Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ha a kormánynak valóban fontos a magyar vidék, a magyar kistelepülések élete, tessék bizonyítani, képviselőtársaim! Ugyanezt a harci tüzet várom el, amikor a kisboltokat kell megsegíteni. (Nacsa Lőrinc: Most segítjük őket!) Most az a helyzet, hogy… (Jelzésre:) Integethet, képviselőtársam, de beszéljünk a számokról! (Nacsa Lőrinc közbeszól.) Az a program, amiről ön beszél, jövőre fog elindulni, ugye, jól tudom? (Nacsa Lőrinc: Már meg is nyílt!) A részletszabályait most kezdi el valaki kidolgozni, és majd egy 8 milliárdos kerettel januártól egy bizonyos településméret alatt szeretne csak részben megsegíteni. Volt kétezer fős határ vagy nem volt kétezer fős határ? Tehát integethetnek önök, lobogtathatják a hajukat, a helyzet az, hogy nem segítenek most azonnal és nagymértékben azokon, akiken kellene.

Azt követelem tehát, hogy töröljék el ezt a létszámhatárt, a közepes méretű vagy akár a nagyobb településeken lévő magyar vállalkozókon is segítsenek, és ne csak ilyen törpe költségvetéssel, mert ha leosztják, mondjuk, csak az utóbbi egy évben megszűnt boltok számára ezt a lehetséges támogatási összeget, azt látják, hogy nem lehet ennyiből megóvni az érintett munkahelyeket. Tehát végre egyszer a multi cégek érdekképviselete helyett álljanak azok mellé, akik kistelepüléseken próbálnak megmaradni! Kicsit sok egyszerre, hogy bezárják a postákat, most már a takarékszövetkezetek egy részének a bezárásáról is szó van, a kis gyógyszertárak százával lehetetlenülnek el kistelepüléseken. Az utolsó közösségi tereket szüntetik meg, az utolsó olyan lehetőségeket, amelyek még a helyben maradást segítik, de legalább a kisboltok tekintetében egy nagyon masszív munkahelymegőrzési programot kellene most hirdetni; nem jövőre, nem most vacakolni még csak a részletszabályokkal, nem csak 8 milliárdos kerettel és nem csak kétezres lélekszám alatt, hanem minden magyar kisvállalkozás tekintetében.

Tehát ha ennyire bátrak a vidéket illetően, én azt támogatom, de az a kérésem, hogy akkor ezt tettekkel támasszák alá. Ha ezt fogják benyújtani, tehát a teljes csomagot, én megígérem, hogy támogatni fogom mindezt. Köszönöm a figyelmet.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage