DR. FÜRJES BALÁZS, a Miniszterelnökség államtitkára: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ház! Új keletű a Momentum részéről a határon túli magyarokért való aggódás. Ha ez egy gyökeres fordulatot jelent az önök politikájában, azért tulajdonképpen hálásak vagyunk. Mi sok kérdésben keressük a nemzeti egységet, és nagyon sajnáltuk azt, hogy a baloldal döntő része eddig a határon túli magyarok ügyében és a nemzethatáron átívelő egyesítésében kívül rekesztette saját magát a nemzeti egységen. Ebben a kérdésben a Momentum is így járt el. Önök azokkal vannak, és azzal a Gyurcsány Ferenccel koalícióban, aki egy szégyenletes népszavazási kampányt folytatott a határon túli magyarok kettős állampolgársága ügyében, és önök európai választásokon, illetve parlamenti választásokon rendszeresen kampányoltak határon túl az ottani magyarországi pártok ellenében induló és ellenük politizáló román vagy szlovák pártok érdekében. Tehát ha önök ezeket most úgy nyilvánítják, mint ami hibás lépés volt, és végre valóban a határon túli magyarok érdeke mellé állnak, az tulajdonképpen a magyar demokrácia számára egy hasznos lépés.

Ami Oroszországot illeti: annál világosabban, ahogy a magyar kormány és a magyar Országgyűlés még az előző kormányzati ciklusban, a háború kitörése után elítélte az orosz agressziót teljesen egyértelműen, kiállt Ukrajna szuverenitása mellett, nem lehet ennél egyértelműbben állást foglalni. Magyarország álláspontja Oroszország agressziója tekintetében teljesen világos, és ön ezt pontosan tudja. Ahogy azt is pontosan tudja, hogy Magyarország minden tőle telhetőt megtesz Ukrajna segítése érdekében. Egymillió menekültet fogadtunk eddig be, akik hosszabb vagy rövidebb ideig tartózkodnak, vannak itt tartósan Magyarországon, és több tíz milliárd forintot költött a kormányzat Magyarország költségvetéséből arra, hogy Ukrajnát és a nálunk menedéket kereső ukrán állampolgárokat megsegítse.

Nagyon sajnálatos az is  de ha ebben is változás történik, akkor azt megint üdvözölni tudjuk , hogy önök eddig egyértelműen a háború pártján álltak a békével szemben. (Moraj az ellenzéki pártok soraiban.) Ahogy kitört a háború, önök és a többi baloldali párt számtalan nyilatkozatot tett, amiben azt szorgalmazta, hogy Magyarország küldjön fegyvereket és küldjön katonákat Ukrajnába, ezzel pedig belesodorta volna Magyarországot is a háborúba, és csak kiszélesítette volna a konfliktust, aminek kapcsán éppen hogy az az érdekünk, hogy szűkebben maradjon, illetve fegyverszüneti tárgyalások induljanak, fegyverszünet köttessék és elinduljanak a béketárgyalások.

A szankciókról még néhány szó. Mit tesz Magyarország és a magyar kormány a szankciók ügyében? (Dr. Brenner Koloman: Nyolcból nyolcat megszavazott!) Ha elmondhatom én is, akkor szívesen elmondom a magyar kormány hivatalos álláspontját, bár tudom, hogy önök ezt is jobban tudják, mint mindent. (Dr. Brenner Koloman: A tények makacs dolgok!) Ez kétségtelenül a progresszív baloldal régi jellemzője… (Közbeszólások a Jobbik soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage