VARGA ZOLTÁN (DK): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Félig-meddig jó hírrel jöttem, hiszen épül már Debrecenben a majdan ezer főt foglalkoztató BMW-gyár, ami valóban szépen hangzik egészen addig, amíg meg nem kapargatjuk a felszínt. Ugyanis négy éve állapodtak meg a céggel, ám az alapkövét csak idén nyáron sikerült lerakni, ami a 2023-as évi tervezett átadást eleve két évvel csúsztatja.

A gyár körüli fejlesztések a költségvetésnek eddig, írd és mondd, nagyjából 120 milliárd forintjába kerültek, azaz minden egyes munkahelyre 120 millió forintos támogatás jut, természetesen a magyar adófizetők pénzéből. Ha egy picit még matekozunk, akkor a magyar állampolgároknak az aggastyánoktól a csecsemőkig fejenként 12 ezer forintjába kerül a beruházás. Mindez úgy, hozzá kell hogy tegyem, hogy persze 22 milliárdnyi megbízás jut Garancsi cégeinek, sőt Mészáros Lőrinc pedig 55 milliárd forintból, kilométerenként 3,5 milliárd forintért építhet oda vasútvonalat.

Hozzá kell tegyem, vasútvonal ilyen drágán Magyarországon még nem épült. Ez önmagában meg kell hogy érje persze a magyar adófizetőknek, és nyilvánvalóan a brüsszeli döntéshozók számára pedig meggyőzően demonstrálja majd a magyar kormány korrupcióellenes elkötelezettségét is. És ma már nem titok, a gyár építését egy török óriáscég végzi majd, aki a sajtó szerint általában Távol-Keletről érkező vendégmunkásokat foglalkoztat, embertelen körülmények között, sok esetben bódévárosokban élve, és méltánytalanul alacsony bérekért. Van, aki szerint ez nem más, mint modern kori rabszolgamunka. Persze az ezer munkahely, hozzá kell tegyem, valóban jól hangzik, de nem tudhatjuk, hogy vajon a majdan elkészülő gyárban valójában hány magyar dolgozót foglalkoztat majd a BMW.

Kérdezem tehát államtitkár urat, miért is éri meg nekünk, hogy ilyen képtelenül drágán létesülnek munkahelyek Magyarországon. Milyen tenderen nyerte el Garancsi, illetve Mészáros cége a gyár körüli munkálatokat? Ellenőrzike a török cég által majd foglalkoztatott vendégmunkások élet- és munkakörülményeit? Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage