DR. LATORCAI CSABA, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! A Balaton kiemelt üdülőkörzet az országos fejlesztési és területfejlesztési koncepcióban kiemelt fejlesztési térség, melynek fejlesztése kitüntetett figyelmet kap mind a területfejlesztési tervekben, mind a területfejlesztési célú támogatáspolitikában. A Balaton kiemelt üdülőkörzet fejlesztése feladatként jelöli ki a vendégforgalom területi szétterítését, továbbá a háttérterületek adottságain alapuló alternatív turisztikai termékek kínálatának fejlesztését a parttól távolabbi településeken. A koncepció emellett kiemeli a gyógyvizek hasznosítását és a ráépülő gyógyfürdők szolgáltatásai fejlesztésének fontosságát. Ezekből az ön által említett Csisztafürdő is részesül.

Szeretném hangsúlyozni, hogy a 2030-ig szóló turizmusstratégia is jelentős célként kezeli az egészségturizmust és ezen belül a gyógyfürdők fejlesztését. A dél-balatoni térség a 2014-20-as fejlesztési ciklusban a tervezetthez képest is nagyobb támogatásban részesült. A TOP keretében csak Somogy megyében közel 25 milliárd forintnyi támogatással segítettük a Balaton kiemelt üdülőkörzet fejlődését. Az előttünk álló 2021-27-es uniós fejlesztési időszakra vonatkozóan tovább folytatjuk a helyi és térségi turisztikai fejlesztések bővítését a TOP Plusz keretein belül. A kormány szándéka lehetőséget biztosítani a gyógyfürdőkhöz, a fürdőkhöz, a gyógyhelyekhez kapcsolódó szolgáltatások fejlesztésére, a helyi, térségi jelentőségű fürdők, gyógyfürdők energetikai célú fejlesztéseire is.

Tisztelt Képviselő Úr! Bízom benne, hogy az eddigi jó gyakorlat és az elkövetkező időszak tovább fogja erősíteni a dél-balatoni térség fejlődését, egyúttal hozzájárulva a tótól távolabb eső települések, így például a Buzsákhoz tartozó Csisztafürdő fejlesztéséhez, hátrányainak ledolgozásához, és segíteni fogjuk versenyképességük növelését. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage