DÚRÓ DÓRA (Mi Hazánk): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Politikai Igazgató Úr! Bekövetkezett az, amitől tartani lehetett: 2011 után a KSH legfrissebben nyilvánosságra hozott adatai alapján a tavalyi 1,59-ről idén szeptemberben 1,54-re csökkent a teljes termékenységi arányszám Magyarországon.

A lépéskényszer a kormány részéről már januárban is látszott egyébként, amikor egy évtizedek óta nem látott, brutális, 20 százalékos mértékű születésszám-csökkenést tapasztalhattunk, amit ugyanakkor kormányzati cselekvés nem követett. Rengeteg figyelmeztetés érkezett a civil szférából is, mi magunk is felszólaltunk többször ebben az ügyben, hogy a kormánynak lépnie kell, de a Magyar Nemzeti Bank is még májusban megfogalmazott egy javaslatcsomagot arra vonatkozóan, hogy mit kellene tennie a kormánynak azért, hogy ne a nemzethalál felé tartson továbbra is a magyar társadalom. Az is nyilvánvaló régóta, hogy a 35 évesek körében soha nem volt ilyen magas a gyermektelenek aránya. Tehát az intő jelek már régóta mutatkoztak, a kormány mégsem tett semmit.

Ráadásul a múlt héten a Demográfia című folyóiratban megjelent egy tanulmány, amit egyébként az egyik minisztérium is támogatott, és ebben a tanulmányban azt is olvashatjuk, hogy a korrigált, tehát befejezett termékenység valószínűleg nem is növekedett az elmúlt tíz évben sem. Tehát ha azt a számot nézzük, hogy az életük során összesen hány gyermeket hoznak világra a magyar nők, akkor e tekintetben valószínűleg nem történt előrelépés az elmúlt tíz évben sem.

Az a kérdésem, politikai igazgató úr, hogy milyen radikális intézkedéseket fog hozni a kormány, hogy ezt a problémát, amely a magyarság legnagyobb problémája, orvosolni tudjuk. Várom érdemi válaszát. (Taps a Mi Hazánk soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage