DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Valóban, egy olyan törvényjavaslatról kell hogy beszéljünk, ami olyan törvényjavaslatokat vagy törvényeket ismét módosít, amelyek módosítására már sor került itt az elmúlt hetekben, és ilyen törvényjavaslat esetén elviekben arról kellene beszélnünk és arról lenne indokolt beszélnünk, hogy részleteiben miben értünk egyet, miben nem értünk egyet, de itt már rögtön a vezérszónokok, a kormánypárti vezérszónokokok is egy kicsit elkanyarították a vitát. Úgyhogy engedjenek meg egy rövid reakciót.

A Fidesz és a KDNP vezérszónoka is utalt az ellenzékre, utalt európai parlamenti vitákra. Magam nem veszem magamra, amikor baloldalról beszélnek; nyilván az egész ellenzéket értik önök ez alatt, de az LMP  Magyarország Zöld Pártja nem tekinti magát baloldali pártnak, és egyébként nekünk nagyon határozott volt mindig az állásfoglalásunk az önök súlyos korrupciója miatt veszélybe sodort európai uniós források ügyében. Azzal együtt is, hogy nincs európai parlamenti képviseletünk, tehát az Európai Parlamentben ilyen vitákon közvetlen nyilván nem tudunk részt venni, de mi mindig nagyon határozottan elmondtuk azt, hogy a kormányzati korrupció miatt, tehát az önök kormányának a történelmi szintű korrupciója miatt, illetve e miatt a korrupció miatt, amit kialakított a kormány, soha nem támogatnánk olyan intézkedéseket, hogy a magyar embereket kár érje. Tehát mi nem támogatunk sem itthon, sem bármilyen más módon a brüsszeli politikában olyan intézkedéseket, hogy önök miatt a magyar emberek lássák kárát ennek a brutális korrupciónak.

De az azért elég fölháborító, amikor önök arról beszélnek, hogy általában az ellenzéki képviselők ne támogatnák azt, hogy hatékonyabban lehessen fellépni a korrupció ellen. Az LMP 2010 óta az egyik legfontosabb feladatának tekintette a korrupcióellenes intézkedéseket, a korrupcióra való figyelemfelhívást, illetve olyan indítványok előterjesztését, amelyek valóban lehetőséget biztosítanának vagy biztosítottak volna a korrupció elleni hatékonyabb fellépésre. Ezeket a javaslatokat önök az elmúlt tizenkét és fél évben folyamatosan elkaszálták, szinte soha nem támogatták. Nagyon ritkán, minimális esetben volt olyan módosítás, amit önök elfogadtak, de alapvetően semmibe vették ezt a küzdelmet.

És most a helyzet egyértelmű. Azt gondolom, hogy az önmagában felháborító, hogy eljutunk odáig  tizenkét és fél éve kormányoznak , hogy óriási bajba kerül Magyarország, hiszen az önök korrupciója miatt veszélybe kerülnek a valóban a magyar embereknek megjáró források, amire szüksége van Magyarországnak. Tehát ez az alaphelyzet, hogy emiatt vannak veszélyben a források. Ezt önök egyébként éveken keresztül még tagadták is: mindenféle propagandaműveletekkel próbálták beállítani, próbálták úgy beállítani a helyzetet, hogy itt valami ideológiai alapú intézkedés miatt kerülhetnek veszélybe a pénzek, holott teljesen egyértelmű, hogy a korrupció miatt, és ezt önök már leírt és egyébként önök által elfogadott jogszabályokban el is ismerték, hiszen önmaguk szavaztak olyan indítványokról, amelyek leírják azt, hogy nem volt kellően hatékony a korrupció elleni fellépés, és hogy ezek módosítására van szükség. Azt gondolom, az tényleg, valóban beszédes, hogy milyen módon nevezik el ezeket a törvényeket.

Ezzel együtt is, hogy mi mindig felhívtuk és fel is fogjuk hívni a figyelmet a korrupció által okozott károkra és a korrupció mértékére, hozzáteszem egyébként, hogy mi soha nem fukarkodtunk a kritikákkal a 2010 előtti kormányokat érintő súlyos korrupciós esetekkel kapcsolatban sem, mi mindig támogattunk minden olyan indítványt, ami előremutat. Tehát még ebben az időszakban is, amikor van ez a kevéssé átlátható tárgyalás önök és az Európai Bizottság között, az Országgyűlés elé kerülő javaslatokhoz általában mi jobbító szándékú indítványokkal élünk, és ezeket a javaslatokat, amelyek az amúgy nehéz helyzetből is jobb irányba változtatnának, tehát előrelépést jelentenének, akkor azokat támogattuk a szavazatunkkal és támogatni is fogjuk. Egyébként ez az indítvány is alapvetően olyan  nyilván az ellenzéki kritikák tartalmával egyetértek olyan szempontból, hogy ebben a helyzetben nem ilyen léptékű módosításokra lenne szükség , hogy itt vannak bizony előremutató elemek, amiket mi támogatni tudunk.

No, de hogy mennyire sikeres az a korrupcióellen harc, amit önök a szavak szintjén meghirdettek? Itt van Répássy államtitkár úr, erről már nemegyszer beszéltünk itt élő viták során is, illetve írásban is, hogy mennyire szimbolizálja ennek a kormánynak a korrupciójának a szintjét az, hogy az Igazságügyi Minisztérium csúcs közelébe juttatta a korrupciót; ugye, az ön elődjét súlyos korrupciós bűncselekményekkel vádolja az ügyészség, és nyolc évet kértek a fideszes Völner Pálra; nyolc évet kért rá az ügyészség, de egyébként továbbra is szabadlábon van. Azt láthatjuk, hogy a magyar Bírósági Végrehajtói Kar jelenlegi, még hivatalban lévő elnöke, aki a végrehajtói maffiának az egyik fontos embere, ő már 2018-ban korrupciós kapcsolatot alakított ki az Igazságügyi Minisztérium második emberével, Varga Judit miniszter asszony korábbi helyettesével, az ügyészség szerint. No, éveken keresztül megtörténhetett az, hogy az Igazságügyi Minisztérium második embere kap kenőpénzt ettől az embertől az ügyészség szerint, és még mindig ő a Végrehajtói Kar elnöke. Azt gondolom, hogy egészen fölháborító ez a helyzet, és alapvetően sérti, alapvetően rombolja az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat, hogy egy ilyen fontos tisztséget továbbra is betölthet egy olyan ember, akit az ügyészség ilyen súlyos korrupciós vádakkal illetett, és egyébként tíz évre leültetnék. Ugye, arról az emberről van szó, aki egyébként már több mint egy éve előzetesben ül. Nyilván végrehajtói tevékenységét nem gyakorolhatja, de önök továbbra is védik a rossz jogszabályokkal őt, hogy pozícióban maradhasson.

Ebben az egyik vitában, talán júliusban Répássy államtitkár úr úgy fogalmazott, hogy nem elviselhető az a helyzet, ami most van a jogszabályok alapján, hogy Schadl György továbbra is a Bírósági Végrehajtói Kar elnöke lehet. Nos, benyújtottam egy módosító indítványt, ami egyébként hozzáigazítaná az ő végrehajtói tevékenységéhez, az arra vonatkozó szabályozáshoz ennek a hivatalnak a betöltésének a feltételeit, magyarul lehetővé tenné egy ilyen szavazás vagy módosító megszavazása által, hogy le lehessen váltani az ügyészség által korruptnak tartott embert erről a pozícióról, ám önök ezt leszavazták.

Én írásban kérdeztem önt is, államtitkár úr, hogy miképpen vélekednek erről a javaslatról, akkor szűkszavúan annyit válaszolt, hogy majd az Igazságügyi Bizottság feladata lesz, hogy tárgysorozatba veszie ezt a javaslatot, és akkor majd meglátjuk. Hát, az Igazságügyi Bizottság tárgysorozatba sem vette, és egyébként az ártatlanság vélelmére hivatkozott abban a helyzetben, amikor pontosan tudjuk, hogy hány ember életét tették tönkre a korrupt végrehajtók.

Nos, mi az indítványunkban leírtuk azt, hogy valóban fontos az ártatlanság vélelme, de nem terjedhet ki arra, hogy egy ilyen súlyos váddal illetett embert  aki egyébként, mivel, ugye, közváddal üldözött bűncselekményekkel vádolják, és végrehajtó már nem lehet  önök továbbra is ebben a fontos tisztségben tartsanak meg, ennek ellenére önök ezt megtették. És egyébként néhány nappal ezelőtt a Törvényalkotási Bizottság ülésén is megtagadták azt, hogy tárgysorozatba vegyék ezt a javaslatot, tehát egyértelműen az önök politikai döntése volt, hogy az az ember továbbra is a magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke maradhatott, aki az ügyészség szerint a jelenlegi igazságügyi miniszter korábbi helyettesének éveken keresztül kenőpénzt adott. No, tehát zárójel bezárva, mondhatjuk, hogy ez szimbolizálja azt, hogy önök mennyire veszik komolyan a korrupcióellenes küzdelmet.

(11.40)

Áttérve erre a törvényjavaslatra: ez, azt gondolom, hogy sok kérdést vet fel, hogy olyan törvényeket is módosítanak, amit egyébként még idén hétfőn (sic!) hirdettek ki, és olyan törvényekbe nyúlnak bele, amiket néhány héttel ezelőtt kellett átírni. De én egyetlenegy konkrét dologra szeretnék rákérdezni, erről beszélt a kormánypárti vezérszónok, és beszélt államtitkár úr is, itt a vádkikényszerítési eljárásról van szó. Ennek a javaslatnak az az egyik rendelkezése, ami talán a legnagyobb figyelemre tartott számot, hogy az áthúzódó ügyeket ki akarja venni a kormány a vádkikényszerítési eljárás alól. Tehát csak olyan esetekben lehetne ezt alkalmazni, ahol a feljelentés 2022. de-cember 31. után történik meg.

Itt különböző alkotmánybírósági határozatokra hivatkoznak, de fals módon, mert ezek nem hozhatók ezzel kapcsolatba, és hogy az Alkotmánybíróság már jóváhagyta magát ezt az eljárást. Tehát ezt magyarázza meg, államtitkár úr, vagy ezt magyarázzák meg a kormánypárti képviselők, hogy miért nem érvényesítik ezt a lehetőséget a folyamatban lévő ügyekre, amikor egyértelmű, hogy ennek alkotmányos korlátja nincs.

Ugye, láthatjuk, hogy hány és hány éve vannak folyamatban megdöbbentő korrupciós ügyek. Egyet említek csak: 2015-ben indult nyomozás, elég nagy médiafelhajtás mellett, a „Híd a munka világába” program mentén. Farkas Flórián, korábbi képviselőjük volt az ügygazdája ennek a projektnek, és úgy tudom, hogy azóta, 2015-ben indult a nyomozás  itt rendkívül nagy mértékű korrupciós ügyről van szó , még ki sem hallgatták Farkas Flóriánt.

Hogyan történhet az meg, hogy ilyen ügyek ilyen sokáig benn vannak a rendszerben, és még odáig sem jutunk el, hogy úgy mondjam, a politikus felelősöket még csak ki sem hallgatják az ilyen ügyekben? De hasonlóképpen, ha ezt a javaslatot önök így fogadják el, akkor akár a Völner-ügyre, akár olyan más ügyek sokaságára, amik egyébként a jelenlegi vagy volt párttársaikra vonatkoznak, már nem lesznek érvényesíthetők. Ezt nem értjük, és ennek nem látjuk semmiféle magyarázatát. Azzal együtt természetesen, hogy mint már említettem, ebben a javaslatban viszont vannak kis léptékű, de vannak előremutató javaslatok.

És azt is szeretném megerősíteni, hogy az LMP azzal együtt, hogy mindig kőkemény kritikusa lesz a kormánynak amiatt, hogy ilyen súlyos korrupciós helyzetet alakított ki, és ezzel veszélybe sodorta a magyar embereknek járó uniós forrásokat, mi mindig minden olyan javaslatot támogatni fogunk, amik, ha kis léptekben is, de javítják a jogszabályi környezetet, és talán nagyobb esélyt adnak a korrupcióellenes küzdelemre. Köszönöm szépen, elnök úr.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage