DR. APÁTI ISTVÁN, a Mi Hazánk képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Én sem szeretném túl sokáig szaporítani a szót. Kétségkívül előremutatónak tartja a Mi Hazánk a refinanszírozással, a biztosítékokkal kapcsolatos szabályozások jó részét, és előremutatók a hitelfedezeti biztosítások könnyítettebb vagy gyorsabb kifizetésére vonatkozó szabályok is. Itt ezzel kapcsolatban kifejezetten a természetes személyek vonatkozásában jegyezném azt meg, hogy érdemes lenne azon elgondolkozni a kormányzatnak, hogy a normál lakossági bankszámlákhoz kapcsolódó haláleseti kedvezményezetti rendelkezések szabályait is átalakítják. Hiszen legjobb tudomásom szerint jelen pillanatban alapesetben egy lakossági bankszámla, folyószámla vonatkozásában, főleg egy nem várt haláleset esetében, sok hónapos fennakadást okoz a jogerős hagyatékátadó végzés megszületéséig az az állapot, ha nincs az elhunytnak, az örökhagyónak haláleseti rendelkezésben meghatározott jogosultja.

Talán érdemes lenne elgondolkozni egy törvényben rögzített sorrenden, akár a házastársra vagy közeli hozzátartozókra vonatkozó törvényes öröklés rendje szabályozásának analógia útján történő alkalmazásáig vagy akár a teljes átvételéig is, hiszen a gyakorlatban ez nagyon sokszor megkeserítette már az örökösök életét. Valóban, nagyon ritkán gondolnak arra az emberek, hogy egyébként egy csekély összegű díj megfizetése ellenében haláleseti kedvezményezettet jelöljenek meg, ha pedig mondjuk, a lakossági számla mellett megtakarítási számla is van, akkor mindjárt többszöröződik, és ha mondjuk, a megtakarítási számlán tartják a családi készpénzvagyon vagy folyószámlavagyon egy jó részét, akkor bizony ez nagyon komoly problémákat okoz. Lehet azt mondani  1500 vagy 2000 forint, ennyi az átlagdíja egy ilyen rendelkezés megtételének , hogy 1500-2000 forint megfizetése ellenében egy kis körültekintéssel ez megelőzhető. De nagyon sok honfitársunk nem gondol erre, ami azért nem egy olyan súlyos hiba vagy hiányosság, ami miatt abban a helyzetben kellene hagyni őket, hogy ne is tudjanak hozzáférni.

(19.50)

Sokszor akár egy nagyvárosban, akár egy évig vagy másfél évig folyamatban lévő hagyatéki eljárás esetében nekem is volt szerencsém olyan eljárásban segíteni egyébként egy földtulajdonosnak, amikor, mondjuk, ő maga Skóciában élt, nem igazán tudott eligazodni a magyar viszonyok közepette, Skóciába szakadt hazánk fiáról beszélünk, az édesapja elhunyt, viszonylag tisztességes vagyonkával rendelkezett, és bizony nagyon is nagy problémát okozott, hogy nem tudtak hozzáférni, nem volt haláleseti kedvezmény. Ha a törvényi sorrend ezen segítene, „a törvény erejénél fogva” szövegrész kezdettel, az nagyon sok problémát át tudna hidalni. Ez csak itt a hitelfedezeti biztosítékból való könnyebb kielégítés vagy a hitelfedezeti biztosításhoz, bocsánat, biztosítékhoz való hozzáférés kapcsán jutott egyébként eszembe, mert lehet, hogy a hitelfedezeti biztosítás ritkább. Az előbb említett probléma előállása pedig szinte mindennapos gondot jelent, és ilyenkor a hagyatéki eljárásban részt vevő ügyvéd vagy közjegyző, vagy akár banki ügyintéző is széttárja a karjait, hogy ők nagyon szívesen segítenének, de ha egyszer nincs haláleseti kedvezményezett, akkor bizony hosszú ideig várni kell a hagyatéknak erre az elemére.

Ami miatt azonban a felszólalásom kezdetén említett pozitívumok meg előremutató intézkedések ellenére mégis tartózkodással fogunk szavazni erre a javaslatra, az pedig a tőkepiaci törvénynek bizonyos rendelkezései, tisztelt államtitkár úr. Azért el vannak itt rejtve olyan szabályok, amelyek a transzparencia elvét sértik  vagy legalábbis sérthetik, akkor fogalmazzak egy kicsit mérsékeltebben , és az Európai Unió Központi Bankja által kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapír forgalomba hozatala vagy piacra történő bevezetése esetén nem kötelező alkalmazni olyan szabályokat, amelyek a nyilvánosságra hozatalt, az átláthatóság biztosítását, az ajánlattétel nyilvánosságát érintik. Éppen ezért kellő óvatossággal és bölcsességgel mi tartózkodni fogunk ennél a javaslatnál. Köszönöm szépen a figyelmüket.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage