NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Én őszintén megsajnáltam Komáromi doktor urat a beszéde alapján, hiszen számos egyeztetés, társadalmi egyeztetés, különböző viták voltak, legutóbb éppen tegnap volt kilencpárti egyeztetés, ahol ilyen kérdésekre lehetett volna választ kapni, csak, ugye, önt nem engedte el a pártja. (Dr. Komáromi Zoltán: Nem, nem, frakcióvezetőnek kellett mennie!) Én ezért sajnálom önt, mert ott vannak a pártja nagyjai, a pártigazgató, a pártalelnök, a pártelnök eddig két… (Dr. Komáromi Zoltán: Egy nappal a tárgyalás előtt egyeztették?!  Az elnök csenget.) A pártelnök nincs itt, mert ő eddig kétszer tette tiszteletét a munkahelyén az elmúlt kilenc hónapban… (Arató Gergely: Ez nem így van!) Hát, pontosan így van, tisztelt képviselőtársam. (Arató Gergely: Pontosan nem így van!) De hát, itt van a pártalelnök, a pártigazgató, igazán megkérhette volna, hogy engedjék el önt, de tudom, hogy politikai döntés született… (Arató Gergely: Ez a frakcióvezető-helyettes!  Derültség a DK soraiban.)  politikai döntés született.

Ennek a fényében kell értelmezni Lukács László frakcióvezető úr felszólalását, akinek szintén sokkal fontosabb dolga volt annál, mint hogy egyeztessen erről a törvényről a Belügyminisztériumban. (Dr. Lukács László György: Nem is akartam! Nem velem kell egyeztetni!) Ennek a fényében kell majd Sebők képviselő asszony felszólalását értelmezni, hiszen a Momentum is túl elfoglalt volt ahhoz, hogy részt vegyen, és hát így kell minden egyes DK-s felszólalást is értelmezni, akik szándékosan, piti politikai, pártpolitikai érdekből nem mennek el egy olyan egyeztetésre, amely egyébként ilyen fontos dolgokról is beszél, mint amit Komáromi doktor úr is felhozott. Én ezért sajnálom önt, tisztelt képviselőtársam, hogy a pártja foglya ilyen módon, és ők mondják meg, hogy hova mehet el ilyen szempontból. (Dr. Komáromi Zoltán: Neked a Fidesz mondja meg!)

Ugye, ön azt mondta, hogy azért volt nehéz felkészülni, merthogy nem ez szerepelt, valamilyen régen kiszivárgott iratról beszélt. De hát ez egy hete be van nyújtva, több mint egy hete be van nyújtva ez a törvényjavaslat, mindenki olvashatta, elolvashatta, átnézhette, több mint egy hete be van nyújtva, kedden volt a benyújtási határidő, múlt hét kedden, nem most kedden, múlt hét kedden volt a benyújtási határidő (Dr. Komáromi Zoltán: Szerdán!), és azóta… (Dr. Lukács László György: Egy hétig tartott kitalálni, hogy meghívjátok az ellenzéket egyeztetni! Gratulálok!  Az elnök csenget.  Arató Gergely: Rogántól akkor kapták meg a parancsot!) Mindenkinek van véleménye, sőt eredménye is (Dr. Lukács László György közbeszól.), Lukács képviselő úr 62 magyar orvost közvetített Írországba fél év alatt, ez az ő eredménye például. Tehát mindenkinek megvannak a… (Dr. Lukács László György: Majd felolvasom, Kásler mit mondott magáról!  Csengetés.) Mindenkinek megvannak a saját eredményei, erről szerintem lesz lehetőségünk ma eszmét cserélni. (Dr. Lukács László György: Lesz bőven!)

(17.30)

A most előttünk fekvő törvényjavaslat olyan intézkedéseket tartalmaz, amelyek az egészségügyi ellátórendszer megújításához szükségesek. A törvényjavaslat előkészítése és kidolgozása is több szakmai egyeztetéssel jött létre, tisztelt képviselőtársam. Például a szaktárca illetékesei bevonták a Magyar Orvosi Kamarát is és meghallgatták a javaslatait, s nem egyet bele is építettek a javaslatokba. Köszöntöm elnök urat a körünkben. A MOK javaslatainak a beépítése kapcsán az alábbi nyilatkozat hangzott el, nem tőlem: volt olyan, ami beépült, tehát éreztük azt, hogy valamilyen ráhatásunk vagy visszahatásunk volt ebben, hangzott el a szakmai egyeztetésre válaszul. Tehát beépültek javaslatok, volt ráhatása a szakmai szervezeteknek a törvény születésére. Szerintem helyes, hogy ha egy egészségügyi törvény kapcsán egy ilyen nagyságrendű fontos módosítás születik, akkor történjen ilyen egyeztetés, és történjen meg a szakmai szervezetek bevonása, mint ahogy ez megtörtént az önök állítása ellenére.

Ahogy az elhangzott, Hajdú-Bihar megyében volt egy mintaprojekt, amely az ügyeletek átszervezését tesztelte. A projekt, ahogy hallottuk, az indikátorszámok szerint is sikeres volt, sőt az Orvosi Kamara egyik alelnöke is elismerően nyilatkozott róla. Értem az önök hozzáállását, önök általában szelektíven szeretik felhasználni az emberek nyilatkozatait, ami önöknek nem tetszik, azt nem használják föl, ami meg tetszik, azt fölhasználják.

A mostani törvényjavaslat különböző területeken tartalmaz módosításokat: például az egészségügyi alapellátás terén a praxiskörzetek meghatározása során állami szerepvállalás biztosítása; az ügyeleti rendszerben az állami Mentőszolgálat szerepének bővítése; az alapellátásban a jogszabályban előírt feltételeknek megfelelő szoftver használata. Itt is csak az a megjegyzésem lenne Komáromi képviselő úr fölvetésére, hogy fontos a szoftverek megfeleltethetősége és fontos ez a fejlesztés, de ez már nem a kilencvenes évek. Tehát sokkal könnyebb informatikailag ezt végrehajtani, mint az ön által említett kilencvenes években lévő különböző szoftvereknek való megfeleltethetőséget. Ma nem egy nagyságrenddel, hanem öt nagyságrenddel könnyebb a szoftverek közötti átjárhatóságot biztosítani, és ennek a moduláris informatikai fejlesztésnek megfelelni. Ez már létezik, sőt igen könnyű. Ezt láthattuk az e-közigazgatás különböző területein, láthattuk az EESZT-ben, önök láthatták a DatAdatban. Tehát van itt, tisztelt képviselőtársaim, számos olyan informatikai fejlesztés, amely már a XXI. század kihívásainak felel meg, és nem egy korábbi, letűnt korszaknak. Tartalmazza a járóbeteg-ellátásban az állami szerepvállalás növeléséhez szükséges intézkedések biztosítását, a fekvőbeteg-ellátásban a segítő személyre vonatkozó szabályok bevezetését, az egészségügyi dolgozók minősítésére vonatkozó szabályok kibővítését, az egészségügyben történő közreműködési jogviszonyok felszámolását és a szakápolási rendszer átalakítását.

Még egy megjegyzéssel élnék Komáromi képviselőtársamnak, aki az egészségügyi szolgálati jogviszonyt kritizálta valamiféleképpen. Ön akkor még nem volt képviselő, de ez egy konszenzussal elfogadott jogviszony. A DK-frakció is támogatta, tisztelt képviselőtársaim. (Arató Gergely: A DK nem támogatta! Nem mondasz igazat!)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage