DR. SZTÁRAY PÉTER ANDRÁS külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. A paksi projekt érintettsége kapcsán a KKM részéről én fogok válaszolni, és azt szeretném leszögezni, hogy ez a projekt a nemzetközi követelményeken alapul, rendkívül szigorú biztonsági előírások, nemzetközi szabványok alapján épül majd föl a két új blokk, és mindez összhangban van a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ajánlásaival és szabályaival.

Az atomerőmű tervezése során úgynevezett fizikai védelmi terv is készült, ugyanis a védelmi szempontoknak már a tervezés lehető legkorábbi fázisában is nagyon szigorúan meg kell jelenniük.

(16.30)

Ennek része az úgynevezett programozható rendszerek védelme. A terv összeállításakor a szakemberek figyelembe vettek minden olyan vonatkozó jogszabályt, az Országos Atomenergia Hivatal útmutatóit, szabványt, illetve nemzetközi ajánlásokat és jó gyakorlatokat, amelyek szavatolják azt, hogy biztonságosan épüljön fel az atomerőmű.

Az OAH 2021 nyarán ennek következtében jóvá is hagyta az elkészített dokumentációt, és kiadta a fizikai védelmi engedélyt. A blokkokat tehát az informatikai rendszerek megfelelő védelmére, kibertámadásokra is felkészítik. Ennek érdekében olyan független rendszereket építenek ki, amelyek garantálják, hogy kívülről ne lehessen beavatkozni az erőmű működésébe. Ugyanez a gyakorlat a Paksi Atomerőmű üzemelő blokkjánál is.

Végezetül szeretném hangsúlyozni, az új atomerőmű irányítástechnikáját a francia-német Framatome-Siemens konzorcium szállítja, és készíti el a blokkvezérlő berendezést. A nagy presztízsű nyugati beszállítókkal szembeni elvárások közé tartozik az információbiztonsági követelményeknek való szigorú megfelelés is. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage