DR. FÓNAGY JÁNOS, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Megköszönöm Dudás képviselő úrnak a posta ügye iránti érdeklődését, ez indokolt, hiszen a magyar társadalom egészét érinti. Ugyanakkor, és ezt most már, azt hiszem, a harmadik-negyedik felszólalásában észlelem, hogy elbeszélünk egymás mellett, ugyanis másban látjuk a Magyar Postával kapcsolatos teendőket.

A Magyar Posta előtt két fő feladat van. Az egyik, amin egyébként egy évtizede dolgozunk, hogy a Magyar Postát korszerűsíteni kell, a Magyar Postát a XXI. századi színvonalra kell felhozni, digitalizálni kell; mindazt, amit az elmúlt évtizedek ezen a területen technikai lehetőségként adtak, azt a Magyar Postának fel kell építeni, alkalmazni kell, és a magyar társadalom szolgálatába kell állítani.

A másik, amit kezelnünk kell, az egy háborús infláció okozta helyzet, egy nagyon jelentős energiaár-növekedés. Ennek részleteit a képviselő úr, gondolom, pont ugyanúgy tudja, mint én, úgyhogy ha megengedi, akkor a postára rendelkezésre álló időt nem ennek taglalásával veszem el.

A Magyar Posta jelenlegi szervezete 1871-től nem egy ekkora országra és nem egy ekkora rendszerre épült ki, de ami maradt belőle, nem egy önálló rendszer volt, hanem ennek a nagy, a Kárpát-medence egészére kiterjedő hálózatnak egy csonka töredéke. Éppen ezért, amikor korszerűsítésről beszélünk, kérem, hogy ezt ne negatív értelemben kezeljék  és azt hiszem, itt van az alapvető különbség közöttünk , hanem pozitív megoldásként.

(9.40)

Ön említette a kisposták bezárását. Képviselő úr, jelenleg 1249 településen látja el mobilposta útján a postai szolgáltatásokat a Magyar Posta. Nem vitatom, hogy az 1250 település közül volt néhány, ahol ez sikertelen volt, de ez legfeljebb egypár darab volt, és több mint ezer sikeres volt, beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Sikeres volt, és megindultak a postapartneri kapcsolatok, amikor  én nem szeretek nyugat-európai példákat hozni, mert sok tekintetben nem tartom őket példaértékűeknek, de e tekintetben igenis azok  postai szolgáltatásokat helyben, a kistelepüléseken és általában, jelző nélkül a településeken működő egyéb intézményekkel párosítjuk. Ez lehet akár az önkormányzat, lehet egy közösségi ház, lehet a kisbolt, lehet kultúrház, sok minden lehet. Tessék megnézni Nagy-Britanniában a pubokat, a pult végén ott van egy szekrény, hogy az a brit királyi posta, és ott van minden, egyébként pénzforgalomra is alkalmas tevékenység kiszervezve.

A jelenlegi intézkedések arra irányulnak, hogy a Magyar Posta eddig is meglévő gazdálkodási hiátusai mellett megjelenő mintegy 20 milliárd forintnyi energia-többletköltséget valahogy a magyar költségvetés és a Magyar Posta kezelni tudja. Ezért mondtuk azt, hogy amíg nem látjuk ennek a jelenlegi állapotnak a végét, magyarán a háborús infláció mérséklődését és a háborús energiaár-robbanás következményét, tavaszig, az elmúlt napoktól kezdődően jövő év márciusáig valóban szüneteltetjük 366 vidéki posta működését.

A menet közbeni megoldás…  és ez is mutatja azt, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjük, és folyamatosan együttműködünk az önkormányzatokkal, én magam eddig több mint negyven polgármesterrel beszéltem, tárgyaltam annak érdekében, amit ön is mondott, hogy ha ők indokoltnak és lehetségesnek tartják, akkor valamennyi költség felének átvállalása mellett a működésre szüneteltetési időben is lehetőséget látunk. Köszönöm, elnök úr, a türelmét. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage