DR. TILKI ATTILA (Fidesz): Rendben. Ady Endre jutott az eszembe (Nacsa Lőrinc az ellenzék felé mutatva: Nem róluk!  Derültség a kormánypárti padsorokban.), akinek tegnap emlékeztünk az évfordulójára, és Ady Endre éppen Móricz Zsigmond Hét krajcárjáról, amit Móricz Zsigmond Tiszacsécsén, a választókerületemben írt, egy gyönyörű glosszát írt a Nyugatba 1924-ben, ahol azt írta, hogy milyen emberek laknak a mi vidékünkön, a Szatmárban, a Szilágyságban, a Partiumban, és azt írta, hogy „Itt az emberek nem hazudnak akarattal, ha keserű a szájuk köpnek, ha viszket a tenyerük ütnek.” Ezt arra föl mondom, hogy mi szembesülünk az emberekkel, mi együtt élünk az emberekkel, mi pontosan tudjuk, hogy milyen véleményük van a költségvetésről, hiszen 2022 áprilisa bennünket igazolt.

Falusi CSOK  mi vezettük be. 2019-ben az igénylők száma 10 001 volt, 2021-ben 29 007 család igényelte a falusi CSOK-ot, ami azt jelenti, hogy 91 milliárd forintos támogatásban részesültek az 5 ezer lélekszám alatti települések fiataljai, akiknek a magyar kormány segített abban, hogy a jövőjük elinduljon.

De nemcsak a falusi CSOK-ról lehet beszélni, hanem ha konkretizáljuk, a saját választókerületemben, ami Budapesttől a legtávolabbi választókerület, 1,2 milliárd forintot kaptunk a három évben az utak felújítására, önkormányzati utak felújítására és négy-öt számjegyű utak felújítására. Közel 1,5 milliárd forintot tudtunk elkölteni orvosi rendelőkre, orvosi szolgálati lakásokra és védőnői szolgáltatásokra. De nekünk, tisztelt Vajda képviselő úr, aki egy vidéki kistelepülésen él, egy orvosi eszköz is fontos. A 88 településemből 41 település tudott pályázni orvosi eszközre, és közel 110 millió forintos támogatást kapott. De óvodafejlesztésre csak a választókerületemben 380 millió forint érkezett, és óvodaudvarra is több mint 300 millió forintos támogatást kaptunk.

És nem beszéltem még a különböző alprogramokról, mert beszélhetünk itt a kistelepülési boltokról, beszélhetünk a vasútállomásokról, beszélhetünk például a temetőkről. Mert egy kis falusi önkormányzatnak a temető felújítására sincs pénze, sok esetben még a hűtők kicserélésére sem, és ez a program lehetőséget adott erre is. És a falusi kisboltok támogatásával, ami nemsokára megjelenik, hogy az elhibázott brüsszeli szankciók következtében kialakult nagyon nehéz helyzetbe került falusi kisboltok támogatást kaphatnak a „Magyar falu” programból, ez különösen ezeknek a kistelepülésen élő embereknek fog segíteni.

Tehát ha végignézzük, amit 2021-ben célként tűzött ki a költségvetés vagy a 2020-ban elfogadott ’21-es költségvetés, az megvalósulte vagy sem, akkor nyugodt lelkiismerettel mondhatjuk azt, hogy megvalósult, hiszen ’22 áprilisában erről is döntöttek a választók. Ezért a Fidesz-frakció nevében nyugodtan mondhatom, és kérhetem önöket, hogy támogassák nyugodt lelkiismerettel, hiszen ahogy Ritter Imre képviselő úr is megfogalmazta, a magyar falu és a magyar vidék  nyilván nagyon sok dolog van, amit még fejleszteni lehet és kell , higgyék el, tisztelt fővárosi képviselőtársaim, hogy példátlan fejlődésen ment keresztül. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage