KANÁSZ-NAGY MÁTÉ (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Politikai Igazgató Úr! Kétségbeesett kéréssel fordulok az ön irányába, illetve a kormány irányába. Kérem, segítsen nekem tisztázni a helyzetet. Most akkor a kormányon belül honnan fúj a szél? Honnan fúj a szél Palkovics László távozása után? Mi a kormány álláspontja jelenleg, jelen pillanatban a szélenergia engedélyezésével kapcsolatban? A szélenergia olcsó, tiszta, megfizethető energiát biztosít, pláne az energiaválság kellős közepén óriási szükség lenne arra, ha a szél energiáját is ki tudnánk használni. A szakértői vélemények, tanulmányok, tudományos munkák alapján akár az ország energiaigényének 10 százalékát is biztosíthatnák a szélerőművek. Csakhogy 2016 óta az önök kormánya betiltotta a szélturbinák üzembe helyezését; az a néhány szélturbina működhet, ami korábbról működik, de az alig 1-2 százaléknyi energiát biztosít. Bőven-bőven ki lehetne használni ezeket a kapacitásokat, illetve feljebb lehetne vinni.

Orbán Viktor néhány héttel ezelőtt még az én azonnali kérdésemre ismerte el, hogy kormányon belül vita van a szélenergiával kapcsolatban. Látszott az, hogy ebben a vitában Palkovics László képviselte a támogató álláspontot, aki még a lemondása előtti hetekben is a szélenergia engedélyezéséről, illetve támogatásáról beszélt. Hát, úgy tűnik, hogy Orbán Viktor nyerte meg kormányon belül ezt a csatát, hiszen Palkovics László távozni kényszerült.

A kérdés viszont adott: Palkovics László távozása után hogy állunk? Bevalljáke, hogy önök tényleg nem akarják a szélenergiát engedélyezni, vagy Palkovics László távozása ellenére mégis beállhat valamilyen fordulat, és engedélyezni fogják a szélenergiát, vagyis a 2016-os rendeletet el fogják törölni? Ezekre a kérdésekre várom a választ. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage