DR. JUHÁSZ HAJNALKA (KDNP): Nagyon szépen köszönöm a szót, elnök úr. Nem biztos, hogy én Gyöngyösi Mártonnal büszkélkednék. Egyébként a legutóbbi felszólalásában azt fejtegette, hogy a jogállamiság nem egyfajta liberális gyógyír. Én azt gondolom, és egyben Keresztes László Lóránt képviselőtársamra is reagálnék, hogy azért ez a párbeszéd nem feltétlenül ideológiamentesen indult, mert a rule of law, a jogállamiság kérdése a 27 tagállam esetében azért rendkívül komplex, mert minden egyes tagállamnak az alkotmányos berendezkedését figyelembe kell venni.

A másik pedig: már nincs itt Vajda Zoltán MSZP-s képviselőtársunk, de én őt óvnám azoktól a mondatoktól, hogy kint sokan látják, hogy nem megfelelő ez a szabályozás. Gondolom, szoros kapcsolatban vannak a kinti európai balliberális képviselőtársaikkal, hogy mi az, amit nekik le kell diktálni, de ezekkel a mondatokkal azért nagyon-nagyon óvatosan kell bánni.

Én azt gondolom, ezekből a vitákból kiderült, hogy ki akar segíteni a magyar embereknek, és ki nem akar segíteni. Én azt kérném valamennyi képviselőtársamtól, kormánypárti és ellenzéki képviselőtől, hogy a magyar emberekre gondoljanak, amikor erről a törvényjavaslatról lelkiismeretük szerint fognak szavazni. Mi mindent megtettünk, és meg is fogunk tenni a konstruktív párbeszéd érdekében. Ez az elmúlt időszak erről szólt.

És hadd térjek vissza egyetlen mondat erejéig: a tegnapi európai parlamenti határozati javaslati vita kapcsán Didier Reynders pozitívan nyilatkozott a magyar kormányról, és elismerte azokat az erőfeszítéseket, amit a Bizottság kért. Én azt gondolom, hogy számunkra ebben a feszített és rendkívül nehéz időszakban ez a legfontosabb visszaigazolás. Nagyon szépen köszönöm a megtisztelő figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage