BENCZE JÁNOS (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Egy kicsit kiegészíteném a hozzászólásomat, kicsit rávilágítva a mai magyar valóságra a támogatások, a birtokszerkezet és a lehetőségek kapcsán.

Én egy földhözragadt ember vagyok, ezt szó szerint értem, földközelben és földből élek. Elméletben levezettük, és ajánlom önöknek is figyelmébe, hogy ha  nevezzük úgy  egy fiatal gazdálkodójelöltből, aki 1 négyzetméter földdel nem rendelkezik, de lelkes, vidéken akar maradni, ott akar élni, ahol az ősei születtek, megpróbálnánk gazdálkodót csinálni, mi mindenre lenne szüksége  először is földre.

Tegyük fel, hogy lehet venni jó minőségű termőföldet, 50 hektárt. Ennyi kell ahhoz, hogy egy személyben egy gazdálkodó elinduljon az életben. Ezt akárhogy matekoljuk ki, ez körülbelül 150 millió forint; 3 millió forint hektárja. Ez egy nagyon szép összeg, ez egy átlag magyar állampolgárnak soha nem fog rendelkezésére állni. Tehát neki kell telephely, kellenek gépek, kell inputanyag-befektetés. Gazdálkodók mondták el, ha nagyon karcsúan számoljuk az egészet, teljesen elméleti síkon, az a másik 100 millió.

(13.10)

Tehát 250 millió forintról beszélünk, hogy ha a mai Magyarországon egy fiatalember vagy fiatalasszony traktorra akar ülni, és szigorúan maga akarja megművelni, mert az 50 hektár csak akkor hoz annyit, hogy megéljen belőle egy család egy fizetésképp, kellene valahonnan lennie 250 millió forintjának! És ezt nem kritikaként akarom megfogalmazni, csak bemutatni azt a csapdahelyzetet, amibe a mai magyar, vidéken élő fiatalok, akik helyben szeretnének maradni, beleesnek. Nem tudnak elindulni.

Ehhez lenne szükség a Jobbik véleménye szerint egy olyan állami földprogramra, ami első körben ezeket az embereket juttatja földhöz. Nem úgy, mint amikor először kiosztották az állami földeket, hogy egy darab hobbilóval simán tarolt a sertéstelepes előtt. Ez a Tolna megyei Iregszemcsén esett meg, tehát gyakorlati példa.

Azt szeretném, hogy a jövőbe tekintve, ha bárkik itt ülnek a tisztelt Házban, és arról beszélnek, hogy vidéki megélhetés, földprogram, akkor gondoljuk végig a realitását, és cselekedjünk aszerint. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage