DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az orosz-ukrán háború és az erre adott rossz válaszok, rossz uniós válaszok mély nyomot hagynak a világgazdaságon és így a magyar gazdaságon is. Ez mindenki számára óriási próbatétel, ha valamennyi kormányt végignézzük Európában és a világon.

Az orosz-ukrán háborúról azért hadd jegyezzem meg, hiszen ez már a sokadik felszólalásom, és nagyon szomorú, hogy erről a témáról folyamatosan beszélni kell, ez azt mutatja, hogy elhúzódó háborút láthatunk, hiszen február 24e óta folyamatos harcok vannak.

Rögzítsük, hogy háború helyett békére van szükség. A magyar álláspont egyértelmű  szerintem valamennyi képviselőtársam, akár valamennyi frakció nevében is mondhatom -: békére van szükség. El kell kerülni azt az esetet, azt a helyzetet, amire Clausewitz már felhívta a figyelmet, hogy a háborúk egyrészt eszkalálódhatnak, tehát kiterjedhetnek, másrészt olyan erőszakspirál alakul ki, amelyben  mivel nincs vége a háborúnak  egyre több eszközt, egyre több fegyvert, egyre több katonát, áldozatot követelő csapásokkal számolhatunk. Tehát józanság, kellő higgadtság kell, és a béke felé kell terelni a folyamatokat, amennyire csak lehetséges.

Tisztelt Képviselőtársaim! A magyar kormány, azt kell mondjam, felismerte a bajokat, és elkezdte orvosolni is a bajokat. Tehát egy aktív, cselekvőképes és kormányzóképes Fidesz-KDNP-kormányt láthatunk, hiszen nem tétlenül szemléli az eseményeket, nem tétlenül figyeli az energiaárak elszabadulását, hanem mindent megtesz a magyar gazdaság megerősítése érdekében, a magyar családok védelme érdekében.

Egyrészt fontos leszögeznünk, hogy ilyen helyzetben is, válsághelyzetben is arra kell törekedni, hogy a gazdasági növekedést fenntartsuk. A recessziót mindenképpen el kell kerülni, úgy, hogy közben a költségvetési egyensúlyt is fenn kell tartani, tehát stabil maradjon az ország költségvetése, mert ez jelenti a munkahelyek védelmét is, a lehetőséget arra, hogy ezt megtegyük, és a családok támogatásának a kiszélesítését is. A mi részünkről, kereszténydemokraták részéről elsődleges cél, hogy a családok továbbra is részesüljenek támogatásban a kormány részéről.

A kormány beavatkozásai miatt  tehát szeretném hangsúlyozni: emiatt  látunk arra esélyt, hogy jó irányba haladhatnak a dolgok, és el tudjuk kerülni, hogy a magyar gazdaság recesszióba essen. Egyébként számos európai országban ezt látjuk, hogy recesszióval számolnak. A magyar kormány bátor ebben a kérdésben is, és igen, gazdasági növekedést tervez. Nyilván egy gazdaságfilozófiai kérdés, hogy az államnak mennyire kell beavatkozni a gazdaságba, de válság idején mindenképpen érvényesíteni kell az állami beavatkozást a társadalom megvédése, a munkahelyek megvédése érdekében. Egyfajta keresztényszociális programot kell véghez vinni, válságos időszakban pedig különösen.

Tisztelt Képviselőtársaim! A szankciós infláció elleni fellépés jegyében a kormány 11 intézkedésből álló akciótervet dolgozott ki az infláció letörésére és a munkahelyek megvédésére. Néhányat hadd említsek meg ebben a körben: többek között a feldolgozóipari kis- és közepes vállalkozások energiahatékonyságának javítására, a munkahelyek megmentésére és a versenyképességük növelésére pályázatot írt ki mintegy 200 milliárd forint értékben. Óriási segítség ez a kis- és közepes vállalkozások számára. A lakossági hitelekre biztosított kamatstopot kiterjeszti a kormány a kis- és közepes vállalkozások hiteleire is. Ez 2023, tehát a jövő év közepéig gyakorlatilag 800 milliárd forintnyi megtakarítást eredményez a kis- és közepes vállalkozásoknak. Meghosszabbítja a kormány a Széchenyi-kártya-programot. Gyármentő programot hirdet, melynek célja a nagyvállalatok energiahatékonysági fejlesztéseinek elősegítése, sőt, gyármentő garanciaprogramot és beruházási hitelprogramot is hirdet a kormány mintegy 100-100 milliárd forint keretösszeggel. Ez is óriási segítség a sok embernek munkát adó nagyvállalatok esetében. Sőt, a turisztikai ágazatra is figyel a kormányzat: turisztikai akciótervet dolgozott ki, a szállodák és a vendéglátóhelyek a magas rezsiszámlák ellenére is nyitva tarthatnak a téli időszakban is. Segíti őket a kormányzat, hogy tudjanak üzemelni és működni. Nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetniük, és a SZÉP-kártyás felhasználás is bővülhet az elkövetkezendő időszakban.

Tisztelt Képviselőtársaim! Végezetül hadd zárjam azzal, hogy láthatjuk, számos válságot éltünk már meg az elmúlt több mint tíz évben. Láthattuk, hogy a kormányzat minden időszakban segíti és védi a magyar családokat, a magyar embereket. Az elkövetkező időszakban valóban kulcsfontosságú lesz, hogy ezek az akciótervek megvalósulhassanak, hiszen ez jelenti azt az esélyt, azt a lehetőséget, hogy nem kell hátralépnünk, nem kell recesszióban látnunk a magyar gazdaságot, hanem feltörekvő és felszálló ágba szállhat ismét a magyar gazdaság. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage