BÁNKI ERIK (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Először is köszönöm szépen Tilki Attila és Nacsa Lőrinc képviselőtársaimnak azt a pozitív és támogató hozzáállását, amivel a törvényjavaslathoz viszonyulnak, illetve Szabadi István képviselő úrnak, a Mi Hazánk képviselőjének, aki a törvényjavaslat több elemével is egyetért.

Alapvetően ennek a törvényjavaslatnak az érdemi részét az Állami Számvevőszék új elnöke küldte el számunkra azok után, hogy a meghallgatás során a bizottság vitáján szóba került több olyan kérdés, amely az Állami Számvevőszék működésének hatékonyságát segítette volna, és erre Windisch László, akkor még az Állami Számvevőszék elnökjelöltjeként abszolút nyitott és fogékony volt.

(16.30)

Meg is állapodtunk abban, hogy amikor eljut odáig, hogy ezen javaslatait összefoglalóan összeállítja, akkor elküldi a bizottság részére, mi pedig, a bizottság tagjai  kormánypárti tagjai elsősorban  a támogatásunkról biztosítottuk; így állt össze ez a törvényjavaslat. És ahogy Ritter Imre képviselőtársam, a Magyaroroszági Nemzetiségek Bizottsága elnöke elmondta, valóban, ez csak egy lehetőség volt arra, hogy a törvényjavaslat azt a korábbi kezdeményezést, amely szintén a Magyaroroszági Nemzetiségek Bizottsága részéről már felmerült, és amely a nemzetiségi képviselők választásával kapcsolatos kérdéskört tisztázta volna, az esetleges visszaélések körét szűkítette volna, ezeket a javaslatokat azért dolgoztuk bele ebbe a törvényjavaslatba, hogy még el tudjuk fogadni a parlament ezen ülésszakán.

Teljesen egyetértek képviselőtársammal abban, hogy maradtak még hátra nyitott kérdések. Én magam a Gazdasági Bizottság elnökeként is vállalom azt szívesen, hogy a későbbiekben, ha ilyen típusú kérdések merülnek fel, és abban mi a kisebbségek bizottsága irányába segítő kezet tudunk nyújtani, akkor ebben ránk számíthatnak.

Remélem, hogy ellenzéki képviselőtársaim majd meggondolják magukat a későbbiekben, és ők is támogatják ezt a törvényjavaslatot, mert meggyőződésem az, hogy minden elemében megfelel a jogszabályalkotás követelményeinek, csak és kizárólag olyan előremutató javaslatokat tartalmaznak  ahogy azt az expozémban is kifejtettem , amelyek az Állami Számvevőszék működésének hatékonyságát, átláthatóságát és eredményességét fogják javítani.

Tehát arra kérem önöket, hogy a zárószavazás során is támogassák. Amennyiben módosító indítványuk van, és az olyan, ami segíti az Állami Számvevőszék elnökének kezdeményezését az imént felsorolt hatékonyság növelése érdekében, azokat természetesen támogatni tudjuk majd. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage