LŐCSEI LAJOS (Momentum): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Amióta országgyűlési képviselő vagyok, mindig igyekszem az őszinteség és igazság útját járni (Dr. Répássy Róbert: És előtte?  Derültség a kormánypárti padsorokban.), mert tudom, hogy a hazugságok miatt nem halad előre ez az országban olyan ütemben, ahogyan haladhatna; a hazugságok miatt maradunk le nemcsak az Európai Uniótól, hanem a régiós országoktól is; és a hazugságok mérgezik meg a közéletet, és fordítják el az embereket a politikától.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ki kell mondjuk az igazságot, még akkor is, ha nem annyira kellemes, mint azok az illúziók és szemfényvesztések, amivel önök próbálják megvezetni a magyar választópolgárokat; próbálják elhitetni a magyar családokkal, hogy amit 12 év alatt elértek, az a Fidesz-csoda; próbálják elhitetni, hogy önök soha nem látott gazdasági fellendülést, Kánaánt teremtettek.

De az őszinte, igaz beszédhez hozzátartozik az elismerés is. El kell hogy ismerjem: valóban, vannak ennek a kormánynak pozitív intézkedései is, vannak bizonyos intézkedések, amelyeket valóban pozitívnak érezhetnek a magyar családok, például említhetem a családtámogatási rendszer bizonyos elemeit. De ugyanakkor itt jön az önök nagy szemfényvesztése, hazugsága, mert önök csodaként adják el, hogy egy család 12 év alatt jó esetben egyről a kettőre tudott lépni. Azt már nem említik, titkolják, hazudják, hogy az önök kezében történelmi lehetőségek álltak, minden lehetőségük megvolt arra, hogy felzárkózzunk nem a Kelethez, hanem a Nyugathoz; nem említik azt, hogy 12 év kétharmados felhatalmazással megvolt a lehetőség arra, hogy egy magyar család nem egyről a kettőre, hanem akár háromra, négyre is juthatott volna (Rétvári Bence: Ötre!), és az, hogy ez nem így történt, az önök bűne.

Ki kell mondjuk az igazságot: önök felélték a magyarok jövőjét. Felélték akkor, amikor többet költöttek focira, mint a jövő generációjára, az oktatásra. Milyen nemzeti kormány az, kormánypárti képviselőtársaim, amelynek fontosabb a miniszterelnöke hobbija, mint a gyermekeink jövője? A magyarok jövőjét felélték akkor, amikor többet költöttek az igazság eltitkolására, a propagandára, mint az egészségügyi szakdolgozók bérfejlesztésére. Milyen nemzeti, keresztény kormány az, amelynek fontosabb a családok megvezetése, mint hogy honfitársaink gyógyulni járhassanak kórházakba, ne pedig meghalni. Ezek a példák jól mutatják, hogy az önök kormánya nem nemzeti, de nem is keresztény. Önök valószínűleg arra esküdtek, hogy kirabolják, megbetegítsék és meghülyítsék az országot. Olcsóbb volna jól kormányozni, de önök sajnos nem ezt az utat választották.

Tisztelt Kormánypárti Képviselőtársaim! Hamarosan az év legszebb ünnepe köszönt minden magyar családra. A karácsony az év legszebb ünnepe, ekkor elmélyedhetünk a szeretetben, megnyugvásban. Önök is így tesznek majd, megpihennek a jól felfűtött otthonaikban, ahol dúskálnak az ennivalóban és a jólétben. Arra szeretném kérni önöket, hogy a többfogásos vacsorájuk közben gondoljanak majd arra a keserű igazságra, hogy ezen a karácsonyon magyar családok tízezreinek a nyakába szakad az önök elhibázott gazdaságpolitikájának és a hazugságra épített kormányzásuknak a következménye. Családok ezreinek azon kell gondolkodni az ünnepek előtt, hogy fűtsenek vagy egyenek, mert mindkettőre már nem jut a rossz kormányzás és a Fidesz-felár miatt.

Egypár adatot mondanék, mit is mutatnak a számok az Eurostat szerint. Minden termékre vonatkozóan a magyar infláció a harmadik legnagyobb volt Európában. Az élelmiszerek viszont messze a legnagyobb mértékben idehaza drágultak, egy év alatt 43 százalékkal az első helyen van a magyar élelmiszer-infláció az Európai Unióban. Ez a Fidesz-felár, amit meg kell fizetnünk a kasszáknál. Szlovákiában és Csehországban is csak 26 százalék volt az élelmiszerek drágulása, Lengyelországban és Romániában csupán 21 százalék volt.

Képviselőtársaim! Ezek a számok azt mutatják, hogy durván lemaradtunk az Európai Unióhoz képest. Ezen adatok tükrében mit üzennek a magyar családoknak, kedves kormánypárti képviselőtársaim, így ünnepek előtt? A boldog karácsony kevés lesz. Várom a válaszukat. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage