DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Egy néhány héttel ezelőtt megjelent cikkben olvastam, hogy Joe Biden amerikai elnök meghosszabbította a külföldi választási beavatkozás folyamatos veszélye miatt kiadott nemzeti veszélyhelyzeti rendeletet. Tehát az Egyesült Államokban a külföldi választási beavatkozás miatt veszélyhelyzeti rendeletet adott ki az elnök. Az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője a szuverenitás elleni támadásnak nevezte a külföldi finanszírozást, amelyet fedőszervezeteken keresztül hajtottak végre, és azt mondta, hogy ez egy olyan törekvés, amely arra irányul, hogy a világ népei ne tudják megválasztani azokat a kormányokat, amelyeket a legalkalmasabbnak látnak arra, hogy képviseljék őket, képviseljék az érdekeiket, és képviseljék az értékeiket.

Nos, teljes mértékben egyet tudunk érteni ezzel a megközelítéssel, tehát valóban az a magatartás, hogy külföldi pénzből próbálják befolyásolni egy ország demokratikus választását, ez teljesen megengedhetetlen. A világ demokratikus országaiban tilos ilyen akciókat végrehajtani, nem tolerálhatják a demokráciák, hogy beavatkozzanak a választásaikba. Tehát természetesen az Egyesült Államokban nem arra a finanszírozóra gondoltak, akiről ön beszélt, hanem egy másik finanszírozóra gondoltak, de úgy gondolom, hogy a magyar Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága is hasonló okból vizsgálja ezt az ügyet.

Azon túl, hogy a nemzetbiztonsági érdekeket sérthette ez a külföldi finanszírozás, még számos bűncselekmény gyanúja felmerül, akár a sikkasztás, a pénzmosás, a személyes adatokkal való visszaélés vagy a költségvetési csalás gyanúja. Ezek miatt mind nyomozás folyik ezekben az ügyekben. Tehát itt az ideje, hogy kivizsgálják a hatóságok és az Országgyűlés, hogy mi történt. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage