DR. APÁTI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon fontos aspektust szeretnék bemutatni, ami eddig kimaradt itt az inflációs hatások tárgyalása kapcsán, és a jelen lévő államtitkár úr és valamennyi kormánypárti képviselő figyelmébe ajánlanám, hogy a legsúlyosabb infláció az élelmiszerek területén megy végbe, itt gyakorlatilag nem is százalékokban, hanem szinte már szorzószámokban lehet mérni az infláció mértékét. Higgyék el, ebben semmilyen túlzás nincs. És az alapvető élelmiszerek köréről beszélek, nem az élelmiszer-luxuscikkek tárgykörét hozom ide.

Ennek van egy nagyon fontos kiváltó oka, amely ellen akár az árstop vagy ársapka alkalmazásával, ha akarnák, és mondjuk, például Csányi Sándorral szembe mernének szállni legalább egy rövid időre, önök tudnának tenni. A magyar gazdák termelési költségei drasztikus módon megemelkedtek, nemcsak azért, mert másfél-két euróba kerül egy liter üzemanyag, hanem azért is, mert például a különböző vetőmagok, növényvédő szerek, vegyszerek árai a csillagos egekbe emelkedtek, és például Csányi Sándor érdekeltségei is horrorisztikus hasznot tesznek zsebre. Én úgy gondolom, hogy Csányi úr megelégedhet azzal a vagyonnal, ami eddig összejött neki, amit eddig összegereblyézett, nem hiszem, hogy Csányi úrnak megélhetési gondjai vannak, és aggódnunk kellene érte, de azért neki is az önkorlátozás és az önmérséklet útjára kellene lépni. Már értem, hogy lehet abban hosszú vagy akár már rövid távú számítás is, hogy minél több gazda megy tönkre, annál több gyümölcsös és szántó művelési ágú, rendkívül értékes magyar termőföldet tud például ő meg a haverjai felvásárolni, és akkor gyakorlatilag a családi gazdaságoknak befellegzett rövid időn belül, ugyanis azok a termelési költségek, amelyek például a termeléshez szükséges eszközök, alapanyagok, főleg a vegyszerek, növényvédő szerek kapcsán előálltak, kigazdálkodhatatlanok, tisztelt képviselőtársaim.

Úgyhogy akár a Magyar Nemzeti Bank illetékeseinek, akár a pénzügyi szektor egyéb döntéshozóinak, ha akarják, akkor van eszköz a kezükben, megint mondom, akár árstopok vagy ársapkák alkalmazásával ezt megakadályozni, vagy ennek komoly gátat szabni, ugyanis semmi nem indokolja sokszor ezeket az árakat, csak és kizárólag a hiénák és a dögkeselyűk profitéhsége, semmi más indoka nincsen ennek. Ez önmagában egy öngerjesztő folyamatot gyorsít, és egy újabb fűtőhatást jelent az inflációnak, hiszen akkor, ugye, ez megjelenik az élelmiszerek árában is, hozzáteszem, sokszor nem azon gazdák zsebében, akik az alapanyagot, a nyersanyagot megtermelik a zöldség-gyümölcs ágazatban vagy a szántóföldek megművelésével, hiszen a felvásárlási árak sokszor gyalázatosak, és az alapműködés ellátásához is egyre kevésbé elegendők. De ha ezek ellen önök nem tesznek, akkor egyrészt az infláció tovább fog emelkedni, az élelmiszerek árai tovább fognak emelkedni, az önök megítélésének, az önök népszerűségének sem fog ez használni, tehát önöknek is politikai érdeke ezt megfékezni.

Egy szűk kör meggazdagodása vagy további extra gazdagodása helyett sokkal fontosabb az, hogy meg tudjuk állítani az inflációt, meg tudjuk állítani az élelmiszerek árának robbanásszerű emelkedését, és meg tudjuk menteni azokat a kis- és közepes magyar családi gazdaságokat vagy mezőgazdasági őstermelőket, akik bele fognak fulladni ilyen felvásárlási, főleg gyümölcsfelvásárlási árak mellett abba, hogy megvásárolják a következő év elindításához szükséges nyersanyagokat, növényvédő szereket, vegyszereket, üzemanyagot és ehhez hasonló nélkülözhetetlen cikkeket.

Úgyhogy, ha már az infláció elleni harcban jelen pillanatban vesztésre állnak, akkor legalább néhány területen próbáljanak meg mindannyiunk érdekében átütő sikert és eredményt elérni. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage