VAJDA ZOLTÁN (MSZP): Tisztelt Alelnök Úr! A Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény alapján a jegybank elsődleges feladata az árstabilitás elérése és fenntartása. Ezen túlmenően egyebek mellett az is a Nemzeti Bank feladata, hogy az árstabilitási cél elérésének veszélyeztetése nélkül a rendelkezésre álló eszközökkel támogassa a kormány gazdaságpolitikáját.

Nos, tisztelt alelnök úr, ezekben a feladatokban az MNB elvérzett, nem hajtotta végre, illetve rosszul hajtotta végre a feladatát, hiszen éves alapon számolva 21,9 százalék volt az infláció októberben. Az EU-ban ez a harmadik legmagasabb! Egy év alatt 5 százalékról 21,9 százalékra nőtt az infláció. De ha az élelmiszereket nézzük, még brutálisabb az áremelkedés: 4 százalékról nőtt 45 százalékra. Magyarországon pedig a kenyér áránál 82,8 százalékos a drágulás, több mint duplája a más uniós országokban regisztráltaknak. S ott van még a rezsinövekedés, amelyek esetében is nagyon erősen nőttek az árak. Az árstabilitás fenntartásával kapcsolatos harcot tehát az MNB csúnyán elbukta.

A kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően pedig eljutottunk a recesszió előszobájába. A gazdaság teljesítménye a harmadik negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva csökkent. És azt is látjuk, hogy az utóbbi hónapokban a forint árfolyammozgására már nem képes hatással lenni a jegybank. A magyarországi monetáris politika későn reagált a gyorsuló inflációra, így ez évben már a környező országokhoz képest a legnagyobb alapkamat-emelést hajtotta végre, mégis a magyar fizetőeszköz értékelődött le a térségben a legnagyobb mértékben. Ezzel a piac kimondta, hogy hiteltelennek tartja a jegybank és a kormány gazdaságpolitikáját.

Mindezek alapján kérdezem alelnök urat, hogyan sikerült ezt így maguknak összehozni. Milyen magyarázatot tud adni a sok tíz éve nem látott drágulásra, és miért nem képes azt megfékezni a jegybank? S végül: ön szerint ilyenkor szükségese, indokolte, illetve erkölcsöse megemelni a jegybankelnök fizetését havi 1,2 millió forinttal? Önök kérték ezt a fizetésemelést? Várom válaszát. Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage