DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Ígérem, nem fogom kihasználni ezt az időt, amit említett. Nem fogok tudni minden kérdésükre válaszolni, de talán nem is érdemes mindenre válaszolni, mert voltak olyan felszólalások, amelyek csak tágabban kapcsolódtak ehhez a mostani napirendünkhöz.

Szeretném arra felhívni a figyelmüket, hogy az előttünk álló törvényjavaslat minden tekintetben előrelépést jelent a korrupció elleni küzdelemben.

(12.20)

Tehát azt szeretném kérni önöktől, hogy azt mérlegeljék  azoktól is, akik támogatják, ezt köszönjük, és azoktól is, akik nem akarják megszavazni , hogy ezek a javaslatok újabb és újabb eszközöket jelentenek a korrupció elleni küzdelemben. Hogy ezek az eszközök mennyire lesznek hatékonyak, ezt természetesen csak a jövő fogja megmondani. Az Igazságügyi Minisztérium és a kormány meggyőződése szerint ez a törvény javítani fogja a korrupció elleni fellépés eszköztárát. Azt, hogy erre a törvénycsomagra az Európai Bizottság kérése alapján kerül sor, ez mindenki számára világos, mindenki számára nyilvánvaló, tehát nem is tagadja a kormány, sőt kifejezetten még a törvényjavaslat címében is megjelenik ez a hozzáállás.

A mi álláspontunk szerint bizonyos megoldásokra, jogi megoldásokra talán nem így vagy nem ebben a formában lenne szükség, mégis úgy gondoljuk, hogy ha az Európai Bizottság aggályait ezek a módosítások, ezek a törvények orvosolják, akkor ezzel hozzájuthatunk valóban egy nagyon fontos célhoz, ahhoz, hogy a megállapodást le lehessen zárni, és ezeket, az egyébként Magyarországnak járó európai uniós forrásokat haza tudjuk hozni.

Ami azt illeti, hogy ezeket mire fogjuk felhasználni, ez egy teljesen transzparens rendszerben történik. Úgy gondolom, hogy a kormány már többször is bejelentette, hogy ezeknek a pénzeknek egy jelentős részét a pedagógusok béremelésére fogja fordítani, de ezen túlmenően is most már azt kell mondjam önöknek, láthatják ezeket a törvényeket, hogy egy fillér vagy egy eurócent elköltésére most már 8-10 hatóság fog figyelni. Tehát azt tudom mondani, hogy nem akármilyen körülmények között lehet ezeket az összegeket elkölteni. Azok a pályázók, akik meg tudnak felelni ezeknek a nagyon magas transzparenciakövetelményeknek, minden joggal fogják majd felhasználni ezt a pénzt. Egyébként természetesen nemcsak vállalkozóknak, hanem sok területen lehet majd gazdaságfejlesztésre elkölteni ezt az összeget vagy ezeket az összegeket.

Én nem szeretnék abban a vitában nagyon részt venni, hogy ki mit gondol a korrupcióról, de azt szeretném előrebocsátani, hogy két hibát lehet elkövetni a korrupcióval kapcsolatban. Az egyik hiba az, ha nincsenek korrupció miatti büntetőeljárások. Mert ha nincsenek, az nem azt bizonyítja, hogy nincs korrupció, hanem inkább azt bizonyítja, hogy nem tudják feltárni ezeket a korrupciós eseteket. A másik hiba pedig az, hogy ha már feltártak egy esetet, ha már bíróság vagy hatóság elé kerül egy ilyen ügy, akkor azt mondjuk, hogy lám-lám, mindent eláraszt a korrupció. Önök bizonyára tudják, hogy a kettő között van az igazság. Tehát szükség van arra, hogy a korrupció ellen minden hatóság fellépjen, de olyan megoldást még nem találtak föl, ahol a korrupció kockázata kizárható, a korrupció kockázata csak csökkenthető. Úgy gondolom, hogy a most elénk került törvényjavaslat is, majd egyébként még a későbbiekben tárgyalt törvényjavaslat, gondoljanak csak a vagyonnyilatkozati rendszerrel kapcsolatos módosításokra, ezek mind lehetővé teszik a korrupció elleni küzdelmet.

Azt a hozzáállást pedig a kormány nevében elfogadhatatlannak tartom, hogy egy párt vagy egy politikus olyan megfontolásból, hogy azért, mert nem ők vannak kormányon, mert nem ők kormányoznak, mert nem ők ügyelhetnek a közpénzek elköltésére, azért inkább ezeket a korrupció elleni megoldásokat meg sem szavazzák. Ez a magatartás természetesen nemcsak hogy erkölcsileg, hanem, azt gondolom, hogy a hazaszeretet szempontjából sem fogadható el, mert ez a pénz jár Magyarországnak, és ezért kell ezeket a törvényeket elfogadni. Kérem önöket, hogy támogassák a törvényeket. Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage