ARATÓ GERGELY (DK): Köszönöm szépen. Két dologban biztosan egyetértek képviselő asszonnyal és az előtte szóló fideszes képviselő urakkal. Az a helyzet, hogy egyrészt valóban az a fontos, hogy ezek az uniós források rendelkezésre álljanak, mert olyan nehéz helyzetbe hozták a gazdaságot, hogy utolsó szalmaszálként van szüksége arra, hogy végre ezek a források rendelkezésre álljanak, és helyreálljon a piac bizalma valamennyire legalább a magyar kormányban. Másik oldalról pedig abban is egyetértünk, hogy az a fontos, mi a magyar emberek érdeke.

A vita abban van köztünk, hogy szerintünk más a magyar emberek érdeke, mint önök szerint. Önök szerint az a magyar emberek érdeke, hogy ahogyan ezt Nyitrai képviselő úr keresetlen őszinteséggel elmondta, kipipálják a 17 pontot formálisan, anélkül, hogy érdemben bármilyen változás történne, hogy érdemben visszaszorítanák a korrupciót, hogy érdemben elkezdenék a jogállam helyreállítását.

(11.50)

Mi pedig azt mondjuk, hogy az a magyar emberek érdeke, hogy ha már ezek az uniós források rendelkezésre állnak, akkor ezek ne tűnjenek el a NER pénznyelőiben, az önök oligarcha barátai között, a miniszterelnök családjának a cégeinél, a miniszterelnök gázszerelőjének a cégeinél, és még folytathatnám a végtelenségig, hanem az a magyar emberek és a magyar nép érdeke, hogy ha ezek a források rendelkezésre állnak, akkor ezeket valóban azokra a célokra használják fel, amelyekre ezeket adják: oktatásra, egészségügyre, környezetvédelemre, az úthálózat fejlesztésére, a vállalkozások támogatására. Ehhez pedig érdemi változás kell, de ezek a kamu törvényjavaslatok, amelyeket önök benyújtottak, és amelyeket folyamatosan, menet közben is módosítgatnak az éppen aktuális taktikai érdekek szerint, meg aszerint, hogy melyik oligarcha szól éppen, hogy ja, ezt vegyétek már ki, mert ez problémát okoz, ezen nem segítenek.

Tehát mi azért nem támogatjuk ezeket a kamu törvényjavaslatokat, mert valódi változást szeretnénk, valódi jogállamot, és azt szeretnénk, hogy biztosan rendelkezésre álljanak az uniós pénzek. Ennek a legegyszerűbb eszköze az lenne, ha csatlakoznánk az Európai Ügyészséghez, ezt sokszor javasoltuk, ma is ezt tartanánk a leghatékonyabb megoldásnak. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage