RÉTVÁRI BENCE belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A héten még lesz lehetőségünk hosszan beszélni erről az átalakításról, engedje meg, hogy csak a főbb számokat elmondjam, hogyan indulunk ennek a folyamatnak neki.

Az elmúlt években 107 mentőállomást felújítottunk, és 34 teljesen új mentőállomást is építettünk. Ön egy fél mondattal azt mondta, hogy rosszabbak a mentőautóknak az adatai, mint korábban. Nem tudom, ezt honnan veszi. Tíz évvel ezelőtt 8,3 év volt egy mentőautó átlagéletkora, most 4,7-4,8 év, tehát közel felére csökkent a mentőautók átlagéletkora. Közel ezer új mentőautót szereztünk be az elmúlt években, amelyek mind-mind korszerű felszereltségűek.

Ha megnézi a mentőszolgálat költségvetését, azt látja, hogy kormányzásunk kezdetén ez 26,7 milliárd forint volt, és ezzel a 26,7 milliárd forinttal szemben most 65,4 milliárd forint. Tehát jóval magasabb a mentőszolgálat költségvetése, körülbelül két és félszeresére emelkedett.

Ön beszélt arról, hogy nem volt csak pár ezer forintos béremelkedés. Tisztelt képviselő úr, egy mentőápoló a kormányzásunk kezdetén 173 ezer forintot keresett alapilletmény- és mozgóbérelemekkel, pótlékokkal együtt, most idén ez a 173 ezer forint 472 ezer forint; azért ez érezhető emelkedés. Egy mentőtiszt esetében 242 ezer forintról 671 ezer forintra emelkedett a becsült átlagkereset, ez alapilletmény mozgóbérelemekkel és pótlékokkal együtt, tehát ez egy érezhető növekedés.

És valóban, ahogy ön is utalt rá, a törvényjavaslat és a módosítás iránya az, hogy este tíz után, amikor nyilván kevesebb ügyeleti megkeresés van, mint tíz előtt, akkor utána  a Hajdú-Bihar megyei példa nyomán  a mentőszolgálat legyen az, amelyik egyfajta diszpécserszolgálatként triázsolja a beteget, tehát megállapítja, hogy mire van szüksége az illetőnek, valóban egy mentőautót, egy rohamkocsit kell kiküldeni, vagy más módon lehet segíteni (Az elnök jelzi az időkeret leteltét.), és így bízunk benne, hogy minél többekhez, minél gyorsabban és rugalmasabban jut el az ügyeleti ellátás. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage