FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm, hogy a földadó témáját idehozta a parlament elé, mert úgy gondolom, hogy ebben az időszakban adókkal sújtani a gazdálkodókat olyan merénylet, ami ellen fel kell lépni és döntést kell hozni.

Miért is mondom ezt? Ön is utalt erre. Történelmi aszály sújtotta az országot, különösen igaz ez az alföldi megyékre és térségre. Az energiaválság következtében folyamatosan emelkednek az inputanyagok árai, így a mezőgazdaság termelési költségei, ami magával hozza az élelmiszerek drágulását, amiről kérdezzük mindig, hogy miért történik. A tavalyihoz képest a műtrágya ára a háromszorosára növekedett, a növényvédő szerek 17 százalékkal emelkedtek, a takarmányok 39 százalékkal lettek drágábbak. Ehhez jöttek még az állattartó telepeknek és a kertészeti telepeknek a villamosenergia-költségei, amelyek szintén mintegy 60 százalékkal nőttek. Mindez azt jelenti, hogy ezek a költségek a jövő évben is meg fognak jelenni sajnos az árakban, sőt a földtulajdonos megadóztatása a földbérleti díjak emelkedését is magával fogja hozni, így azok a gazdák, akik bérelt földeken dolgoznak, újabb költségekkel kell hogy számoljanak.

Az ön által említett példa sajnos nem egyedi. Hódmezővásárhely mellett éppen ezen a héten, csütörtökön a szentesi önkormányzati testület átvette Márki-Zay Péter guruló dolláros elképzelését, és szintén földadók bevezetését terjesztette elő. Biztos vagyok benne, hogy ez valamennyi baloldali vezetésű város esetében is napirendre fog kerülni. Teljesen elhibázott politikának, sőt felelőtlenségnek tartom azt, hogy ilyen körülmények között sarcolják meg a helyi gazdákat, és ezzel nemcsak megsarcolják, hanem egy olyan újabb társadalmi feszültséget okoznak, egy olyan helyzetet, amelyet rendkívül nehéz kezelni, nemcsak a helyzetet kezelni, hanem a gazdálkodást folytatni.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage