BERKI SÁNDOR (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A nemrég benyújtott szociális és egészségügyi tárgyú törvénymódosítások tartalmazzák az Országos Mentőszolgálat feladatkörének kiterjesztését. A módosítások értelmében vidéken este tíz után az OMSZ fog felelni az ügyeleti rendszer működtetéséért, miközben a jelenlegi 300 ügyeleti központ helyett összesen 102 marad. Ezzel a kormány komoly terhet ró az amúgy is rendkívül leterhelt Országos Mentőszolgálatra.

Nem látszik világosan, hogy az OMSZ a jelenlegi keretek között hogyan tudja ellátni ezt a feladatot. Elég, ha csak a messze nem elégséges számú mentőautóra vagy a pluszfeladatok elvégzéséhez szükséges, de egyelőre hiányzó munkaerőre gondolunk. Éppen ezek miatt a hiányosságok miatt lett az ügyeleti rendszer az elmúlt években sok helyen kiszervezve a magánellátóknak, akik viszont gyakran nem a megfelelő színvonalon látták el a feladatukat. Az világos tehát, hogy az új rendszer zökkenőmentes működtetése forrásbevonás nélkül elképzelhetetlen. Korábban 60 százalékos béremelést ígértek a mentődolgozók számára, az elmúlt években csupán nettó néhány ezer forintos emelésre futotta a kormányzat részéről.

További kérdéseket vet fel az a mód, ahogyan a kormány az ügyeleti rendszer átalakítását a Hajdú-Bihar megyei mintaprojekt sikerességével igazolja. Információim szerint az OMSZ az éjszakai ügyeletet ott is csak más megyékből történő munkaerő-átvezényléssel tudta megoldani. Amennyiben ez így van, nyilvánvaló, hogy ez országos szintű működés esetén nem lesz lehetséges.

Tisztelt Államtitkár Úr! A fentiek fényében kérem tájékoztatását: felmértee a kormány azt, hogy az ügyeleti rendszer ellátásához kapcsolódóan hány további mentőápolóra és mentőautóra lesz szükség? Várhatóe, hogy az OMSZ pluszforrásokat kap, és ha igen, milyen mértékűt? Hajlandóe a kormány közzétenni a Hajdú-Bihar megyei modell részletes dokumentációját, az ügyeleti rendszer ellátásához kapcsolódó megyei adatokat? Válaszát köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage