SZATMÁRY KRISTÓF (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Tudjuk jól, a háború és az elhibázott szankciós politika miatt egész Európa szenved. Az energiaárak elszabadultak, az infláció régen látott magasságokban sajnos. A magyar lakosság jelentős segítséget kaphat a kormánytól a rezsicsökkentés átlagfogyasztásig való fenntartásával, de mi a helyzet a vállalkozásokkal? Sajnos, ők is megszenvedik a kialakult helyzetet, nőttek a vállalkozók energia-, beszállítási, szállítási költségei, az infláció miatt pedig a hitelek is jelentősen drágultak.

Szerencsére a magyar kormány elkötelezett az infláció megfékezése, a recesszió elkerülése és a vállalkozások megerősítésében, ennek tudható be az, hogy döntés született a lakossági kamatstopon túl az államilag nem támogatott, változó kamatozású, forintalapú kis- és középvállalkozói hitelekre való kamatstop kiterjesztéséről. Az intézkedéseknek köszönhetően a vállalkozói kamatstop összesen mintegy 80 milliárd forintos tehercsökkenést eredményez a hazai vállalkozásoknál.

Jövőre is folytatódik a Széchenyi Kártya program, ami kedvező hiteltermékeket is biztosít a vállalkozásoknak, mindamellett nagy segítséget jelent, hogy a kormány idén is folytatja, jobban mondva: fenntartja a tavaly eldöntött adócsökkentéseket, amelyek mintegy 600 milliárd forinttal csökkentik a munkáltatói adókat. Míg a legtöbb uniós országban egyébként ezek az adóterhelések nőttek, Magyarországon a legnagyobb mértékben csökkentek az elmúlt évhez képest.

A nemzeti kormány intézkedései ezekben a nehéz időkben is élesen szemben állnak, elkülöníthetők a korábbi baloldali kormányoknak az elhibázott gazdaságpolitikájától. És tényleg csak emlékeztetőül hoznám ide azokat az éveket, amikor a baloldal pusztán fejőstehénnek vagy egyszerűen potenciális bűnözőknek tekintette a hazai kis- és középvállalkozásokat. És iderémlik még Gyurcsány Ferencnek az az üzenete, amely úgy szólt, hogy akinek nem teszik, annak el lehet innen menni.

(16.10)

A Fidesz és a nemzeti kormány szerencsére nem így gondolkodik, számunkra a hazai kis- és közepes vállalkozások, amelyek egyben sokszor családi vállalkozások is, a hazai gazdaság gerincét adják. Az ő sikerük az ország sikere is, ezért kell mindent megtennünk közösen azért, hogy a hazai vállalkozások az előttünk álló nehéz időszakot túléljék, és segítsük azokat a fejlesztéseket, amelyeket ők indítanak el.

Ennek tükrében is kérdezem tisztelt államtitkár urat, mivel a legnagyobb probléma továbbra is a szankciós infláció, hogyan segíti a kormány a már bevezetett kamatstoppal a magyar vállalkozásokat. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage