TORDAI BENCE (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Politikai Igazgató Úr! Az előző azonnali kérdésemben Rétvári Bence államtitkártól megtudtuk, hogy a kormány a jelenlegi energiaválság miatti tömeges fagyhalálok megelőzésére gyakorlatilag semmit nem kíván tenni. Évek óta kérdezzük, hogy elfogadhatóe önök számára az, hogy Magyarországon évente több száz ember veszíti életét kihűlés miatt. Gyakorlatilag a cselekvésből az látszik, hogy önöknek ez teljesen rendben van, hiába mondta azt Orbán Viktor nagyon büszkén, hogy mi itt nem fogunk megfagyni, kinek mit intézett a kormánya.

Most akkor kérdezném, hogy mit intéz a kormány ezen a télen, amikor az energiaválság miatt azok, akik nem fagynak meg, egy jelentős része azért nem fog megfagyni, mert átáll mindenféle olcsó tüzelőanyagra, fűtőanyagra, szilárd tüzelésre, és ezen belül is egyre inkább az egészségkárosító, de éghető anyagok eltüzelésére. Magyarországon már így is évente 13 ezer körüli azoknak az embereknek a száma, akik a légszennyezettség miatt veszítik el az életüket, és több mint tíz éve a magyar kormány ellen kötelezettségszegési eljárás van az Unióban amiatt, mert nem tesznek ebben az ügyben semmilyen érdemi előrelépést.

Tavaly februárban az Európai Bíróság is elítélte önöket azért, mert a magyar emberek egészségét tökéletesen semmibe véve továbbra is hagyják a légszennyezettséget ilyen elképesztő magasságokban szárnyalni, ami szív- és érrendszeri, légzőrendszeri és daganatos megbetegedéseken keresztül átlagosan tíz évet vesz el ezeknek az embereknek az életéből, vagy ha úgy jobban értik, akkor egy magyar emberre vetítve 600 ezer forintos gazdasági kárt okoz.

Az a kérdésem, politikai igazgató úr, hogy teszneke valamit a légszennyezettség csökkentése érde-kében, illetve a várható brutálisan megugró légszennyezettségi adatok megfékezése érdekében. Kíváncsian várom válaszát. (Taps az MSZP soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage