NACSA LŐRINC (KDNP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Szabó Rebeka képviselő asszonyra szeretnék pár mondatban reagálni. Egyrészt az ön által említett és annál jóval nagyobb körben nagybirtokosokat említett itt milliárdos földbevétellel…  a teljes éves támogatási összeg 3,5 százaléka megy ilyen nagybirtokosoknak. Tehát láthatjuk, hogy a támogatás nagy része, a fókusz, az pont nem ide szól ezekben a forrásokban. Ha megnézi az európai uniós irányelvet, amit most miniszter úr idehozott, hogy a hazai jogrendbe is beültessük, akkor pont azok az adatok szerepelnek benne egyébként nyilvános adatként. 11-féle nyilvános adatot mond, a természetes személy neve, a jogi személy megnevezése, település, a meg nem valósított támogatás összege, a meg nem érkezett támogatás összege is szerepel ezekben. Tehát szerintem ez a törvényjavaslat mindenben megfelel az uniós irányelvnek, tisztelt képviselő asszony.

De én felajánlom azt is, hogy akár egy év múlva értékeljük azt, ha Jászkarajenőn lesz 17 darab Szabó Rebeka, akik mindannyian agrártámogatásokat kaptak, és ebből a jászkarajenői 17 darab Szabó Rebekából nem tudjuk kibogozni, hogy ki kicsoda…  tehát az ön lakcíme se nyilvános, tisztelt képviselő asszony. Például a vagyonnyilatkozatába is csak kerületet kell beírni, ahol ingatlan vagyonnal rendelkezik. Ön most azt szeretné, hogy mindenkinek a lakcíme ilyen módon legyen kint. Szerintem azokkal a célokkal, a családi gazdaságok erősítésével én mindenképpen egyetértek, de én miniszter urat is úgy ismerem, aki ezért dolgozik, és egyetért ezekkel a célokkal.

Ami a gyakorlati kritikáját illeti, pont az uniós irányelvben van felsorolva ez a 11-féle nyilvános adat, azért teljesítjük itt a törvényi kötelességünket, ami az uniós irányelvben venne van. Egyébként meg azokkal az elvekkel egyet tudunk érteni, hogy erősíteni kell ezeket a családi gazdaságokat. Azt gondolom, hogy erre volt az elmúlt időszakban is számos pályázat és számos erőfeszítés, például a családi vállalkozásokról szóló törvénymódosítások is. Ön is itt volt akkor. Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage