SZABÓ REBEKA (Párbeszéd): Köszönöm szépen a szót. Nos, az a helyzet, hogy az uniós jelentésben, amiben egyébként önök valóban megpróbálnak megfelelni, valóban ez a 11 tétel van felsorolva, amit kötelező közzétenni, de az a kutatási jelentés azt is megállapítja, hogy egységes adatközlés nélkül összehasonlíthatatlanok a támogatási rendszerek, másrészt, hogy azonosítási kódok, adatok nélkül képtelenség megállapítani egy-egy támogatás végső kedvezményezettjét.

Hogyha önök nem akarnak címet közzétenni, rendben van, legyenek kódok az egyes támogatottakhoz, tehát meg lehetne ezt úgy is oldani, hogy mondjuk, lakcímet nem tesznek ide, kódokat tesznek, és ez alapján elkülöníthetőek, mondjuk, a névegyezésnél a különböző kedvezményezettek.

Ráadásul, hogyha az Unióra hivatkoznak, az biztos, hogy nem volt az uniós kérések között, hogy úgynevezett támogatási titkot hozzanak létre, és támogatási titoknak minősítsenek bizonyos adatokat. Úgyhogy azt gondolom, hogy sajnos itt önök megint azt csinálták, hogy volt egy uniós javaslat, és ebből önök kiszedték azt, ami önöknek megfelelő. Diszkréten hallgatnak arról, ami egyébként nem áll az önök érdekében, és ráadásul még pluszban olyan dolgokat is beleraktak, ami ennek nem felel meg. De a nagyobb baj nem is az, hogy az uniós jelentésnek nem felel meg, hanem nagyobb baj az, hogy véleményem szerint átláthatatlanságot okoz, és nehezíti azt, hogy nyomon követhető legyen, hogy az agrártámogatásokat kik és hogyan kapják ma Magyarországon.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage