NACSA LŐRINC (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Azonos cipőben járunk Mellár képviselő úrral, mert én is Z. Kárpát Dánielnek és Arató Gergelynek szerettem volna válaszolni, akik már pont nincsenek itt, de biztos átadják nekik.

Először akkor válaszolok azoknak, akik itt vannak a teremben, például önnek is, professzor úr, két dolog miatt. Ön ezt mondta, hogy a tavalyi év végén már emelkedtek az energiaárak, és emelkedett az infláció is, még a háború kitörése és a szankciók bevezetése előtt. Ebben egyetértünk. Ha megnézzük a görbét, hogy hogyan alakul, és hogy mik a mögöttes okai, akkor két dolgot látunk. A békeidőben 20-25 euró/megawattórás ár az elmúlt év végén elindult fölfele, és valahol ott 70-80 euró környékén állt meg. Két oka volt ennek szerintem.

Az egyik oka az, hogy a Covid-járvány után felpörgött az ipar és megnőtt a kereslet, hiszen a bezárt gyárak újranyitottak, a fogyasztás fölpörgött, volt egy ilyen része is a történetnek. De van egy másik része is, ez pedig, ha megnézi a tisztelt képviselő úr, ebben az időszakban fogadták el az Európai Parlamentben a Green Dealt, az új zöldalkut, az új zöldprogramot, ami a háztartásokra, aki saját lakással, saját autóval rendelkezett, arra zöldadót akart kivetni, ezt a piac pedig beárazta. Itt a két ok, amit meg is találtunk az energiaár-növekedésben. Egyikre se volt ilyen módon konkrét ráhatásunk, mi elleneztük ezt a programot, hogy adóztassák.

De amikor kitört a háború, akkor hirtelen a piac megijedt, fölment az ár 150 euró fölé is, és visszaesett, tisztelt képviselő úr, jóval 100 alá. Mikor indult meg a nagy emelkedés?  és erről beszélünk mi most már hetek óta: az energiát érintő szankciós csomagnál, a hatodiknál. Ha megnézi ugyanaznap, amikor bejelentették a hatodik, energiát is érintő szankciós csomagot, akkor kilőtt a gáz ára, és 349 euróig augusztusban meg sem állt. Amiről ön beszél, hogy már tavaly év végén is nőtt az ár  70 euróról beszélgetünk; most meg 349 euró volt augusztusban a gáz tőzsdei ára.

Az a helyzet, hogy ezért mondjuk azt, hogy bár a háborútól mindenki megijedt, a piac is megijedt és beárazta, de aztán ez visszacsillapodott, és a szankciók hatására kezdett el olyan embertelen magasságokba törni a gáznak és a villamos energiának az ára, ami már kezelhetetlen mértékű. Pontosan erről beszélünk. Egyetértek önnel, hogy akkor is nőtt, csak a mérték nem mindegy, hogy mennyivel nőtt és milyen arányok vannak.

Vajda képviselő úrnak is szeretném mondani  még vele is egyetértek bizonyos kérdésekben (Vajda Zoltán széttárja kezeit.), most a képviselő úrral is egyetértettem. A felszólalásom első fele, amíg Arató Gergely vissza nem jön, addig ilyen egyetértésben és békében fog telni. Abban egyetértünk, hogy ezek a támogatások, amiről Tilki képviselőtársam beszélt vagy Bánki Erik beszélt, az adófizetők pénzéből valósulnak meg. Tökéletesen egyetértünk. Az adófizetőknek kell ilyen szempontból hálásnak lennünk. Csak van egy különbség. Az adófizetők pénzét a parlament költségvetési törvénye osztja szét, és tesz prioritásokat különböző területek között.

Ezért az önök idejében is rendelkezésre állt adófizetői pénz, a mi időnkben is, csak hogy ki milyen prioritást tesz előre. Arról beszélt a képviselőtársam a magyar vidék fejlesztésével kapcsolatban, hogy az önök idejében nem volt „Magyar falu” program. Akkor is volt adófizetői pénzt, csak nem volt a prioritások között vagy legalábbis az első 10-20 prioritásban a baloldali kormányoknál a vidék fejlesztése, az elnéptelenedő falvak fejlesztése nem volt benne. Ezért mondom azt, hogy mindig az adófizetőknek kell ilyen szempontból hálásnak lenni, de a kormányzati prioritások különbözhetnek, és különböztek is a mi időnkben és az önök idejében. Ez szerintem teljesen világos.

(14.50)

Z. Kárpát Dániel képviselő úr mondott a kisboltok ügyéről egy-két dolgot. Én csak a tájékozatlanságának tudom be, vagy kihagyta a hírekből ezt a pályázatot, azért mondom el neki, hogy alapvetően a kisboltok újranyitása és fejlesztése már egy megvalósult pályázat a „Magyar falu” program keretében, több mint száz településen újranyitották ennek köszönhetően a kisboltokat, és összesen 1400 üzlet kapott valamilyen módú fejlesztést. A vállalkozói önerőt is beleszámítva 50 milliárd forint állt rendelkezésre. Ez nem egy jövőbeni program, ami majd lesz, meg amiről most beszélünk csak, ezen már túl vagyunk, és a fejlesztések és a boltok újranyitása ezekben a napokban is zajlik. Ha ez prioritás, akkor a képviselő úr legközelebb szavazza meg azt a költségvetést, amibe beillesztettük ezt a programot.

Amiről most van szó, hogy a bajban lévő kisboltok működésére írt ki a kormány egy új pályázatot, ír ki most a napokban, amelyben azért lehet pályázni, hogy ezek a kisboltok túléljenek nehéz gazdasági helyzetben is, szankciós infláció ellenére is. Pontosan ezért ez egy nagyon rövid határidejű pályázat lesz, nagyon gyorsan lehet pénzt kapni, és egy összegben, előre megkapják a támogatási összeget ezek a kisboltok. Ez már a második olyan lépés, ahol a kisfalvakban lévő kisboltokat, a kistelepüléseken lévő boltokat segíti a kormány. Ezért nem igaz az, amit mond, hogy erre kéne program, és majd a jövőben jó lenne, ha csinálnánk; nyitott ajtókat dönget a képviselő úr, mert ez már megtörtént.

Arató képviselő úr figyelmébe akartam ajánlani párttársa, Varju László felszólalását az önkormányzatok kivéreztetéséről. Még egyszer: Varju László azt mondta, hogy több adóbevételük volt az önkormányzatoknak 2021-ben, és több költségvetési támogatást kaptak. Értem én, hogy ő ezt negatívan mondja, mert szerinte a több költségvetési támogatás azt jelenti, hogy jobban rá vannak szorulva erre az önkormányzatok, és ilyen szempontból kiszolgáltatottabbak, és nézhetjük ezt más-más szemüvegen keresztül, de tényként, a számok nyelvén: több adóbevételük volt 2021-ben az önkormányzatoknak, és több kormányzati támogatást is kaptak. Ez a tény. Ezek után, hogy ezt ki milyen szempontból látja, és tetszike neki vagy nem tetszik, erről lehet beszélgetni, de az a lényeg, hogy több pénzt kaptak ezek az önkormányzatok.

Budapest-fejlesztés. Vajda képviselő úr szóba hozta a budapesti fejlesztést. Hát, ha valakire, akkor ránk nem lehet azt mondani, hogy ne lennénk érdekeltek Budapest fejlesztésében, és ne költenénk Budapest fejlesztésére. Nézze meg, hogy 2010 óta mi történt Budapesten, mennyi gyönyörű dolog valósult meg! Nehéz a Budapest-fejlesztés, tisztelt képviselő úr, mert egyszerre a nemzet fővárosa, és a budapestiek otthona is. Ez egy nehéz kérdés, egyszerre fejleszteni, és egyszerre ezt a két szempontot valahogy összetartani. De mennyi fejlesztés valósult meg 2010 óta kormányzati támogatásból Budapesten? Én azt gondolom, hogy nagyon sok.

Ha már Budapestről beszélünk, nem véleményként  ha már önök idehozták a korrupciót , hanem tényként állította az Európai Unió, hogy minden idők legkorruptabb üzlete az önök négyesmetró-üzlete volt Budapesten, minden idők magyarországi legkorruptabb üzlete. Úgyhogy ott például van… (Varju László: Ne!) Az Európai Unió mondta, tisztelt képviselő úr! Lehet, hogy önöknek ez nem volt elég, de ettől még így van. (Varju László: Vicces!) Az a helyzet, tisztelt képviselőtársaim, hogy van Budapesten pénz. Ha jól emlékszem, Vajda képviselő úr, az ön választókerületéhez Zuglóból is tartozik egy rész. Ott is, ha a parkolási mutyit az önök pártcsaládja és pártja nem csinálná, akkor lehet, hogy több pénz maradna fejlesztésre. Szomorú tények ezek, de jó lenne, ha ott kopogtatna, tisztelt képviselő úr.

Sebők Éva képviselő asszonynak szeretném jelezni az üveggyár kemencéjével kapcsolatban, hogy pontosan erről beszélünk, amikor azt mondjuk, hogy az energiát érintő szankciókat ezért kell leállítani. Pontosan ezért sajnálom, amikor az ön pártelnöke arról beszél itt a parlamentben, hogy jók a szankciók, sőt több szankció kell, sőt gázszankció is kell. Az ön frakcióvezetőjével beszélje ezt meg, mert szerintem igaza van önnek abban, hogy ezt újra kell indítani. Abba a helyzetbe került ez a gyár is és más, szerte Európában sok más hasonló vagy más iparágban dolgozó gyár, hogy az elhibázott szankciók miatt nem tudják újraindítani például a kemencét. Erre azt mondja az ön frakcióvezetője és az ön pártelnöke, hogy ezek jók, sőt nemcsak, hogy jók, hanem még ennél sokkal-sokkal több szankciót is be kell vezetni, például a gázra is, az olajra is, a nukleáris energiára és minden más energiára, ami ezt a spirált csak rontja, és nemcsak az üveggyár, hanem majd a pék, hanem majd a, nem tudom, mi is bezárni kényszerül, hogyha ezen az úton megyünk tovább, és ezeket a szankciókat tovább erőltetjük.

Szerintem ezért lehet találni olyan közös dolgokat. Változtassuk meg a 11 ezer szankcióból azt a párat, ami az energiára vonatkozik, azt a párat, ami ellehetetleníti a magyar gazdaságot, azt a párat, ami az európai gazdaságot nehezíti és romokba dönti, és akkor rögtön könnyebb dolgunk lesz például ilyen fontos helyi ügyekben is.

A Varju képviselő úr által felvetett egyszázalékos konkrét ügyet én nem ismerem vagy nem olvastam róla, de szerintem mindenki, aki jogosult rá, és a jogszabályoknak megfelel, meg kell kapnia az egyszázalékos támogatást, ami az emberektől jön. Sőt, ezért van az, hogy a civil szervezetek támogatására is minden évben nő a kormányzati keret a költségvetési törvényből kiindulva, minden évben növeljük a civil szervezetek támogatását.

Én csak azt jelezném, képviselő úr, hogy amikor önök voltak hatalmon, akkor adóval sújtották az adományokat. Azt kellett eltörölnünk, hogy aki jó szándékból, a saját pénzéből, a vállalkozása pénzéből adományt akart tenni, azt önök adóval sújtották, és ez szerintem probléma. Mi tettük adómentessé az adományokat, mi tettük áfamentessé az adományokat. Szerintem fontos, hogy ez így is maradjon. Remélem, önök is egyetértenek ebben. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage