BALASSA PÉTER, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Köszöntöm a meghívott vendégeket, és én kérek elnézést, hogy ilyen vitát kell meghallgatniuk, ilyen méltatlan vitát egy ilyen fontos kérdésben. (Közbeszólások a kormánypártok soraiból.) De  ahogy Horatius mondja  vágjunk rögtön a közepébe!

Én sportemberként a tényeknek hiszek, és úgy látom, hogy önök is mindig a tényekre hivatkoznak. Akkor hogy Magyarország jól teljesíte vagy sem, vagy előremegye vagy hátra, azt azért nézzük meg! Nem tudom, önök emlékezneke, hogy 2020-ban mennyi volt a minimálbér. 161 ezer forint, segítek önöknek. 330 forint volt az euró, ez azt jelenti, hogy 2020-ban körülbelül 487 eurót kaptunk ezért. 2022-ben önök szerint mennyi a minimálbér? Gondolom, tudják, 200 ezer forint. 410-es euróval számolva ugyanannyit ér a pénzünk, vagy még kevesebbet. Ezt csak halkan jegyzem meg önöknek, hogy hivatkozzunk a tényekre, hogy Magyarország hogy hasít, mennyire teljesít, és hogy Magyarországon minden rendben van. Ugye, itt beszélünk korrupcióról, beszélünk gazdaságról és beszélünk sok minden dologról, de azért a tényeket ne hallgassuk el, és gondolkodjanak el mélyen azon, amikor felállnak ezekben a padsorokban, hogy Magyarország nagyjából két év alatt hova jutott.

De hogy nézzük a napirendet, és kezdjünk egyszerre a közepébe, az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság főigazgatóját a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök öt évre nevezi ki. Ha nagyjából önök a függetlenségről beszélnek, akkor itt meg is állhatnánk ennél a pontnál, ugyanis mindaz, ami ezen rendelkezés előtt és után szerepel, nagyjából mellékesnek nevezhető.

Az Európai Bizottsággal való megegyezés érde-kében, az Európai Bizottság által jegyzett észrevételek alapján, az Európai Bizottság kérésére mutatja be javaslatait, indoklással, a legváltozatosabb fordulatokkal azt a görcsös erőlködést és látszatintézkedések sorozatát, amelyeket most, az előzőekben végeztek és végeznek. Beszédes azért, hogy a nagy igyekezetbe olykor-olykor hiba csúszik, hiszen még hatályba sem lépett, az Integritás Hatóság feladatkörével és működésével összefüggő szabályokat már most módosítani szükséges. Alapvetően megkérdőjelezhető tehát, hogy a javaslat az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság számára valóban biztosíte autonóm jogállást, másképpen fogalmazva: lehete ma Magyarországon a mindenki által ismert berendezkedés mellett bármely szerv funkcionálisan és szakmailag teljesen független, feladatkörében más személy vagy szerv által nem utasítható; el tudjae látni feladatát más szervektől elkülönülten és bármilyen befolyástól mentesen, ha annak a vezetőjét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki?

A kérdés költői, mindannyian tudjuk a választ, de ha kisétálunk az utcára, minden bizonnyal tízből tíz ember azt mondja, hogy ez nem lehet független. Nem gondolnám, hogy erről az Európai Bizottság másként vélekedne, alkothatunk ugyanis bármilyen jogszabályt, megfelelhetünk az Európai Uniónak százszorosan, valójában egy tapodtat sem haladtunk előre a korrupció elleni úgynevezett harcban, az úgynevezett harcban, amely csak úgynevezett harc önök szerint.

Önök jelenleg is törvényileg biztosítják saját maguknak, hogy a megfelelő helyek élére leginkább csak saját kádereik kerülhessenek, vagy ha ez nem megy, akkor olyan döntési mechanizmussal állunk szemben, mint például éppen az Integritás Hatóságnál: független elnök, ha csak az elnökségi döntés létezik, ahol az elnököt bármikor leszavazhatja a két alelnöke. Az ilyen elvek mentén vane egyáltalán értelme annak? A múlt héten a kormány legalábbis az erről szóló kormányhatározat szerint megtárgyalta és elfogadta az Európai Unióból származó forrásra vonatkozó csalás és korrupció elleni stratégiát. Hozzáteszem íziben, rendelkeznek arról is, hogy felhatalmazzák a területfejlesztési minisztert a stratégiamódosításra az Európai Bizottság képviselőivel folytatott egyeztetések alapján. Azért azt gondolom, hogy ez vicces. A hétköznapi szleng ezt csak úgy mondja: mindegy, csak haladjunk tovább.

Sajnos valóban mindegy, hogy mi áll a 68 oldal terjedelmű stratégiában, amelyet a kormány bizonyosan jó alaposan, soronként megtárgyalt, ugyanis az intézményrendszer, illetve annak a mostani példa szerinti vezetői kinevezési módja kellő biztosítékot nyújt az önök számára abban a tekintetben, hogy semmi sem változik, marad minden a régiben.

(11.30)

De mindegy, csak haladjunk tovább, de hova is? Az önök által úton-útfélen kárhoztatott újabb uniós pénzek felé, csak jöjjenek minél előbb, hiszen Rákay Philip Badacsony hegy tetején álló kastélyának felújítása nemhogy befejeződni nem tud, de még elkezdődni sem. Márpedig ez tényleg botrányos lenne, ha már a villához vezető bazaltkockaköves külterületi út már elkészült potom félmilliárd forintból, ahol a cechet szintén az Európai Unió állta.

De bocsánat, előreszaladtam, mármint úgy érzem, ezen a félmilliárdos kockaköves úton, hiszen ezen haladunk tovább, érintjük a Rákay-villát, valamint Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő szerény borászatát és szállodáját, amelynek kialakítására 127,6 millió forint európai uniós támogatást kapott. Igen, bármennyire is rendszeridegen és kényes önöknek, ez így van. A Fidesz országgyűlési képviselőjéről beszélünk, aki egyúttal a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkárságának államtitkára is.

Elnézésüket kérem, ilyen apróságokkal untatom önöket, a korrupció elleni harcban azonban elkötelezettségük csak akkor érthető meg igazán, ha látjuk azokat a gyakorlati példákat, amelyek valóban azt mutatják, hogy önök ténylegesen, most is, de egyébként régóta is ádáz küzdelmet folytatnak a korrupció ellen.

Normál jogrendszeri keretek és közállapotok között a benyújtott javaslat előremutató lenne az EUTAF eddigi jogállásához képest, ez azonban sajnos a mindenki által ismert körülmények okán Magyarországon ma nem mondható el.

Ha már Horatius-idézettel kezdtem, azzal is szeretném befejezni mondandómat, mely úgy fogalmazott: „Meglévőt s kitalált dolgot kever össze, de úgy, hogy kezdettől a közép, s középtől csak a vég ne hibázzon.” Minden szava igaz önökre is, a javaslatra is. Lehet szólni Philipnek, Kristófnak, a megannyi Philipnek és Kristófnak, hogy nem kell aggódniuk, majd a Tibor ezt gyorsan elintézi, lemódosítja a stratégiát, készüljenek, mert hamarosan érkezik a pénz, és indulhatnak az újabb beruházások. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage