DR. FÜRJES BALÁZS, a Miniszterelnökség államtitkára, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló törvény és kapcsolódó törvények általános vitájának előterjesztéséhez kaptam meg a szót, köszönöm szépen. Április 3-án 12 év után szavaztak újra bizalmat Magyarország polgárai a Fidesz-KDNP-kormánynak, 12 év kormányzás után negyedik alkalommal kaptunk kétharmados felhatalmazást. Az, hogy 12 év előzte meg ezt a szavazást, egészen biztosan azt jelenti, hogy Magyarország polgárai pontosan tudták, hogy kinek és mire adnak fölhatalmazást. Hatékony kormányzást várnak el tőlünk természetesen, amely igazodik az előre ismert és a menet közben felmerülő kihívásokhoz is.

Nem volt könnyű már az év elején, tavasszal sem az ország élete, de a tavaszi kormányalakítás után még inkább feje tetejére állt a világ és Európa, előre nem látható kockázatok, veszélyek élesedtek be, merültek föl. A választási kampány idején még joggal hihettük azt, hogy az energiaárak és az energiaellátás nem fog annyira megbolondulni, nem kerül olyan válsághelyzetbe, mint amilyenbe került, hiszen amikor az európai uniós állam- és kormányfők összeültek a háború kitörése után, miután Oroszország, ahogy azt a magyar kormány és a magyar Országgyűlés több alkalommal is kifejezte, törvénytelenül, a nemzetközi joggal ellentétes módon agressziót hajtott végre a szuverén Ukrajnával szemben, nos, ezt követően, amikor az európai uniós kormányfők összeültek februárban Versailles-ban, még azt mondták, hogy nem lesznek az energiaágazatot sújtó szankciók, hiszen pontosan tudták, hogy azzal Európa lábon lőné magát.

Ezt követően, a választások után, júniusban mégiscsak elkezdődött az energiaszankciók bevezetése több hullámban. Azt is mondták, hogy ez meg fogja állítani Putyint és az agressziót, a törvénytelen agressziót végrehajtó Oroszországot, véget fog vetni a háborúnak, és azt is mondták, hogy nem fog fájni, Európának ez nem okoz majd nagyobb hátrányt, mint Oroszországnak. Tehát sajnos nem volt igaz az, amit az EU sok vezetője mondott februárban, hogy nem lesz energiaszankció, és sajnos azt is látjuk, hogy nem volt igazuk abban sem, hogy a szankciók megállítják Oroszországot, és sajnos abban sem, hogy ne fájnának jobban Magyarországnak, illetve az uniós tagállamoknak, mint az agresszor Oroszországnak.

Magyarország továbbra is a béke oldalán áll, és továbbra is azt gondoljuk, hogy a szankciók, az energiaszankciók kártékonyak egész Európának és benne Magyarországnak. Ettől azonban még nem tudjuk megoldani önmagában azt az energiaválságot, ami egész Európát jellemzi, ezért úgy gondoljuk, hogy itt az idő, hogy változtassunk a kormányzati struktúrán. Ne doktriner módon álljunk ahhoz, hogy ugyan fél éve szavazta meg az Országgyűlés ezt a kormányzati struktúrát a parlament javaslatára, de az azóta keletkezett kihívások szükségessé teszik, hogy egy önálló energiaügyi minisztériumot hozzunk létre, amely december 1-jétől Energiaügyi Minisztérium néven az energiapolitika egységes irányításáért felel.

Azt is gondoljuk, hogy jó helyen van a közlekedési ágazat irányítása a továbbiakban az Építési és Beruházási Minisztériumban, ezért új néven Építési és Közlekedési Minisztériumként javasoljuk meghatározni. Illetve a háború és az elhibázott brüsszeli szankciós politika olyan nem várt gazdaságpolitikai kihívások elé is állítja Magyarországot, hogy indokolt önálló minisztériummá tenni a korábbi tárca nélküli minisztériumot, illetve a miniszternek egy ilyen megbízatást adni, és január 1-jétől Gazdaságfejlesztési Minisztériummal jöjjön létre egy új minisztérium, a Miniszterelnöki Kabinetirodából történő kiválással.

(12.30)

Ő az az agytröszt, erőközpont a kormányzaton belül, aki továbbra is nyomon követi, illetve új javaslatokat fog tenni, hogy milyen további intézkedéseket tudunk tenni azért, hogy a magyar családokat, a magyar állampolgárokat és a magyar vállalkozásokat megvédjük azoktól a problémáktól, amelyek Magyarországot önhibáján kívül sújtják, a háborúból és a szankciós politikából fakadnak. Meg fogjuk védeni az embereket, a családokat és a vállalkozásokat az előttünk álló években is.

Arra kérem a tisztelt Házat és a parlamenti pártokat, hogy támogassák az előterjesztést. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage