TÓTH ENDRE, a Momentum képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A 2021-es év költségvetéséről egy dolog magabiztosan állítható: az, hogy ez egy választási költségvetés volt már, hiszen a kormány már ebben az évben elkezdte a választási osztogatást, aminek most, a választás utáni évben isszuk meg a levét. Jól mutatja ezt az, hogy az államháztartás pénzforgalmi hiánya az eredetileg tervezett 2,8-szorosa, 1689 milliárd helyett 4721 milliárd forint lett, vagyis a deficit elérte a GDP 7,1 százalékát, ami az eurócsatlakozáshoz elvárt 3 százalékos maastrichti kritérium több mint duplája.

Azt tudom, hogy önöknek nem terve igazából a közeli jövőben, sem a távoli jövőben az euró bevezetése, de azért ennek a választási osztogatásnak súlyos ára van, mégpedig ez az ára az elszabaduló drágulásban és a forint súlyos értékvesztésében manifesztálódik. Az infláció ugyanis közel másfélszerese lett 2021-ben a tervezett értéknek, meghaladta az 5 százalékot, és európai összevetésben a harmonizált fogyasztói ár indexének éves árváltozása hazánkban volt a második legmagasabb az egész kontinensen.

Önök már akkor is Európa-rekorder inflációt hoztak össze, amikor háborúról még szó sem volt, nemhogy szankciókról. Ezért is komplett hazugság a jelenlegi propagandakampány, hiszen nem azért kerül most sok termék közel kétszeresébe a boltokban, mert Európa nem hagyja Oroszországot büntetlenül civileket gyilkolászni és nőket erőszakolni, hanem azért, mert önök már 2021-ben elengedték a gyeplőt, és hagyták, hogy elinduljon ez a lavina, amit most már képtelenek megállítani. A mostani drágulás ugyanis az önök elhibázott gazdaságpolitikájának a következménye.

Legyünk őszinték, kedves kormánypárti képviselőtársaim, önök a választási győzelem érdekében beáldozták a költségvetés stabilitását, elégették a magyar emberek megtakarításait, és sok százezer honfitársunkat létfenntartási gondok közé lökték az Európa-rekorder élelmiszerár-drágulás megalapozásával.

(11.20)

Hasonlatosak ilyen szempontból ahhoz a felelőtlen szülőhöz, aki úgy akar népszerű lenni, hogy a fizetésnap után ajándékokat vesz a gyermekének, nagy bulikat tart, a kocsmában mindenki az ő vendége lesz, majd mikor elfogy a pénz a hónap közepén, akkor már nincs mit az asztalra tenni, a számlákat nem tudja fizetni, és a hónap végén pedig a szomszédhoz kell átugrani, egypár ezresért kuncsorogni, hogy ne haljon éhen a gyerek.

És persze, ne feledjük azt sem, hogy a Magyar Nemzeti Bank is felelős ebben a drágulási folyamatban, hiszen Matolcsy György évtizedes regnálása alatt hozzászokhattunk, hogy nem igazán hatja meg a magyar emberek megtakarításainak elértéktelenedése, és ezt 2021-ben is megmutatta nekünk. Valószínűleg egyedül talán a kedves fia megtakarítása jelent számára érdekesebb dolgot.

Önök pedig ezután, az ilyen nemzeti banki tevékenység után és az ilyen, jelen évben is tapasztalható totális jegybanki csőd után képesek egy fizetésemelést megszavazni a jegybank elnökének, legalábbis beterjeszteni, és azt gondolom, ez teljesen elfogadhatatlan és a teljesítményalapú jutalmazás és bérezés megcsúfolása.

Közgazdasági alaptétel, hogy a kormányzati szerveknek a fiskális és monetáris politikával a gazdaság stabilitását kell megőrizniük. Ha válság van, akkor megpróbálják felpörgetni a gazdaságot, ha viszont beindul a növekedés, akkor hűteni kell a folyamatokat, nehogy túlpörögjön a gazdaság és elszálljon az infláció.

Nos, önök most is túltolták a biciklit, hiszen a járvány miatti gazdasági mélyrepülés után már felszálló ágba került az ország 2021-ben, a gazdasági növekedési adat valóban tiszteletre méltó, de az emberek keveset érezhettek ebből, hiszen a tavalyi, illetve az idei rekordárdrágulás elvitte azt a pénzt, amit önök kiosztottak a választások előtt.

Tehát azt gondolom, hogy önöknek ez nem is annyira számít, hiszen az volt a cél valójában, politikai cél volt, hogy 2022 áprilisában minél jobban érezzék magukat az emberek, leszavazzanak önökre, aztán majd jön a feketeleves a választások után, de hát ez már kevésbé érdekli önöket. Lehet, hogy kapott egy kisnyugdíjas egy 30 ezer forintos nagyságrendű, 13. havinak hazudott nyugdíjat, ami valójában 53. heti, de ez már a következő egy-két hónapban semmivé vált az elképesztő élelmiszerár-drágulás hatására.

Azt gondolom, az is nagyon erős és a való életben tapasztalható kritikája a 2021. év költségvetésének, hogy idén már komoly megszorításokat kellett végrehajtania a kormánynak, és a legfontosabb választási ígéretét  a rezsicsökkentés megőrzését  sem tudta tartani, és egy jelentős rezsiemelés következett be. Láthatjuk egyébként, ma került nyilvánosságra, hogy Orbán Viktor rezsiköltségei is háromszorosára emelkedtek, tehát itt nagyon komoly rezsiemelés történt; és egyébként adóemelés is a kata formájában. Tehát egy megszorítást kellett végrehajtani azért, hogy kiigazítsák az előző év túlköltekezését.

Beszélt itt a törvényjavaslat indoklásában egy fontos elemről, az elsőrendű feladatként megnevezett gazdaságvédelemről, de azért itt szeretném jócskán árnyalni a képet: szerintem a legplasztikusabb talán a turizmusszektor gazdaságvédelme, amit önök a járványidőszak alatt, 2020-21-ben végeztek. És hát valójában gazdaságvédelem helyett a saját oligarcháikat és strómanjaikat tömték ki, legyünk őszinték.

Itt tehát nagyon sok elemzést történt. Szakértők egy tanulmányt is létrehoztak ebből a Kisfaludy-programra alapozva, aminek az a címe, hogy „Szoba kiváltsággal”; és nem véletlenül, hiszen elképesztő piactorzító és korrupciós melegágyat teremtő támogatási program volt ez, aminek keretében például Mészáros Lőrinc szállodalánca közel 18 milliárdos támogatást kapott felújításra, miközben egyébként bejelentette, hogy a korábbi dolgozóinak felét elbocsátotta a járványidőszakban. De mégis, ugye, jól láthatjuk, hogy jó éve volt Mészáros Lőrincnek ’20-21, és nemcsak azért, mert rátalált az igaz szerelem, hanem nagyon komoly támogatásokat kapott, és nemcsak ő, hanem más kormányközeli üzletemberek is: az ország veje, Tiborcz István is és az ő köre 56,4 milliárd forintos támogatást kapott.

Mindeközben azok a kis- és középvállalkozások a turizmus-vendéglátás szektorban, akik valóban az életben maradásért küzdöttek, gyakorlatilag semmilyen segítséget nem kaptak. Én magam is találkoztam ilyen vállalkozókkal a saját dél-budai körzetemben, akik nagyon nagyot csalódtak a kormányban ennek a támogatási politikának a kapcsán, és azt érezték, hogy míg ők cserben lettek hagyva, addig a hatalomhoz közel állók bizony ki lettek tömve.

És arról is beszélnünk kell, hogy milyen 200 milliárd forintos lyukat ütött a költségvetésen az, hogy önök továbbra is vitában állnak az EU-val, és jogállamisági problémák miatt az ország nem jut hozzá és nem jutott már hozzá 2021-ben sem az őt megillető uniós forrásokhoz, és ennek az oka, hogy önök korrupt kormányzást folytatnak.

A korrupció miatt az emberek duplán veszítenek, hiszen egyrészt elveszítik azt a pénzt, amit a korrupció formájában magánzsebekben hagynak önök  fölöslegesen és meglepően arcátlanul , de elveszíti ezt a pénzt azért is a magyar emberek összessége, hiszen az Unió nem küldi e miatt a korrupciós kockázat és korrupciós mintázat miatt a pénzt időben, késlekedik ez a küldés, és már csak a késlekedés is nagyon komoly pénzünkbe kerül, hogyha egyáltalán megkapjuk. De ugye, ez is bizonytalan.

Sokat költöttek tehát 2021-ben, de olyan helyekre mégsem jutott, ahol igazán nagy szükség lett volna némi pluszforrásra. Ugye, 2021-ben is már óriási válság volt az oktatás területén. Ekkor írta például azt az emlékezetes levelét az a kezdő pedagógus, aki azt írta, hogy ő a fizetéséből kénytelen a hajléktalanság peremén egyensúlyozni, és száraz tésztán és rizsen élni, miközben ő egy egyetemet végzett értelmiségi lenne, de mégis a kormány a 2021. évben nem volt hajlandó érdemben megemelni a pedagógusok bérét, ahogy úgy látjuk, hogy most sem hajlandó. Pedig ugye, amikor az ellenzék ezt felrója a kormánynak, akkor mindig az az érv, hogy majd hogyha a gazdaság teljesítőképessége ezt lehetővé teszi. Nos, 2021-ben, ugye, volt egy markáns növekedés, tehát lehetővé tette volna ezt az érdemi bérrendezést, de ez nem történt meg, ezt nem tudom máshogy értékelni, csak úgy, hogy a pedagógusok önöknek nem fontosak, és hogyha priorizálni kell, akkor mindig valami mást helyeznek előtérbe.

2021-ben sokat romlott az önkormányzatok finanszírozási helyzete is. A költségvetés felé történő visszafizetési kötelezettségük 50 százalékkal több lett, viszont az őket megillető, a központi költségvetést terhelő kiegészítés a felére csökkent. És ahogy itt elhangzott Vajda képviselőtársamtól, nagyon erősen itt is látható az a mintázat, hogy a fideszes vezetésű önkormányzatok felülreprezentáltan kapják a fejlesztési támogatásokat, és az ellenzéki vezetés egyfajta hátrányt jelent a költségvetés szempontjából.

Végezetül annyit szeretnék hozzátenni értékelésként, hogy önök tehát túl sokat költöttek ebben az évben, nem tudták tartani a hiánycélt, és ezt a költést ráadásul rossz fókusszal tették meg, és ennek most az emberek látják meg a kárát. És a választási pénzszórás lehet, hogy azt eredményezte, hogy önök megnyerték a választást, de a gazdaságnak és a magyar embereknek nagyon súlyos károkat okoztak. Köszönöm szépen. (Taps a Momentum padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage