TÓTH TIBOR pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselők! Mint ahogy az önök előtt is ismert, hazánk pénzügyi, gazdasági stabilitásának biztosítása az államháztartás valamennyi szereplőjének előírásokat tiszteletben tartó, hatékony működését kívánja meg. Emellett napjainkra még inkább felértékelődtek a költségvetési forrásokkal való szabályszerű és eredményes gazdálkodás követelményei is, ezzel párhuzamosan pedig a közpénzügyi ellenőrzés szerepe is minden eddiginél hangsúlyosabbá válik. Az Állami Számvevőszéknek mint a közpénzügyi ellenőrzés legfőbb szervének kiemelt célja, hogy megalapozott és megbízható ellenőrzéseivel, valamint ellenőrzési tapasztalatain nyugvó javaslataival a közpénzekkel gazdálkodó valamennyi szervezet jogszerű működését elősegítse.

Az Állami Számvevőszék szerepe kiemelt abban is, hogy felkészítse a közpénzekkel gazdálkodó szervezeteket a felmerülő kihívások eredményes leküzdésére, ezzel is erősítve a közpénzügyi rendszer ellenálló képességét.

Tisztelt Képviselők! Az említett célkitűzések eredményes megvalósítása szükségessé teszi az Állami Számvevőszék jelenlegi tevékenységének és struktúrájának racionalizálását a függetlenségét biztosító garanciális szabályok megőrzése és megerősítése mellett. Ezért a törvényjavaslat olyan megoldások bevezetését veti fel, amelyek hozzájárulhatnak a rendelkezésre álló erőforrások hatékonyabb felhasználásához, amely növelheti a Számvevőszék feladatellátásának minőségét, amellyel egyidejűleg megteremti a tervezhetőséget és a kiegyensúlyozott működést. A törvényjavaslat szerint az Állami Számvevőszéknek minden évben egy előre meghatározott összegű bértömeggel kell majd gazdálkodnia, ami elősegítheti a szervezeti erőforrások hatékonyabb felhasználását.

Tisztelt Ház! Lényeges szempontként kezeli a törvényjavaslat az ellenőrzött szervezetekkel való szélesebb körű együttműködés megvalósítását. Ha egy ellenőrzött szervezet olyan támogató partnerként tud az Állami Számvevőszékre tekinteni, melynek az ellenőrzés mellett kiemelt célja a szakmai alapokra támaszkodó tanácsadás, akkor irányukból is nagyobb hajlandóság fog mutatkozni a közreműködésre, valamint az Állami Számvevőszék által megfogalmazott javaslatainak hasznosítására is. Az Állami Számvevőszéknek lehetősége lesz az ellenőrzési tervben nem szereplő ellenőrzések lefolytatására is, amit többek között olyan, a közpénzeket, közvagyont érintő, társadalmilag jelentős ügyek felmerülése indokolhat, amelyek azonnali fellépést tesznek szükségessé. Ezzel lehetővé válik az ellenőrzés során a tényállás teljesebb körű feltárása, és növeli az időben történő beavatkozás és a súlyosabb kihatással járó következmények megelőzésének esélyét is.

A törvényjavaslat bevezeti a fenntartói, irányító szervi, tulajdonosi vagy alapítói kérelemre történő ellenőrzés lehetőségét is, aminek keretében az Állami Számvevőszék tanácsadói véleményt készíthet az ellenőrzött szerv vezetője részére. A törvényjavaslat megteremti annak a lehetőségét is, hogy az Állami Számvevőszék elnöke a számvevőszéki ellenőrzési tapasztalatokra, valamint a szervezeten belüli szaktudásra támaszkodva  a közpénzügyi vonatkozású megkeresések esetén  ajánlást bocsásson ki, amely elősegítheti az egységes jogalkalmazást.

Tisztelt Országgyűlés! A nemzeti vagyon védelme indokolttá teszi azt is, hogy az állami, önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaságokon túl egyéb gazdasági társaságok ellenőrizhetősége is egyértelmű legyen. Ezért a törvényjavaslat szerint az Állami Számvevőszék a jövőben ellenőrizheti az állami vagy önkormányzati tulajdonban vagy résztulajdonban lévő, továbbá valamennyi köztulajdonban álló gazdálkodó szervezet vagyongazdálkodását is.

Az előzőeken túlmenően a törvényjavaslat a nemzetiségi szervezetek számára átmeneti időszakot állapít meg arra, hogy nemzetiségi egyesületként vetessék magukat nyilvántartásba, és így jelölő szervezetként jelöltet állíthassanak a nemzetiségi és a helyi önkormányzati választásokon.

(15.30)

Tisztelt Ház! Az Állami Számvevőszék által végrehajtott ellenőrzések során fontos a legmagasabb szintű ellenőrzési bizonyosság elérése, továbbá az, hogy az ellenőrzésekről készített jelentésekben megalapozott, szakmailag kidolgozott megállapítások, javaslatok legyenek megfogalmazva, amik ténylegesen támogatják a közpénzeket felhasználó, közvagyonnal gazdálkodó szervezetek tevékenységét. Ezért a törvényjavaslatba több olyan jogintézmény kerül beépítésre, amely elősegítheti az ellenőrzések hatékonyabb és megalapozottabb lefolytatását, ezáltal pedig a számvevőszéki munka hitelességének növelését, társadalmi elfogadottságának erősítését. A törvényjavaslat elfogadásával nemcsak az Állami Számvevőszék működése erősödik, hanem a nemzetiségek jogai is hangsúlyosabban kerülhetnek érvényre.

A fentiek alapján javasolom az önök előtt fekvő törvényjavaslat támogatását. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti sorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage