HARRACH PÉTER (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ha egy képviselő napirend előtt akar szólni, akkor megnézi, hogy a házszabály mire ad neki lehetőséget. Arra, hogy országos jelentőségű, rendkívüli ügyben szólaljon meg.

Amikor megnézzük a közéletben szereplő kérdéseket  hiszen azok a rendkívüliek általában , akkor furcsa módon azt látjuk, hogy mindegyiknek van külpolitikai hatása és kapcsolata. Ilyen a nemzeti konzultáció is. Mit tudunk erről mondani? A konzultáció a legdemokratikusabb eszköz, hiszen a választások között megkérdezi a polgárokat, mi a véleménye egy-egy kérdésről. Különösen jelentős ez akkor, amikor a demokrácia sok veszélyben van, veszély fenyegeti például a választásokat egy külső beavatkozástól, amikor jelentős összeget adnak egyik politikai erőnek, hogy ennek segítségével nyerje meg a választást. A magyar élet olyan színes, hogy erre is találunk példát Magyarországon.

De nemcsak ilyen jellegű veszély fenyegeti a demokráciát, hanem akkor, amikor a három formája közül  szociáldemokrácia, kereszténydemokrácia, liberális  kettőt el akarnak törölni, és vannak, akik csak egynek, a liberális demokráciának a kizárólagosságát hirdetik, ez pedig a szabadság veszélyeztetése.

Miről is szól a konzultáció? A háborúnak egy sajátosságáról. A háborúról pedig az a véleményünk, hogy elkerülendő, hiszen ártatlan embereknek a szenvedését és halálát okozza. Nekünk nem szabad a háborúba beavatkozni fegyverszállítással és más eszközökkel, viszont az áldozatok megsegítése kötelességünk; akkor is, ha menekültek, és akkor is, ha a saját hazájukban támogatásra szorulnak.

Mi a véleményünk az orosz-ukrán háborúról? Talán nem ismeretlen önök előtt az a tény, hogy ez a nagyhatalmak háborúja. A XX. századi magyar történelem azt tanítja nekünk, hogy a nagyhatalmak háborújába nem jó beleavatkozni, mert annak súlyos következményei vannak.

Ez a konzultáció a szankciókról szól, amiről elmondhatjuk, hogy hatékony eszköz, ha jól célzott. Azonban az uniós szankciók elhibázottak, azért, mert nekünk ártottak. Olyanok, mint egy bumeráng, hiszen energiaválságot, magas inflációt, gazdasági válságot okoztak, aminek vannak olyan következményei, amik már a társadalom egészére hatnak: munkanélküliség, életszínvonal-csökkenés, és a többi. Miért van ez? Azért, mert akinek szüksége van az energiahordozókra, az ne szankcionálja azt, akitől azt az energiahordozót kapja.

A kérdés számomra az, hogy Magyarország hogyan kezeli ezeket a szankciókat. Ma már elhangzott ellenzéki részről, hogy itt a szankciókat Magyarország megszavazta. Mit tudunk mondani erről? Magyarországnak egy keskeny ösvényen kell haladnia, hiszen az uniós közösség tagja vagyunk, ha nem tudjuk a rossz döntést megváltoztatni, a közösség arra kötelez minket, hogy elfogadjuk, de mindaddig csak, amíg nem sért nemzeti érdekeket. És ez a keskeny ösvény másik oldala. Hogyan tettük azt, hogy megvédjük a nemzeti érdeket? Kivételeket harcoltunk ki; gondoljunk csak az olajra, a gázra, és reményeim szerint az atomenergiára is.

Végül is adjunk választ arra, hogy miért van szükség a konzultációra. Egyrészt azért, hogy a kormány a válaszokban megfogalmazott véleményt tudja képviselni, másrészt, hogy hatékonyan tudja ezt megtenni azzal, hogy nagy társadalmi támogatottság áll mögötte. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

(10.20)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage