NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Képviselőtársaim! Az NMHH 2023. évi tervezett költségvetése biztosítja, hogy a Médiahatóság jövőre is magas színvonalú munkát végezzen, valamint továbbra is folytassa a korábban már említett megkezdett projektjeit. Annak érdekében, hogy a hatóság a jogszabályokban meghatározott feladatát teljeskörűen és magas színvonalon el tudja látni, 2021-ben szerződést kötött az Antenna Hungária Zrt.-vel az adatok végleges hozzáférhetetlenné tételének biztosítása, végfelhasználói támogatás nyújtása, az alkalmazás üzemeltetéséhez kapcsolódó ügyfélszolgálati feladatok ellátása és az alkalmazás használatához szükséges adattörlő címkék és címkeadatok biztosítása tárgyban.

Az NMHH kiadásaiba bele kell építeni a megemelkedett energiaköltségeket is, melyeket nemcsak a háborús és szankciós energiaválság, hanem az új EMC mérőkamra és szerverközpont többletenergia-felhasználása is indokol. A következő években tovább folytatódnak a mérésügyi és informatikai fejlesztések is.

Az NMHH a 2023. évben is folytatni kívánja sikeres és közérdekű programjait, mint az NMHH hotline jogsegélyszolgálatát, valamint a különböző gyermekvédelmi, digitális tudatosságot, médiatudatosságot erősítő programjait. Meg kell említeni az NMHH Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal tevékenységét is. Ezt a fontos feladatot is a médiahatóság fogja össze és koordinálja annak érdekében, hogy a gyermekvédelem online térben való megjelenése is kifejezetten kellő erőt és hangsúlyt kapjon. Ennek a szakmai munkacsoportnak a szakmai eredménye a konkrét kormányzati döntések meghozatalát is segíti a digitális gyermekvédelem témakörében.

A digitalizáció terjedésével és az online tér egyre inkább elterjedésével a médiahatóság előtt is egyre több új kihívás áll. A közösségi média óriásaival szemben fontos minél hatékonyabban érvényesíteni a felhasználók és a gyermekek érdekeit és személyiségi jogait. Ezt a területet ma még kevésbé tudják hatékonyan szabályozni az államok, további vitákra és további eszmecserékre van szükség, de ha valahol, akkor ezen a téren értelme lehet a közös európai fellépésnek és a szoros médiahatósági együttműködésnek.

Összességében elmondható, hogy az NMHH és a Médiatanács 2023. évi költségvetése megalapozott és indokolt, számos rendkívül fontos projektet folytat és bővít, így a KDNP-frakció támogatni fogja a javaslatot. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage