DR. TILKI ATTILA (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Mindannyiunk számára ismert, hogy a 2020. és 2021. év kifejezetten nehéz időszak volt az életünkben, elsősorban a Covid-járványnak köszönhetően. Emberileg is nagyon nehéz volt, de nagy nyomás alá helyezte az egészségügyet is. Ezúton szeretném köszönetemet kifejezni az egészségügyi dolgozóknak a koronavírus elleni küzdelemben nyújtott erőfeszítéseikért.

Ugyanakkor a zárszámadás kapcsán természetesen tényszerűen beszélni kell a számokról, hogyan teljesített az ország 2021-ben. A kormány által 2020 nyarán elfogadott 2021-es költségvetés fókuszában a koronavírus-járvány által nehéz helyzetbe került gazdaság újraindítása és a járványügyi készültség fenntartása állt, valamint az elmúlt tíz év közösen elért eredményeinek megőrzése.

Köszönöm szépen Ritter Imre képviselő úr szavait, amikor azt mondta, hogy a nemzetiségi támogatásokat tekintve az elmúlt száz évben ilyen példa nem volt. Ezt mi, vidéki képviselők is hasonlóan érezzük a 2021. évvel kapcsolatban is, és ahogy Banai államtitkár úr fogalmazott, végül is 2022 tavaszán csak volt egy választás, és a választók is értékelték a kormány 2021-es teljesítményét  akár az én választókerületemben is, ahol 68,71 százalékot ért el a Fidesz , hiszen ezzel a tavalyi évben minden előttünk felállított célnak megfeleltünk.

Nézzük a családtámogatások rendszerét, ahol azért beszélni kell arról, hogy 2010-hez viszonyítva két és félszeresével emeltük meg a családtámogatásokra fordított összeget. Sikeresen segítette a kormány a gyermekvállalással összefüggő akadályok elhárítását, saját otthonok megteremtését, elismerte a nagycsaládosok többlet-erőfeszítéseit, ugyanis a ’21. évi költségvetésben több mint 2000 milliárd forint állt a családok támogatására.

Folytatódott az otthonteremtési program, valamint a falusi CSOK is. Az egygyermekes családok, ha második gyermeket vállaltak, akkor egymillió forint jóváírást kaphattak jelzálogalapú kölcsöntartozásukból, további gyermeket vállaló családok számára harmadik gyermek esetén a kölcsöntartozásból leírható összeg az állami támogatás révén már négymillió forint volt.

Ahogy hangsúlyoztuk is mindig, ha munka van, akkor minden van. A második célkitűzésünk az elért eredmények megvédése, tehát a munkahely megvédése is volt; a 2021. évi költségvetésben ezt a célkitűzést is sikerült teljesíteni. A kormány meghirdetett gazdaságvédelmi akcióterve is pontosan erről szólt.

Harmadik elemként pedig természetesen beszélni kell arról, hogy a nyugdíjasok 2021-ben először részesülhettek a 13. havi nyugdíj visszaépítéséből, amit a baloldali kormányzat vett el annak idején. A meghirdetett család- és nyugdíjvédelmi program keretében az egynegyedét adta vissza a kormány a 13. havi nyugdíjnak. A gazdaság további jó teljesítményének köszönhetően 2021-ben is sor került a nyugdíjprémium kifizetésére.

(13.40)

Tisztelt Ház! Olyan térség országgyűlési képviselője vagyok, ahol nagyon sok kis, apró település van; 86 aprófaluról beszélünk. Ezért nagyon örültünk annak, amikor a kormány 2019-ben meghirdette a „Magyar falu” programot, amit joggal nevezhetünk a hazai vidékfejlesztés zászlóshajójának. És itt kapcsolódnék Ritter Imre mondatához, hiszen a falvak „Magyar falu” programon keresztül történő fejlesztését is lehet olyannak nevezni, hogy száz éve nem volt ilyen magyar falu-, vidékfejlesztés, aminek természetesen az volt a célja, hogy a falusi életminőséget javítva csökkentsék az elvándorlás mértékét, hiszen az ország 3200 településéből 2836 ötezer lélekszám alatti település van, és ebből a 2836 településből 2678 támogatást kapott a „Magyar falu” programból.

A Költségvetési Bizottságban is vitáztunk már erről, hogy Magyarország nemcsak a fővárosból áll, hanem a vidéki települések is igenis érdemesek a fejlesztésre. Ezért, amikor a baloldal vezérszónoki felszólalásában azt halljuk, hogy nem fordít elegendő figyelmet a települési önkormányzatok fejlesztésére a kormányzat, akkor pontosan a „Magyar falu” program fejlesztési lehetőségein keresztül tudjuk megcáfolni önt. Nyilván, aki budapesti szemszögből nézi csak az országot, annak ez kevésbé érthető.

És természetesen azt is visszautasítjuk, hogy a kormány különbséget tesz település és település között politikai hovatartozása miatt. Mi még visszaemlékszünk, én még visszaemlékszem, képviselő úr, amikor polgármester is és képviselő is voltam 2006 és 2010 között, és az ott ülő (Mutatja.) DK-s vezérszónoki felszólaló volt az államtitkár, és milyen nagyvonalúan húzták ki a fideszes települési vezetők (Nacsa Lőrinc: Bizony!) által benyújtott kérelmeket és támogatásokat. (Bánki Erik: Igen, igen!) Személyesen emlékszem vissza, képviselő úr. El tudom mondani, hogy mit kértem öntől, és mondta, hogy hát, ez nem fog menni, kedves barátom, másképp gondolkodsz a világról. Visszacsengenek ezek a szavak. (Nacsa Lőrinc: Bizony!) Tehát igazából nem korrekt, ha ilyenekről beszélnek önök. (Varju László: De miért hazudsz? Miért mondasz ilyet, ami nem igaz?) Képviselő úr, kikérem magamnak, mi a tényekről beszélünk! (Arató Gergely: Nem, konkrétan személyeskedsz!  Az elnök csenget.) És most figyeljen, képviselő úr, a vidék támogatása, a falusi CSOK… (Nacsa Lőrinc: De így volt!  Az elnök folyamatosan csenget.  Arató Gergely: Még iskolába se jártál akkor!) Az igazság fáj. (Arató Gergely közbeszól.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage