DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tulajdonképpen olyan vitát folytattunk ma, amit ebben a félévben lefolytattunk már néhányszor, tehát nem először hallottuk ezeket az érveket. Úgy gondolom, hogy világos a törvényjavaslat célja, világos a kormány szándéka, hogy azokat az uniós forrásokat, amelyek járnak Magyarországnak, járnak a magyar embereknek, a Bizottság aggályait orvosló törvényjavaslatok vagy törvények elfogadása révén is hazahozzuk, és ezeket az uniós forrásokat megkapja Magyarország.

Azt, hogy hogyan fogja felhasználni Magyarország  önök pontosan tudják, hogy ez egy hosszú és előkészített folyamat pályázati rendszerben. Ebben a pályázati rendszerben, ma délután elmondtam, hogy most már minden egyes eurócentet nyolc-tíz hatóság fog vizsgálni, azok az új hatóságok is, amelyekről önök szkeptikusan nyilatkoztak. (Vajda Zoltán: Független!)

Tehát, tisztelt képviselő urak, elsősorban ellenzéki képviselő urak, azt tudom mondani, hogy megint azt a szándékot nézzék vagy a javaslatnak azt az előnyét nézzék, hogy ezzel a javaslattal, mind a vagyonnyilatkozatokkal, mind pedig az Integritás Hatóságra vonatkozó szabályokkal tisztább lesz a közélet, és a korrupció elleni küzdelmet szolgálják ezek a törvényjavaslatok. Tehát természetesen lehetne még tovább fokozni a korrupció elleni küzdelmet. Azt gondolom, hogy eddig is a kormány mindent megtett a korrupció elleni küzdelemben, eddig is minden jogi lehetőség (Vajda Zoltán nevet.) megvolt arra, hogy feltárják a korrupciós eseteket. Éppen az önök által oly sokat emlegetett sajnálatos igazságügyi minisztériumi eset is bizonyítja, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő, a törvények mindenkire vonatkoznak. Ezt a magunk részéről nagy tanulságként és igazságként a jövőre nézve is szem előtt tartjuk.

Ami pedig azokat az érveket illeti, hogy azért nem szavazzák meg, mert nem hisznek ezeknek a javaslatoknak, természetesen önök pontosan tudják, hogy önök nélkül is meglesz itt a parlamenti többség, önök nélkül is elfogadja az Országgyűlés ezeket a javaslatokat, de talán ha mégis részt szeretnének venni abban, hogy az ország megkapja a neki járó forrásokat, akkor fontolják meg az álláspontjukat, és inkább szavazzanak igennel.

Hozzáteszem, hogy ma délután volt már olyan ellenzéki párt, amely bejelentette, hogy minden fenntartás ellenére megszavazza ezeket a javaslatokat, mert ezek hasznosak az országnak, hasznosak az embereknek. Kérem szépen, hogy ezt tartsák szem előtt. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti sorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage