JÁMBOR ANDRÁS IMRE (Párbeszéd): Köszönöm szépen. Az elmúlt napokban több polgármester, köztük Baranyi Krisztina a IX. kerületből és Pikó András a VIII. kerületből, hívta fel a figyelmet arra, hogy sok ezer önkormányzati bérlakásban élő család egzisztenciális biztonsága került veszélybe, mert rájuk nem vonatkoznak a lakosságra érvényes rezsivédelmi szabályok.

A mostani tömeges veszélyhelyzetnek több oka is van, de a legjellemzőbb, hogy az érintett épületekben a fűtést és a meleg vizet biztosító központi gázkazánhoz egyetlen közös gázóra tartozik, az állami MVM pedig a számlázáskor nem vette figyelembe az önálló lakások számát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az itt élő családoknak nyolcszoros árat kell fizetniük a gázért, amit az ő jövedelmi szintjükön fizikailag lehetetlen kigazdálkodni. 2012-ben, a rezsicsökkentés bevezetésekor már megtörtént ugyanez, akkor három évbe telt kijavítani a hibát, most azonban, hogy már ismerős a probléma és a megoldás is, el kellene érni, hogy minderre három hét is elegendő legyen.

Korábban ebben az ügyben azt kértem a kormánytól, állítsa helyre az igazságosságot elsősorban a szociális bérlakásban élők körében. Aztán kiderült, hogy a probléma ennél sokkal szélesebb körű, a választókörzetben, Józsefvárosban több olyan társasház van, ahol az önkormányzat a tulajdonos, mégsem lakossági, hanem piaci árat fizettet az MVM a lakókkal a rezsiért. Több olyan lakás van, ahol azért nem kapják meg az átlag alatti fogyasztással csökkentett energiaárat, mert a feltöltőkártyás óra a szabályoknak megfelelően a vagyonkezelő és nem a lakások tulajdonában van. Azt kérem önöktől, aminek az alapnak kellene lennie egy jogállamban: oldjuk meg, hogy átlag alatti fogyasztással egyetlen lakos se fizessen átlag feletti energiaárat.

Magyarországon minden lakosra közel 19 ezer dollárnyi, azaz csaknem 8 millió forintnyi megtermelt GDP jut. Másrészt ez egy rettentően pazarló működésű ország. Ebben az országban 57 milliárd forintot tud a kormány elkölteni nulla információtartalmú, viszont maximális hazugságtartalmú konzultációra. Ebben az országban a rezsinövelés előtt egy héttel módosítják a jövő évi költségvetést úgy, hogy százmilliárdot adnak propagandára, élsportra és a belföldi titkosszolgálatoknak. Ebben az országban a miniszterelnök és a külügyminiszter megengedheti magának, hogy két különböző állami különgéppel utazzon egy ázsiai gazdasági találkozóra. Ebben az országban van pénz a miniszterelnök, a miniszterek és az államtitkárok száz százalék feletti fizetésemelésére és van pénz a jegybankelnök fizetésének brutális növelésére is. Ebben az országban a négy leggazdagabb magyar cég negyedéves profitja 550 milliárd forint volt. Így tehát a kormányzat nem hivatkozhat arra, hogy nem telik néhány száz család fűtésének finanszírozására.

Közép-Európában élünk, ahol a telek hidegek, a házfalak pedig, elsődlegesen az erre kapott uniós támogatásokat másra költő Orbán-kormány hibájából, jellemzően nincsenek szigetelve. Úgyhogy azt kérném, oldjuk meg végre ezt a problémát, és átlag alatti fogyasztással ne történhessen meg az, hogy valaki átlag fölött fizet. Láttuk már több esetben is, hogy ilyen korrekciót tud tenni a kormány. Azt kérem, hogy ebben az esetben is tegyék meg ezt, ne az így is sanyargatott önkormányzatoknak kelljen kifizetniük azt, hogy ezek az emberek ne kerüljenek az utcára vagy ezek a lakosok lényegében ne kerüljenek csődbe. Köszönöm. (Taps a Párbeszéd és az MSZP padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage