VIRÁG BARNABÁS, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Először is engedje meg, hogy kicsit pontosítsam a jegybanktörvénnyel kapcsolatos felsorolását. A kettő között, tehát az árstabilitás és a magyar kormány gazdaságpolitikájának a támogatása között van még a pénzügyi stabilitás. Azt gondolom, ezen a szűrőn keresztül érdemes értékelni azt, ami jelen pillanatban a magyar gazdaságban, Magyarországon zajlik.

Szeretném kezdeni az inflációval. Mindannyian tudjuk, hogy az infláció legfőbb oka most a világban és azon belül kifejezetten Európában a háború. Az európai országokban az infláció kétharmada az élelmiszerár-emelkedésből és az energiaár-emelkedésből adódik. A kétharmada! Így van ez Magyarországon is, ahol közel 60 százalékos ez az arány.

A világ több mint 50 országában két számjegyű inflációt látunk. Ha ez alapján értékelünk, akkor megbukott a Fed, megbukott az EKB, és megbukott még nagyon-nagyon sok jegybank, tehát ha elfogadjuk azt az értékelést, amit ön kiállított.

Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy jelen pillanatban a háború az infláció legfőbb oka. A Magyar Nemzeti Bank a kialakuló magas inflációs környezetre Európában legelsőként reagált 2021 júniusában, azóta a legnagyobb kamatemeléseket hajtotta végre, pontosan azért, hogy az árstabilitást a magyar gazdaságban minél gyorsabban képesek legyünk helyreállítani.

Egy gondolat a pénzügyi stabilitásról: 2020 óta olyan világban élünk, ahol egymást követi egy közegészségügyi válság, a koronavírus-válság, majd pedig egy rendkívüli háborús helyzet a szomszédunkban. Ebben az időszakban a Magyar Nemzeti Bank 11 000 milliárd forinttal támogatta a magyar gazdaság szerepelőit, 11 000 milliárd forinttal segítette a magyar gazdaságot egy olyan időszakban, amikor ezek a rendkívüli események történtek. Ennek köszönhetően a magyar gazdaság sikeresen lábalt ki a koronavírus-járványból, és azt gondolom, sikeresen fogunk kilábalni ebből a háborús válságközegből is, újból helyreállítva az árstabilitásunkat. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage