüntetni a magyar birtokkoncentrációt, ezt a formáját, ami van. Biztosítani kéne a vidéknek azt a túlélést, azt a megélhetést, amit ígértek, amit ígérnek 1990 óta, és hatványozottan ígérnek 2010 óta. Ebből szeretnénk valamit látni, hogy a magyar vidék ne elnéptelenedő házakból álljon, ne az új cselédrendszerből álljon, és ne nagybirtokokból álljon, hanem, amit a földrajzi eredetvédelemnél itt elmondtunk szépen, az megvalósuljon, hogy legyenek olyan igazi magyar kistermelők, akik generációkra biztosítják a családoknak azt a megélhetést, amit majd át tudnak adni az utódoknak.

Én egy ilyen földbirtokszerkezetet szeretnék látni, egy ilyen magyar vidéket szeretnék látni, és arra kérem önöket, mert csak önöket kérhetem meg itt velem szemben a kétharmaddal, hogy ezért tegyenek meg mindent. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage