NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Varju képviselő úr elmondta, hogy hogyan megy tönkre éppen a magyar gazdaság, éppen ezért javította az elmúlt két hétben az IMF, az Európai Bizottság és az OECD az idei előrejelzését a magyar gazdaság növekedését illetően. Ugye, az IMF, az önök nagy barátja, az Európai Bizottság és az OECD is javította a magyar gazdaság előrejelzését, a magyar gazdaság növekedési előrejelzését az idei évre vonatkozóan. Az OECD éppen ma 4 százalékról 6 százalékra emelte, másfél hónapnyira vagyunk az év végétől, ma emelte az OECD a gazdasági előrejelzését. Ez a 6 százalék ilyen válsággal, energiaválsággal, inflációs válsággal és háborúval terhelt időszakban tönkretett gazdasági növekedés, amiről Varju képviselő úr itt beszélt nekünk.

Varju képviselő úr országgyűlési képviselő volt a Gyurcsány-Bajnai-kormányok idején, sőt a Gazdasági Minisztérium államtitkára is volt, tisztelt képviselőtársaim, tehát ő igazán kompetens lett volna abban, hogy felemelje a szavát az akkori rossz jegybanki politika ellen, hiszen megnéztem egyébként, tisztelt képviselőtársaim, akkor is volt minden évben a jegybank tevékenységéről is vita, hiszen ez országgyűlési kötelezettség, hogy a jegybank beszámolóját az Országgyűlés megtárgyalja és elfogadja. Varju képviselő úr, képzeljék el, egyszer sem állt föl, és mondta azt, hogy az a jegybanki politika, amit akkor folytatott a jegybank, az rossz lenne, és tiltakozna ez ellen. Pedig országgyűlési képviselő és gazdasági minisztériumi államtitkár is volt a tisztelt képviselő úr. (Varju László: De miért is kellett volna?)

Hogyha megnézzük, 2008-2009-ben milyen állapotban érte a magyar gazdaságot a világválság, előtte, 2006-2007-ben a közgazdászok, mint Mellár professzor úr is a pénzbőség éveinek hívták azt az időszakot, a 2005., 2006., 2007. éveket, hiszen akkor a világban az európai uniós országok és a világ jelentős országai folyamatos gazdasági növekedésben voltak; folyamatosan bővült a gazdaság.

Hát, mi történt ekkor Magyarországon? 2006-ban, a pénzbőség évében az egész világon a második legrosszabb adattal rendelkezett Magyarország, 9,2 százalék volt a költségvetési hiány, és csak a háború sújtotta Libanonban volt magasabb az államháztartási hiány, mint Magyarországon. Tehát a második legrosszabb államháztartásihiány-adatot sikerült az egész világon összehoznia Varju Lászlóéknak, tisztelt képviselőtársam.

Csak, hogy értsük, hogy amikor ő tönkretett gazdaságról beszél, akkor milyen alapról beszél. Dávid Ferenc nyilatkozatait is kerestem abból az időből, amikor még nem volt árnyékminiszter, de mégiscsak fontos pozíciókban volt, hogy bírálja az akkori gazdaságpolitikát és jegybankpolitikát, de olyat se találtam sajnos, pedig az internet nem felejt, ha lett volna ilyen, megtaláltam volna. Ugye, 2008-ban, a válság berobbanásakor rögtön (Vajda Zoltán: Nem 2022 van?) a beígért adócsökkentéseket eltörölték, és rögtön megszorításokkal kezdtek. És ekkor mit csinált az önök által kinevezett jegybankelnök? A válság elszabadulásában és súlyossá válásában a baloldali kormány mellett a felelőtlen jegybanki politikát folytató akkori jegybank és Simor András is nagyban hozzájárult  emlékeznek önök a devizahitelekre , 2009-re 1,1 millió devizahiteles volt Magyarországon, és 70 százalék fölött volt a devizahitelek aránya a teljes lakossági hitelállományban. Az akkori jegybank tevékenységének is köszönhetően elszabadultak Magyarországon a családokat adósrabszolgaságba taszító devizahitelek. Ez volt az önök jegybanki politikája.

Az államadósság 2010-re fojtogató mértékűvé és nagyon kedvezőtlen összetételűvé vált, hiszen a 80 százalékot meghaladó szintű államadósság finanszírozási összetételében 53 százalékra nőtt a devizaarány, és 65 százalékra nőtt a külföldi kézben lévő finanszírozás aránya. Ez az ország devizakitettségének és külső sérülékenységének radikális mértékű emelkedéséhez vezetett.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az volt az önök jegybanki politikája, hogy külföldre eladósítják az országot, a magyar családokat és a magyar vállalkozásokat pedig megszorításokkal sújtják, és még a pénzbőség éveiben is 9,2 százalékos államháztartási hiányt képesek összehozni.

Az offshore botrányokról ne is beszéljünk, az, hogy Simor András egy vagyonnyilatkozatából kihagyott 800 millió forintot, olyan, mintha valaki egy ezrest valaki a zsebében felejt, ez gondolom, neki olyan pénz volt, hogy 800 millió forintot csak úgy kifelejtett a vagyonnyilatkozatából, azt valahogy nem találta. Ő volt Varju László nagy barátja, kegyeltje és kinevezettje, Gyurcsány Ferenc jegybankelnöke.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage