DR. SZTÁRAY PÉTER ANDRÁS külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ha nagyon röviden kellene válaszolni a kérdésre, hogy miért éri meg a magyar adófizetőknek ez a beruházás, akkor annyit lehetne mondani, hogy ez a BMW-gyár a jövő autóiparát hozza el hazánkba.

Mint azt ön is jól tudja, az autóiparban egy globális forradalom zajlik, a hagyományos meghajtás dominanciája megtört, és az elektromos megoldások felé tolódott el a hangsúly. Mi, magyarok eddig ebben a folyamatban világszinten is éllovasok voltunk, és az a tény, hogy a BMW elektromobilitási stratégiájának legfontosabb eleme Debrecenben valósul meg, világosan azt mutatja, hogy Magyarország pozíciója ezen a területen jelentősen tovább fog erősödni az elkövetkező években.

Ami a vendégmunkások kérdését illeti, a kivitelezői tenderek nyertesei feladataik ellátása során a hatályos jogszabályok szerint kizárólag munkavállalói engedéllyel rendelkező munkavállalókat alkalmazhatnak. Az elhelyezésükre, az ideiglenes lakóhelyükre vonatkozó minden építési tevékenység engedélyköteles. Fontos megemlíteni, hogy az építőipari munkák jelentős részét magyar székhelyű cégekre bízták. A területen jelenleg is több magyar cég dolgozik, ezáltal nagyon sok hazai munkavállaló részt vesz az építési munkálatokban.

Tisztelt Képviselő Úr! A debreceni BMW-gyár mintaként is szolgálhat a szektor számára. Az első olyan gyár lesz a világon, amely a gyártás során teljesen elszakad a fosszilis energiahordozóktól. A fenntarthatósághoz szükséges paradigmaváltást többek között zöldenergia felhasználásával és a körkörösség folyamatos biztosításával érik el, azaz a gyártáshoz használt alapanyagokat és erőforrásokat lehetőség szerint újra felhasználják. Ennek eredményeként a magyar gazdaság teljesítménye is ismét úgy fog emelkedni, hogy közben a károsanyag-kibocsátásunkat csökkenő pályán tudjuk tartani.

Tehát nem is kérdés, hogy miért éri meg a magyar adófizetőknek a BMW debreceni beruházása. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage