DR. TILKI ATTILA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő, az Állami Számvevőszék szervezetével és működésével, valamint a nemzetiségek jogaival összefüggő egyes törvények módosításáról szóló T/2014. irományszámú törvényjavaslat három fő téma köré épül fel, amiben több módosítást is tartalmaz, amelyről expozéjában Bánki Erik képviselőtársam már részletesen beszélt.

Fekete fellegek gyűlnek az európai, így a magyar gazdaság egén is, ami a háztartásokon, a vállalkozásokon túl a központi kormányzat költségvetését is nehéz helyzetbe hozza  nyilatkozta az ÁSZ elnöke a 60. közgazdász vándorgyűlésen. Én volt települési vezetőként ebből az aspektusból közelítem meg az előttünk fekvő törvényjavaslatot.

A vezérszónoki felszólalásomban a törvényjavaslat legfontosabb elemeiről szeretnék beszélni, melyek elősegíthetik az ellenőrzések hatékonyabb és megalapozottabb lefolyását, ezáltal pedig a számvevőszéki munka hitelességének növelését, társadalmi elfogadottságának erősítését.

Az egyik legfőbb téma és talán a legfontosabb: az Állami Számvevőszéknél lévő bérrendszer teljes átdolgozása. Ma egy kötött, fix bérrendszer van, ami a számvevői besoroláshoz az átlagkereset és egy szorzószám szorzatában állapítja meg a fix fizetést. Ez elszakad a valódi teljesítménytől, az emelést a számvevők automatikusan minden évben megkapják. Ehelyett fontos lenne áttérni egy teljesen tiszta bértömeg-gazdálkodásra, amikor az indexálás, ami a Számvevőszék függetlenségének egyik garanciája, a bértömeget érinti, és nem az egyes számvevők konkrét fizetését. Ez a költségvetés számára semmilyen többletkiadással nem jár, tehát pont ugyanannyit fog költeni a költségvetés a számvevők bérére, mint eddig, viszont lehetővé teszi egy teljesítményre ösztönző és a teljesítmények alapján differenciáló bérrendszer kialakítását az Állami Számvevőszéken belül.

Tisztelt Ház! A törvényjavaslat további fontos eleme a tanácsadó-támogató szerepének az erősítése és az együttműködés. Az Állami Számvevőszék szerepe kiemelt abban, hogy felkészítse a közpénzekből gazdálkodó szervezeteket a kihívások eredményes leküzdésére, ezzel is erősítve a közpénzügyi rendszer ellenálló képességét. Ennek érdekében a módosítás nagyobb hangsúlyt kíván fektetni az Állami Számvevőszék tanácsadó és támogató funkciójára. Fontos célkitűzés, hogy az Állami Számvevőszék mint a közpénzügyekre a legszélesebb rátekintéssel rendelkező szervezet, támaszkodva az ellenőrzési tapasztalatokra, valamint a szervezeten belüli szaktudásra egyaránt, tájékozódási és viszonyítási pontként szolgáljon a közszféra egésze számára. A Számvevőszék egy kimagasló szakértelemmel, szaktudással bíró állami intézmény, és lehetne a vizsgálatokon túl arra is használni az állami szférában, hogy ha eddig korábban jellemzően tanácsadó cégek köreiből kértek átvilágítást meg tanácsadást magukra nézve az állami szervek, akkor meg lehetne kérni ebben az esetben az Állami Számvevőszéket az állami szervezetrendszeren belülről, ha egyébként is rendelkezésre áll a megfelelő szaktudás.

Tisztelt Országgyűlés! Ugyancsak lényeges szempontként kezeli a módosítás az ellenőrzött szervezetekkel való szélesebb körű együttműködés megvalósítását. A javaslat kiindulópontja, hogy ha az ellenőrzött szervezetek olyan támogató partnerként tudnak tekinteni az Állami Számvevőszékre, melynek az ellenőrzés mellett a szakmai alapokra támaszkodó tanácsadás is kiemelt célja, akkor nagyobb hajlandóság fog mutatkozni a közreműködésre, az Állami Számvevőszék javaslatainak hasznosítására.

Az Állami Számvevőszék hatékonyabb, rugalmasabb és eredményesebb feladatellátása érdekében szükségessé vált az ellenőrzési tervben nem szereplő ellenőrzések lefolytatásának lehetőségét megteremteni. Az ellenőrzési tervben nem szereplő ellenőrzések lefolytatását indokolhatja többek között olyan, a közpénzeket, közvagyont érintő, társadalmilag jelentős ügyek felmerülése, amelyek azonnali fellépést tesznek szükségessé az Állami Számvevőszék részéről. Az ellenőrzési tervben nem szereplő, soron kívül lebonyolított ellenőrzések révén megfelelő ellenőrzési módszertan kidolgozása mellett lehetővé válik a bizonyítékok elenyészésének elkerülése, ezáltal a tényállás teljesebb körű feltárása, nő az időben történő beavatkozás, valamint a súlyosabb kihatással járó következmények megelőzésének az esélye. Az Állami Számvevőszék éves beszámolója keretében ezen ellenőrzések eredményéről is tájékoztatást nyújt az Országgyűlés számára.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az elhangzottak ismeretében úgy vélem, hogy az előttünk fekvő törvényjavaslat támogatandó rendelkezéseket tartalmaz, ezért kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy a Fidesz-frakcióhoz hasonlóan támogassák a javaslat elfogadását. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti sorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage